kategorie: A500, A600
[#1] Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256
Szukam jakiejś fajnej tapetki w 4 kolorach dla klasycznego WB.
Kiedyś miałem katalog z takimi obrazkami ale nie mogę go znaleźć.
Przygotowałem na szybko parę tapetek: a4000, ac, aw, amigaos3, glboing (do pobrania z tego katalogu lub całość w 1 archiwum tutaj) ale jakoś nie jestem z nich do końca zadowolony.

Teraz pytanko czy macie jakieś fajne 4 kolorowe tapetki, które wyglądają w miarę na blacie?
Jeśli tak to kto ma coś ciekawego to może podlinkować pod tym tematem. :)
[#2] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #1

Nie wiem czemu tylko 4 kolory, ale skoro już, to zmieniłbym paletę na pogodniejszą. ;) Chociażby niebieski zmienić na czerwony. A szarość na jakieś bordo, lub ciemny fiolet czy zieleń.
Osobiście zawsze wolałem widoczki, a nie komputerowe wyznania wiary. ;)

Mam taki programik na PC - Graphic Wizard (CPC Mode 1) - służy do konwersji obrazków na 4 kolory (by przygotować dla 8bitowego Amstrada) wg palety jaką sam tworzysz. Fajnie robi dithering, zmienia kontrast nasycenie, ale nie zmienia rozdzielczości obrazka. Zapisuje w BMP. Efekty godne polecenia. Może ci się przyda. Nie pamiętam skąd go wziąłem ale google pewnie znajdzie.
[#3] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #1

Najfajniejsze ma Aminet, np. w katalogu pix/wb. No i 4 kolory to trochę mało, sugeruje minimum 8 kolorów.

Pozdrawiam
[#4] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@RadoslawF, post #3

Jeśli masz na myśli szaroburą paletę z MagicWB to buuuu.

Bo w dobrze dobranej palecie 4 kolorów można tworzyć piękne rzeczy.
To przykłady Amstradowych obrazków 320x200 w 4 kol.
http://genesis8.free.fr/archives/index.php?news_category=news_misc
[#5] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #1

Śliczne tapetki. Miałem kiedyś fajną tapetę stworzoną z paru obrazków 4-kolorowych. Jak znajdę to dam znać.
[#6] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Hextreme-Attic, post #5

Znalazłem. Oto ten obrazek (rozciągnięty w pionie x2).

[#7] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Hextreme-Attic, post #6

Ta tapeta ma więcej niż 4 kolory.
[#8] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@RadoslawF, post #3

W domyślnych 4 kolorach (640x256):

W domyślnych 8 kolorach (640x256):

Fotki znajdują się w tym samym archiwum co poprzednie.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 08:28:30 przez Leon
[#9] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Norbert, post #7

Ma 4 kolory na bank: szary, czarny, niebieski i biały :) Może konwersja z IFF do PNG, a potem rozciągnięcie coś zmieniło... - dysponuję oryginałem IFF jakby co.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 09:01:59 przez Hextreme-Attic
[#10] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Hextreme-Attic, post #9

Przecież tam jest więcej niż jeden odcień szarego, co jest bardzo widoczne...

edit----
Niebieski też jest więcej niż jeden, i to w takich miejscach, że nie może to być dziełem stratnej kompresji, ja myślę.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 09:07:39 przez KJB
[#11] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #1

Proponuję te tapety
było o nich już w tym wątku FORUM PPA.
[#12] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@KJB, post #10

W oryginale ten ciemniejszy szary to jest dithering czarnego i szarego koloru.
[#13] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Hextreme-Attic, post #12

Wrzuć w bezstratnej kompresji, np. png albo gif :)
[#14] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@KJB, post #13

Ten jaśniejszy niebieski to z kolei dithering niebieskiego i szarego. Właśnie oglądam oryginał na Amidze w PPaint - ma 4 kolory. Wrzucę oryginalny obrazek za jakiś czas. Przepraszam, ale windowsowy Paint dodał te kolory podczas powiększania obrazka.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 09:23:13 przez Hextreme-Attic
[#15] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@ZbyniuR, post #2

Fajny efekt. Właśnie szukałem takiego programu do PC. Jest w stanie zmienić kolory w wiecej niż jednym zdjęciu naraz. Potrzebne mi jest to do przeróbki klatek filmowych na Atari St. Z 64 na 4 bity. Czyli na 16 kolorów.
[#16] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Drupi77, post #15

powiedz dokładnie co przerabiasz to pomogę...

bo "klatek filmowych mało mi mówi"
poza tym C64 ma właśnie 16 kolorów... :)
[#17] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #1

Ustaw w preferencjach Personala:

Ustawienia -> Roztrząsanie -> Pattern (Floyd-Steinberg też możesz próbować, ale chyba nie wyjdzie za dobrze w tak niskiej rozdzielczości). I zaptaszkuj jeszcze "najlepsza jakość". Dzięki temu obrazek z A4000 wyjdzie tak:

[#18] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@recedent, post #17

Ustawiłem: Roztrząsanie -> Pattern, plus "najlepsza jakość", zostawiłem redukcja kolorów: jakościwa.
Niestety obrazek w połowie nie wygląda jak Twój. Jako źródło użyłem tego obrazka w 300x300.
Zaś efekt po prze konwertowaniu do 640x256 wygląda tak:

[#19] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #18

Ale koniecznie chcesz się trzymać tych konkretnych czterech kolorów (tzn. domyślnych dla systemu)? Jeśli tak to będzie konieczne bardziej kreatywne podejście do sprawy...
[#20] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@recedent, post #19

Tak zależy mi aby obrazek był w domyślnych 4 kolorach. Twój w domyślnych kolorach prezentuje się dużo lepiej.
Zastanawiam się czy korzystałeś z tego samego obrazka do konwersji czy może miałeś lepszą jego wersję?
[#21] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #20

Po pierwsze - użyłem większego obrazka (dostępny tutaj). Po drugie - obrobiłem go wstępnie pod ShowGirls (tzn. najpierw obciąłem trochę białego u góry, potem przeskalowałem na wysokość 512 pikseli, potem dodałem tło po bokach tak, żeby miał 640 szerokości. Po trzecie - przeskalowałem mu wysokość na 256 pikseli i takiego wczytałem do Personala. A potem tylko (przy zaznaczonych opcjach ditheringu) zmieniłem format obrazka (Projekt -> Format obrazka) na 4 kolory. Reszta to już zabawa suwakami w palecie.
[#22] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@recedent, post #21

Teraz to już wiem dlaczego tak ładnie wyszedł Twój obrazek.:)
Dzięki za info. Przez chwilę myślałem, że mam coś źle ustawione w PPaincie.
[#23] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@recedent, post #21

moja wersja tapety
w 640x256 (ale rozciągnięte do proporcji PC'ta)
[#24] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@crrnpixels, post #16

Biorę film i tne go na klatki w formacie bmp. Potrzebuje programu który zaznaczy i zmniejszy ilośc kolorów z 64 na 4 bity. Pojedyncze obrazy bez problemowo można zrobić nawet paintem ale jeśli jest ich ponad 30000 czy wiecej to jest kiepsko. Po zmniejszeniu ilości kolorów i połączeniu w całość uzyskuje film wraz z dźwiękiem. Ale to już inna para kaloszy. Program który podales byłby super. Ponieważ nie tylko ziemia ilośc kolorów ale robi tak by zdjęcie nie straciło na wyglądzie. A paint niestety robi g......
[#25] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #22

Zrobiłem kilka tapet w domyślnych 4 kolorach ale na chwilę obecną zostanę chyba przy tym obrazku:

Nawet ładnie mi wyszedł. :)
Wersja IFF ILBM w 4 kolorach (640x256) do pobrania tutaj.
[#26] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Drupi77, post #24

Drupi, a ImageFX-a nie da się do tej roboty zaprząść? Otwierasz AutoFX, każesz mu zrenderować obrazek do wybranej głębi kolorów i zapisać. A potem zaznaczasz katalog źródłowy i jedziesz z koksem.

@Leon: Widzę, że opanowałeś technikę :)

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 22:24:56 przez recedent
[#27] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Drupi77, post #15

Czy na pewno mówimy o tym samym programie? No chyba że on jest w paru wersjach i trafiłeś na taką co przerabia na 16 kol. Ale grunt że ktoś jest zadowolony. :)
[#28] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Drupi77, post #24

Jeszcze możesz pobawić się AnimLABem ze SCALI. On też jest w stanie z obrazków BMP zrobić animację redukując kolory, rozdzielczość czy zoptymalizować paletę kolorów.
[#29] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@crrnpixels, post #23

O git, ta wersja mi się najbardziej podoba, po bokach jest eleganckie miejsce na ikonki.
[#30] Re: Tapety 4 kolorowe dla WB w 640x256

@Leon, post #25

Tapeta idealnie pasująca do tych 4 standardowych kolorów :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem