[#11]
Re: Która amiga 500 była pierwsza?
@Pinto,
post #10
Wiele osób na Allegro widząc w środku napis A500+ i właśnie taką obudowę myśli że jest 1MB i to to samo co A500+, a tak nie jest... Jest to zwykła A500 z 512kB ram, jedynie co to ma przeważnie 8375, ale Denis jest w wersji normalnej 8362. Posiada też miejsce na baterię oraz zegar, miejsce na pamięci do wlutowania, ale trzeba też dolutować jeden układ. W takiej obudowie też może być starsza wersja płyty np. 6A.
Co do pierwszej Amigi ze zdjęcia jest to starsza wersja. Jak ktoś słusznie zauważył, najstarsza wersja posiada wytłoczony znaczek Commodore, zamiast blaszki, oraz mechaniczną klawiaturę NMB HI-TEK, ze znaczkiem Commodore zamiast lewej Amigi. W takiej Amidze można znaleźć rev. płyty 5 w dwóch wersjach, lub jak ktoś ma mnóstwo szczęścia rev. 3 - ale to muszą już być pierwsze dni/tygodnie produkcji. Oczywiście diody w caps lock i power były czerwone, a fdd zielona, Kick 1.2.
Chwilę później wychodziły wersje właśnie z blaszką, klawiaturą już normalną tańszą na foliach, ale nadal z czerwonymi diodami i kick 1.2, ostatnie z czerwonymi wychodziły już nawet z kick 1.3 (skąd to wiem, bo sam się zdziwiłem jak zobaczyłem, że moja A500 red led z plombami, na kick 1.3)