kategoria: A500
[#1] Która amiga 500 była pierwsza?
Witam,
Czy a500 z znaczkiem commodora z prawej strony, czy z napisem amiga 500?
Czym te modele się różniły? Czy tylko znaczkiem?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2013 12:36:52 przez cj grass
[#2] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #1

Ta

Czy ta

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2013 13:14:04 przez cj grass
[#3] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #2

Wcześniejsza była ze znaczkiem C= jak na pierwszym foto tylko że fotką którą zapodałeś to też nie jest pierwsza amiga 500, pierwsza miała znaczek C= tłoczony a nie na osobnej blaszce :)
[#4] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #1

Też wersją kickstarta się różnią pomysł
[#5] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #1

[#6] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #1

Czym te modele się różniły? Czy tylko znaczkiem?

Kickstartem i wersją płyty głównej. Pod koniec produkcji można było trafić na płytę 8a (od A500+) z całym lub połową chipsetu ECS. Dawało to (po uzupełnieniu o ewentualnie brakujący układ i kickstart 2.0 lub nowszy) dostęp do kilku niezbyt przydatnych trybów graficznych, ale uniemożliwiało stosowanie niektórych rozszerzeń pamięci.
[#7] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #2

Według mnie Amiga na drugim zdjęciu to 500+. Miała cały 1MB Chip ramu a nie pół, oraz nowszy ładniejszy Workbench. I niezbyt długo ją produkowano więc nie doczekała się tylu rozszerzeń co poprzedniczka. Bo producenci tychże woleli je tworzyć do starszego popularniejszego modelu. :)
Dobrze mówię?
[#8] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@ZbyniuR, post #7

Z tym znaczkiem też miały 512 KB Chipu pomysł

A 500+ ma taki znaczek
[#9] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@ZbyniuR, post #7

W sumie A 500+ to miała możliwość włożenia pod klapkę drugiego modułu pamięci, co razem dawało 2 MB chip. Jednak takie pamięci są trudno dostępne. Dodatkowo A500+ miała akumulator na płycie głównej. Natomiast rozszerzenie z lewej strony jest w 100% kompatybilne ze starszymi Amigami 500. Więc w sumie moim zdaniem A500+ była zdecydowanie lepszym komputerem bo równała się Amidze 600, jednak dodatkowo z lewej strony można było podłączyć więcej urządzeń jak już wcześniej napisałem. Czy MegaRamHD czy A570.
[#10] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@ZbyniuR, post #7

Gdzie widzisz napisane A-500 Plus?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2013 18:55:11 przez Pinto
[#11] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@Pinto, post #10

Wiele osób na Allegro widząc w środku napis A500+ i właśnie taką obudowę myśli że jest 1MB i to to samo co A500+, a tak nie jest... Jest to zwykła A500 z 512kB ram, jedynie co to ma przeważnie 8375, ale Denis jest w wersji normalnej 8362. Posiada też miejsce na baterię oraz zegar, miejsce na pamięci do wlutowania, ale trzeba też dolutować jeden układ. W takiej obudowie też może być starsza wersja płyty np. 6A.

Co do pierwszej Amigi ze zdjęcia jest to starsza wersja. Jak ktoś słusznie zauważył, najstarsza wersja posiada wytłoczony znaczek Commodore, zamiast blaszki, oraz mechaniczną klawiaturę NMB HI-TEK, ze znaczkiem Commodore zamiast lewej Amigi. W takiej Amidze można znaleźć rev. płyty 5 w dwóch wersjach, lub jak ktoś ma mnóstwo szczęścia rev. 3 - ale to muszą już być pierwsze dni/tygodnie produkcji. Oczywiście diody w caps lock i power były czerwone, a fdd zielona, Kick 1.2.

Chwilę później wychodziły wersje właśnie z blaszką, klawiaturą już normalną tańszą na foliach, ale nadal z czerwonymi diodami i kick 1.2, ostatnie z czerwonymi wychodziły już nawet z kick 1.3 (skąd to wiem, bo sam się zdziwiłem jak zobaczyłem, że moja A500 red led z plombami, na kick 1.3)
[#12] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@flops, post #11

różne były chyba kombinacje przejściowe, bo klawiaturę mechaniczną można też spotkać z "A" zamiast "C=", ona generalnie ma to do siebie, że jest jaśniejsza i nie żółknie, mam taką A500 z blaszką C=, klawiaturą mechaniczną z C=, czerwonymi led-ami, rev 5, ks 1.2. Ogólnie zamiast tłoczenia jest blaszka, ale nie jest to wersja "kombinowana" przez kogoś ;)
[#13] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@Kilos, post #12

Mechanicznej z Amigą lewą nie widziałem, ale wszystko jest możliwe, chyba widziałem w necie, ale jedynie w A2000 cherry.
Faktycznie, oprócz tego że mechaniczna chodzi lepiej, jest mniej awaryjna i to sporo, to jeszcze nie żółknie.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2013 11:36:52 przez flops
[#14] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@flops, post #13

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - amiga z 1 zdjęcia ma chyba jakieś kobminacje z klawiaturą gdyż są tam niemieckie znaki, amiga z 2 zdjęcia ma 2 puste klawisze - tak ma być?
[#15] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #2

zainspirowany tematem, wykonując szybkie ruchy/pytania kupiłem ten model..

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2013 09:14:26 przez AdamZeku
[#16] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@AdamZeku, post #15

Z tym tłoczonym znaczkiem... i działa bez tego guika? pomysł
[#17] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@AdamZeku, post #15

Za 10pln to super zakup. Obudowa wygląda jak z pierwszych wersji, na spodzie też powinno być tłoczenie. Klawiatura niestety nie mechaniczna, ktoś najprawdopodobniej zrobił składaka. Ale zobacz czy nie ma stacji Matsushity oraz czy przypadkiem płyta nie jest rev. 3
[#18] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@flops, post #17

w staruszkach bywa też fdd Epson-a, kawał flopa ;)
[#19] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@Kilos, post #18

A czy ktoś może mi napisać czemu w niektórych 500tkach są 2 puste klawisze (w tych wersjach jest krótszy lewy shift oraz mniejszy enter-patrz zdjęcie nr 2) a w niektórych modelach brak tych klawiszy - obie wersje z układem klawiszy qwerty.
[#20] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #19

Klawiatura na foto#1 jest klawiaturą niemiecką, ma "umlauty" i inne znaki narodowe/funkcyjne przypisane do kraju użytkowania, natomiast klawiatura na foto#2 jest typową klawiaturą uniwersalną, nieprzypisaną do żadnego kraju, stąd puste klawisze.
[#21] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@dominiqr, post #20

Nie przeczytałeś uważnie mojego pytania...
[#22] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #21

[#23] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #21

Popatrz na fotki, na to, jakie zadałeś pytanie i przeczytaj moją odpowiedź.
Zresztą kolega wyżej wytłumaczył obrazkowo to, co ja napisałem.
[#24] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@dominiqr, post #23

Twoja odpowiedź nie była właściwa. Czytaj ze zrozumieniem. Do tego pytanie moje dotyczyło tylko zdjęcia nr 2.
Nie poruszałem tematu zdjęcia nr 1 oraz układu klawiatury typu niemieckiego "qwertz". Ale skoro nadal twierdzisz, że dałeś właściwa odpowiedź to żyj z tym przekonaniem.
W 100% rzetelnej i trafnej informacji udzielił "redaktor" za co bardzo dziękuję.
[#25] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #24

CJ Grass: Raczej mam w zwyczaju dziekowac za udzielane odpowiedzi - po co te pojechanki z kolega? Jak dla mnie, z wypowiedzi DominiqR wynika jasno i dokladnie to samo, co z zamieszczonego skanu. Co do "slepych" klawiszy, ciekawostka jest, ze nadal mialy one przypisany numer ASCII. Z odpowiednia wtyczka w Startup-Sequence mozna bylo sobie np. podpiac skrot do FM/DOpus, albo jakiegos Util-Bar'a pod WB i znalezc im bardziej sensowne przeznacznie. Fajna sprawa.

OK

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2013 02:28:08 przez F7sus4
[#26] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@cj grass, post #1

Na pewno nie pierwsza, ale moja to myślę jedna z nich GRAFFITI
[#27] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@TUPCOM, post #26

Ta była pierwsza z czarnym napisem

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2013 11:49:00 przez Dorian3d
[#28] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@Dorian3d, post #27

A ta pierwsza w wersji Silver Edition...

[#29] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@dominiqr, post #28

Dobre ;)
[#30] Re: Która amiga 500 była pierwsza?

@Dorian3d, post #27

Kto Tobie to zrobił Dorian
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem