kategoria: A1200
[#1] Dioda HDD świeci non stop
Ciągle świecąca się dioda HDD na dysku Hitachi 80Gb na dysku 5Gb niema tego problemu czego może być to przyczyna ?
[#2] Re: Dioda HDD świeci non stop

@marcin1982, post #1

Padnięta walidacja.

Pozdrawiam
[#3] Re: Dioda HDD świeci non stop

@marcin1982, post #1

Sprawdzałeś ten dysk na innym sprzęcie??
[#4] Re: Dioda HDD świeci non stop

@Skiba, post #3

tak pod windowsem i pod macintoshem z dyskiem wszystko ok
padnięta walidacja ale to sie dzieje od razu po podłączeniu dysku po świeżym partycjonowaniu w os 31 i formatowaniu może wytargam go podłączę pod pc i usunę wolumin ? da to coś?
[#5] Re: Dioda HDD świeci non stop

@marcin1982, post #4

Nie komplikuj sobie życia, uruchom Amigę i sprawdź walidacje wszystkich widocznych partycji. Opcja "Disk Info" na menusie.

Pozdrawiam
[#6] Re: Dioda HDD świeci non stop

@RadoslawF, post #5

ok lece sprawdzić
dyski ok nie ma nic w disk info o validacji nie dzieje sie to przy uruchamianu systemu tylko odrazu po kliknięciu power na zasilaczu Amigi od razu się zapala dioda hdd i cały czas świeci

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 20:13:37 przez marcin1982
[#7] Re: Dioda HDD świeci non stop

@RadoslawF, post #5

Przecież napisał Ci, że dioda się zapala zaraz po podłączeniu do ami bez względu na stan!!!

Może to być kwestia samego dysku- miałem tak z bardzo starym Caviarem i Maxtoream (ale podkreślam bardzo starymi dyskami).

Pytanie czy podłączasz się bezpośrednio przez taśmę do płyty, czy masz na tej taśmie inne urządzenia?
[#8] Re: Dioda HDD świeci non stop

@BULI, post #7

BULI to kwestia dysku wkurzyłem się wywaliłem dziada wstawiłem 30gb IBM i już wróciło do normy
[#9] Re: Dioda HDD świeci non stop

@marcin1982, post #8

Trzeba mieć cierpliwość do retro sprzętu co? OK
[#10] Re: Dioda HDD świeci non stop

@BULI, post #9

Przyłączę się do tematu.
Zdobyłem inną obudowę - infinitiv poszła na bok. W kablach z diodami był niezły harmider więc zrobiłem porządek.
Są tam 3 diody led więc wszystkie 3 wykorzystałem - zielona power, pomarańczowa fdd i czerwona hd.
Problem jest tylko z hd - świeci nonstop pełnym światłem. Podczas odczytu z dysku tylko minimalnie jaśniej świeci - prawie nie widać różnicy.
Dodam że mam kartę CF i napęd DVD-RW. Jak odepnę taśmę od nagrywarki to dioda przygasa, ale i tak świeci dość mocno.
W tym samym czasie dioda na adapterze cf-ata nie świeci.

Co sensownego można z tym zrobić?
[#11] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #10

A jak dysk twardy podepniesz, lub inną kartę CF? Może jest jak z tamtym dyskiem. Coś się gryzie i już.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 21:26:28 przez gilban
[#12] Re: Dioda HDD świeci non stop

@gilban, post #11

Jakoś w PC nie ma takich cyrków niezależnie od tego jaki jest podłączony dysk.

Jak kupię z 50 dysków i któryś "podejdzie"...

Dioda na adapterze cf świeci tylko jak dane są odczytywane.
[#13] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #12

Ale Amiga to nie PC. I zobacz jaka jest data produkcji płyty głównej Amigi 1200. Weź na dodatek płytę główną od PC z tego samego okresu co płyta główna Amigi czyli 1992/1993 rok i zobacz jaki max tam dysk można było włożyć, a potem porównuj. Podpowiem, że płyty główne dla pentium 1 obsługiwały dyski max 8 GB. Natomiast wcześniejsze 486 zapewne mniejsze i najczęściej posiadały osobny kontroler na karcie.
[#14] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #10

Czy dioda świeci również, gdy jest wyjęta karta z adaptera? Może jest tam jakiś upływ.
[#15] Re: Dioda HDD świeci non stop

@rafgc, post #14

Jak odepnę taśmę od nagrywarki i wyjmę kartę dioda nie świeci.
[#16] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #15

I jeszcze jedno. Do Amigi rozejrzyj się za nagrywarką CD-RW, albo chociaż zwykłym CD-R. Odpuść sobie nagrywarki DVD. Będzie zdecydowanie lepiej. Lub ewentualnie kup sobie Fast Atę lub buforowany interfejs Elboxu. Zdecydowanie będzie wtedy lepiej taki nowszy zestaw działał, niż na gołym gnieździe IDE.
[#17] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #15

Czy te diody w obudowie są podłączone do Amigi przez jakiś rezystor? trzeba by sięgnąć chyba po schemat Amigi przez co przechodzi sygnał drive_active, zanim dojdzie do złącza diód, może jest zbyt czuły(?).

Przy podłączonym CD dioda zgaśnie dopiero jak załadują się sterowniki, ale to pewnie już wiesz.
[#18] Re: Dioda HDD świeci non stop

@rafgc, post #17

Czemu będzie lepiej jak będzie CD-RW?

Tak. 240R. Już kombinowałem z innym. Jak nie widać tego ciągłego świecenia po zwiększeniu oporu to zaś dioda ledwo co świeci.

Po załadowaniu sterownika (płyta normalnie czyta) nic się nie zmienia :(
[#19] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #18

Odlutowałem też diodę z adaptera cf-ata - bez zmian :(
[#20] Re: Dioda HDD świeci non stop

@11111olo, post #19

Znalazłem jakiś dysk 200MB i go podłączyłem. Tu problem świecącej diody nie występuje :)

Będę musiał zrobić adapter na 4 dyski i ciekawe czy wtedy też będą cyrki z tą diodą?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem