[#1] Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)
Witam.

Ktoś wie jak to się ma z wszelkimi opłatami na używany sprzęt komputerowy z tamtych rejonów?
Tak sobie czasem zaglądam na ichnie aukcje i się zastanawiam jak to wygląda.

Oczywiście pomijamy koszta wysyłki, które są chore(ndalne) ;)

Pozdrawiam
[#2] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Tom Rain, post #1

Trzeba zapłacić cło w wysokości 2%(albo 2,5%) i 23% VAT od całości, czyli cena zakupu + koszt wysyłki. Nie ważne czy kupujesz nowe czy używane. Sprowadzałem kilka części do samochodu z USA i zawsze płaciłem cło i VAT za paczki które wazyły powyżej 1 kg.

PS. Cło może się różnić w zależności od rodzaju towaru.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 22:19:19 przez glichtanski
[#3] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@glichtanski, post #2

Wszystko zależy jak się wysyła paczki. Można uniknąć cła i całej reszty opłat jeśli wysyła się przez polskie firmy "kurierskie" zza oceanu. Tak przynajmniej mi mówiono swego czasu. Stosuje się pewien manewr:D. A podatek w USA zależy od stanu w jakim się mieszka(np. można być w Main<chyba 0%> i kupować w Massachusetts<chyba 7%> to podatek do zapłacenia jest 0%. To tak ogólnie. Choć jest od tego wyjątek...) Wiele rzeczy kupowałem w USA i zwykle nie płaciłem podatku(tam ufają obywatelom i obywatel sam powinien to przedstawić w zeznaniu rocznym podatkowym).
Reasumując dobrze mieć kogoś(USA) do kogo będzie można wysłać kupiony sprzęt. A następnie ta osoba wyślę taką paczkę do Ciebie przez polską firmę spedycyjną/"kurierską".
[#4] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Tomski, post #3

Ale mi chodzi o podatek w Polsce. Jak kupowałem pompę paliwa na eBay to musiałem przedstawić urzędowi wydruk z aukcji, potwierdzenie zapłaty za towar oraz podać koszt przesyłki jaki zapłaciłem. Po zsumowaniu wszystkich kosztów mnoży sie kwotę np. 100 USD x średni kurs dolara w dniu zakupu, następnie do uzyskanej kwoty dodaje sie clo np. 5% i podatek obowiązujący w Polsce czyli 23%.
[#5] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@glichtanski, post #4

No tak ale to kupowałeś bezpośrednio w Polsce. A gdyby to kupił ktoś dla Ciebie w USA i następnie wysłał do Ciebie to byś nie musiał z tym cłem i resztą opłat bawić się.
Myk polega na tym, że deklaruje się zawartość paczki mniej niż $35(chyba od tej kwoty płaci się cło itd). A gdy rzeczywista wartość przesyłanych rzeczy jest większa to i tak deklaruje się mniejszą wartość a jedynie ubezpiecza przesyłkę powiedzmy o wartości $600. Gdyby paczkę w cięło po drodze mamy pieniądze z ubezpieczenia. Przynajmniej mnie tak ktoś tłumaczył co z tego korzystał.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2012 11:09:14 przez Tomski
[#6] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Tomski, post #5

To o czym piszesz jest oszustwem celnym i podatkowym, a poza tym nie sprawdzi się w praktyce (pomijam fakt że gdy wartość paczki jest wyższa niż deklaracja celna, sam prosisz się o kłopoty).
Przesyłki spoza UE są zazwyczaj komisyjnie otwierane w Izbie Celnej w celu stwierdzenia zgodności deklaracji z zawartością.

Kupowałem amigowe i macowe graty z USA i Japonii, za każdym razem kończyło sie to tak:
- dostawałem pismo z Izby z prośbą o przesłanie dowodu zakupu wraz z dowodem zapłaty (piszą wprost że ma to być wyciąg z konta bankowego, konta PayPal albo z karty kredytowej/płatniczej) i określeniem kosztu wysyłki
- po przesłaniu dokumentów Izba wysyła paczkę do adresata
- na załączonym kwicie jest wyliczona kwota pobrania opłat importowych, ok. 25% wartości sprzętu wliczając koszt transportu/wysyłki
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)
[#8] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@lord_spider, post #6

Dokładnie tak przebiegały moje zakupy.
[#9] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Tom Rain, post #1

napisz do mnie pomoge, mieszkalem w usa wiec sie znam na tym i mam tam rodzine pozdrawiam:)
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)
[#14] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@glichtanski, post #2

Dajesz troche niewlasciwy przyklad.

O ile clo generalnie obowiazuje od wszystkiego powyzej granicy na dany rok(choc jak przelecisz np. z zegarkiem w jedna strone to mozesz nie zaplacic).

O tyle podatek VAT obowiazuje tylko od rzeczy nowych albo kupionych w sklepie. Z czesciami samochodowymi o tyle jest problem, ze podobnie jak kupujac w Polsce w sklepie z antykami teoretycznie Urzad Skarbowy uwaza, ze to jest zakup nowego produktu w sklepie, ktory traktuje to jako zwykly towar i oczekuje VAT.

W USA podatki sa glownie w rodzaju gruntowych, wiec dlatego m.in. wiele osob mieszka tam w przyczepach. Zeby bylo smieszniej zasadniczo podatek od towarow jesli jest placi sie nie tam, gdzie kupilo sie towar. Ale w stanie ktorego rezydentem stalym sie jest.

Ale np. jesli kupisz od kogos uzywana stacje dyskietek 8 cali nie powinno i nie moze to byc traktowane jako podstawa do VAT. Urzad Skarbowy/Celny moze jedynie probowac(dlatego prosza o przeslanie papierow) sprawdzic czy kupiles to tam w sklepie(choc za posrednictwem sieci) i wmawiac, ze to zakup nowego towaru.

Dlatego jak zapakujesz w bagaz taka stacje dyskietek, czy nawet starszego laptopa to nikt sie nie moze skutecznie "przyczepic". Bo to Twoje podreczne.

Wbrew pozorom oni sa tam calkiem minimalnie inteligentni i jak widza np. nowego laptopa to wyrywkowo albo kazda osobe na lotnisku prosza "na strone" i wpisuja w siec numer modelu by sprawdzic rocznik. Do tego ludzie sami na siebie donosza bo maja paragony, gwarancje etc.

Nie do konca chce mi sie wierzyc, ze celnicy otwieraja kazda paczke z USA w urzedzie celnym. Ale juz jestem niemalze 100% pewien, ze kazda jest przeswietlana. W momencie gdy na ekranie pokazuje im cos innego niz zadeklarowane, albo cos wydaje im sie za nisko wycenione otwieraja komisyjnie.

Tak na marginesie, w sumie cala sytuacja jest generalnie zabawna bo placenie cla od kosztow wysylki i VATu przypomina troche rodzaj wojny celnej z danym krajem. Az dziw bierze, ze Amerykanie ktorzy calkiem niezle dbaja o swoje interesy, jeszcze nie wymogli na Polsce zmiany tych przepisow, choc potrafia wydac spore pieniadze na PR/lobbing z gmo, udawanie z tarcza czy inne...
[#15] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@lord_spider, post #6

Napisałem o tym o czym dobre 8 lat temu ktoś mi powiedział, że tak się robi. Pisałem jedynie o zaniżaniu wartości produktu, a nie o kłamaniu co do zawartości. Wiele rzeczy można kupić na "pchlich targach" za grosze etc. etc. Na które nie muszę mieć dowodu zakupu. Dlatego ważne jest aby zakupiony/zdobyty towar wysyłał ktoś znajomy z USA a nie bezpośrednio do nas od sprzedawcy.
Co do legalności etc nie wypowiadam się. Mam swoje zdanie na ten temat ... .
[#16] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@lord_spider, post #6

potwierdzam
niedawno zamawiałem C128 + stację - w dwóch osobnych paczkach.
stację mi przesłali od razu a c128 czekał na cle
zapłaciełm jakieś 25% wartości na cle

informację dostałem pocztą poleconym a emailem wysłałem dowód zakupu (pdf zrobiony ze screenshota z ebaya)
dodam, że paczka byłą otwierana bo uszkodzili mi pudełko, któŸe było jedną z atrkacji kupowanego sprzętu.

tak czy tak doliczając koszty przesyłki + cło opłacało mi się kupić i poczekać niż polować na allegro, gdize coraz trudniej kupić dobry retro sprzęt w dobrej cenie.
[#17] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@dario35, post #9

Jak będę na coś zdecydowany do się odezwę ;)
[#18] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@carrion, post #16

Kupując książki i płyty CD np. z Amazona też tak jest?
[#19] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@lord_spider, post #6

Bzdury piszesz. Od lat kupuję części do samochodów W USA i nie ma z tym problemów.
Nikt nie ryje i nie otwiera paczek, chyba że jest podejrzenie o przemyt narkotyków itp.
[#20] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Shredder, post #19

lord_spider i carrion nie kupowali wałów napędowych.

A ja nie dostałem nigdy mandatu, wiec ... wierzę, że fotordary to bzdura.
[#21] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Kustosz, post #20

Przecież ja nikomu nie bronię lecieć do skarbówki zapłacić cło vat akcyzę itp....
To nie moje pieniądze....
Nagle wszyscy uczciwymi obywatelami się zrobili...
[#22] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@Shredder, post #21

OK kumple "donia"

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2012 11:57:38 przez marcin1982
[#23] Re: Opłaty za sprzęt zza oceanu (USA, Kanada)

@marcin1982, post #22

Panowie jak możecie okradać Państwo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem