kategoria: Sprzęt
[#1] Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego
Posiadam Scandoubler elboxu jak ten :
http://www.ppa.pl/sprzet/scandoubler-elbox-recenzja.html
wersja z flicker fixerem.
Chciałbym używać go z monitorem LCD, ale mój dell 15" nie może się z nim zsynchronizować.
Czy jest ktoś na forum kto używa jakiegoś konkretnego modelu LCD 15 lub 17 " i może go polecić jako pewnik że zadziała z tym scandoublerem?
Mogę również odkupić jeśli ktoś ma sprawdzony i chce się pozbyć
CRT mnie niestety nie interesują ze względu na zbyt duże gabaryty.
[#2] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #1

Samsung Syncmaster 741 mp
Eizo 568
[#3] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #1

Jesteś pewien, że Twój monitor nie łyka sygnału z Ami przez scandoubler?
Dosłownie kilka dni temu rozwiązałem problem z moim monitorem LG, który "nie łykał". Podmieniłem po prostu kabel do monitora. Może spróbuj. Akurat podmiana była z kabla "cienkiego" na "gruby". Nie wiem czy chodzi o "grubość" kabla, bo nie testowałem z innymi (zrobię to dopiero pojutrze). Oczywiście może to wcale nie być to, ale chyba warto sprawdzić.
Powodzenia w każdym razie.
[#4] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #1

Spróbuj wewnątrz poprzekładać zworki, miałem ten sam problem i po przestawieniu w sumie 2 zworek wewnątrz działa rewelacyjnie z monitorem Eizo L557.
[#5] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@superbonio, post #4

Eizo 557 50 hz wiec musi działać bez względu na wszystko , niestety wolny jak żółw ten monitorek do gier sie nie nadaję w ogóle tak samo 568
szybki jest Syncmaster 741MP
[#6] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #1

ja mam taki
Samsung Syncmaster 940N
[#7] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Dorian3d, post #6

i LG FLATRON w2246
[#8] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@superbonio, post #4

Kitech dzięki za podpowiedź, niestety wszystkie 3 kable jakie mam dają ten sam niepożądany efekt.Jeden jest gruby.
Superbonio - sprawdzilem i Twój pomysł. Zrobiłem wszystkie możliwe ustawienia zworek i też nie pomaga. Ale jest jeszcze potencjometr do regulacji obrazu. Czy od jego ustawiania też zależy czy obraz się pojawi? Czy mogę go regulować podczas pracy urządzenia czy lepiej tylko na wyłączonym?
Jak masz ustawione zworki?
W trybie NTSC ustawionym "na ślepo" w bootmenu monitor próbuje już zaskoczyć i co kilka sekund widać już mignięcie treści.
[#9] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #8

Potencjometrem możesz regulować na włączonej amidze, a raczej powinieneś ale staraj się użyć wkrętaka najlepiej z tworzywa sztucznego gdyż z metalowym mogą wystąpić zakłócenia/przekłamania.
Co do zworek to jutro podeślę fotkę gdyż teraz nie mam tego przy sobie.
[#10] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Dorian3d, post #6

Dorian piszesz o tym że używasz ze scandoublerem Samsunga 940n
Mam opcje go kupić ale zajrzałem do jego specyfikacji i widzę że ma on minimalne odświeżanie 56 Hz a to sporo za dużo
Czy na pewno używasz go ze scandoublerem Elboxu, czy tylko pracujesz na nim po włączeniu się tryby VGA z karty graficznej, a do trybu TV masz drugi odbiornik?
[#11] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #10

nie kupuj Samsunga , zdecydowanie polecam Eizo 1701 , 568 ,1721 , 1921 ,1901 , 1911, 1711
ciągną nawet poniżej 50 hz a obraz?:) Samsung niema najmniejszych Szans te Eizo na 200 procent bedą grać na SC starego typu nie musisz posiadać Indivision
aczkolwiek z tej całej rodzinki polecam 1701 , 1901 ponieważ mają szybkie matryce koło 5ms bardzo ważne jak chcesz grać . Na Eizo 568 , 1721 i 1921 kiepsko sie gra monitor się bardzo wlecze mają coś koło 20ms zdecydowanie za mało jak do gier

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 10:42:51 przez Aca122025
[#12] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #11

Osobiście też polecam EIZO, posiadam ten wolny 568 lub 567 i nawet wyświetla obraz bez scandoubblera, obraz w porównaniu do samsunga jest o niebo lepszy.
[#13] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@superbonio, post #12

tak bonio nawet idzie bez SC:) chociaz wyświetla error signal ale ciągnie 15khz to są monitory !!!!
[#14] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #13

czy o tym monitorze mowa?
[#15] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@glichtanski, post #14

Tak o tym mowa , ale 220 to przesadzona cena w Poznaniu na głogowskiej sprzedają je po 140 zł i maja nalatane po 3 tyś godzin jak nowe sam jednego ostatnio kupiłem , jednak do gier go nie polecam
do gier musisz isć model dalej 1701 1901 1711 1911
[#16] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #10

posłałem ci zdjęcia na @
[#17] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #15

Hmmm a 1701 tez ciagnie obraz bez Scandoublera?
[#18] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Sosabowski, post #17

też ale to jako ciekawostka , dlatego że ma fabryczne ostrzeganie o nieprzyjaznym dla niego pasmie i te 15 khz mając obraz wyświetlany dostajemy również w górnym rogu alert fabryczny podpowiadający o błędzie którego nie idzie wyłączyć a wielka szkoda bo mój Cybervision64 na picasso96 nie może wydoić 16 bitów w 50 hz maks to 46 hz i jako jeden z nielicznych monitorów ten to wyświetla te 46 herców bezbłędnie ALE przez duże a:) ciągle w górnym rogu informuje ze błąd sygnału szkoda że nie idzie tego jakoś zlikwidować :))
[#19] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #11

nie kupuj Samsunga , zdecydowanie polecam Eizo 1701 , 568 ,1721 , 1921 ,1901 , 1911, 1711

Fakt, że Eizo żadnego nie posiadałem ale Samsung SyncMaster 710MP sprawuje sie świetnie z każdą Amigą jak i z ECS Indivision.
[#20] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Skiba, post #19

Miałem Samsunga , nie narzekałem , ale jak pobawiłem się Eizo szybko sie Samsunga pozbyłem :) Eizo to taki Panasonic Pioneer wśród plazm poprostu obraz referencyjny na najwyzszym poziomie to coś jak Sony na trinitronie w latach 90tych do dziś żaden CRT nie pobił Trinitrona to są takie szczegóły o których trzeba pamiętać
[#21] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #20

A po ile taki Eizo?
[#22] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Skiba, post #21

o tych o których mówimy wyżej to grosze dzisiaj to są monitorki które maja już parę latek 150-250 zl
[#23] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #22

Ładne mi grosze za paro letnie 17" monitory
[#24] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Dark_luke, post #23

Coć co jest z wyższej półki nie będzie miało ceny szmelcu tak samo z audio i z samochodami dochodzą do pewnego pułapu i masz latami te same wysokie ceny które nie spadają a co dziwi Cię ? to ? a co masz w światku Amigowym ? taki Cyberstorm mk3 karta która ma 15 lat kosztuję ponad 2 tyś toż to dopiero błaznerstwo coś co pdrugi dzień po zakupie może przestać funkcjonować od starości kosztuje więcej niż nowy Procek I7 Intel:))))) paranoja nie ?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 20:44:27 przez Aca122025
[#25] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #24

No nie porównuj Cyberstorma gdzie ich ilość jest znikoma i nie ma substytutów.
Do monitora gdzie są ich tysiące i można je zastąpić.
[#26] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Dark_luke, post #25

niekoniecznie , monitorów lcd które działają na starych SC 50hz jest coraz mniej można na palcach policzyć
a dowodem jest sam autor postu , który zadał pytanie czy będzie działać , taki monitor ma na pewno krótsze życie jak cyberstorm także za 4 latka będzie ich mniej jak wyżej wymieniona karta a posiadaczy starych scandoublerów raczej nie ubędzie chyba że wywalą je na śmietnik

jeszcze jedno przekątna 17 cali to jest wręcz ideał do Ami także format 4/5 jest ideałem ,, tych monitórów jest coraz mniej z parametrami jak wspomniane EIZO

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 20:58:20 przez Aca122025
[#27] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #26

Konto ACA122025 zostaje zablokowane dożywotnio jako kolejny klon konta Blendor. Tym samym ban na konto Blendor zostaje przedłużony.
[#28] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@mailman, post #27

I z kim będę dyskutował ?
[#29] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Aca122025, post #26

Autor postu informuje że w końcu udało mu się kupić jedno z wymienionych przez forumowiczów Eizo za taką cenę jaką chciał :)
testy w grach jutro, mam nadzieje że nie jest taki strasznie wolny że się do nich nie nada
[#30] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #29

Super, daj znać jak testy - sam jestem zainteresowany takim monitorkiem :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem