kategoria: A1200
[#1] A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1
Witam,

W koncu odpalilem swojego Apollo przerobionego z 040 na 060. Chodzi na 66MHz i wyciaga 86.5MIPS. Wszystko pieknie tylko, nie dziala z nim moja Fast ATA Mk1, na dyskach pojawiaja sie checksum errory i tego typu sprawy jak tylko odpalam sterownik ATA3.Driver. Uzywalem wszystkich przeznaczonych do Mk1 wersji, od 6.7 do 7.1 i za kazdym razem to samo ...

Co Wy na to?
[#2] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #1

W sumie to mam Mk2 ale na początku też miałem podobne problemy. Sterownik automatycznie ustawił mi PIO4 i wtedy praktycznie nic się nie uruchamiało. Zmieniłem na PIO3 i przestało się wieszać. Jeśli instalowałeś domyślnie to lewy klawisz myszy podczas startu i wyświetli Ci się konfiguracja FastATA. HDD zmień na PIO3, CDROM na PIO0 i tyle. Poza tym sprawdź taśmy (ja użyłem 80-pinowych), przetrzyj drobnym papierem ściernym i przemyj izopropanolem styki, dodatkowo byłem zmuszony kupić zestaw podstawek pod ROMy (tzw bvision kit), bo mam blisko interfejs klawiatury, który powodował, że FastATA wypadała z gniazd ROMu.
[#3] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #1

ATA Mk1 ? zmien tryb na nizszy zalecany PIO3 - PIO4/PIO5 na wersja gold + przetaktowana karta
[#4] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@HOŁDYS, post #3

Dokładnie, też tak miałem zmiana na PIO3 pomogła.
[#5] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@BULI, post #4

Okej... Tylko, ze na tej samej karcie z 040 lub na 1200 z Fast Ramem wszystko chodziło prawidłowo, tzn. w PIO4, dopiero przy próbach zabawy w PIO5 robił się bajzel. No cóż, na szczęście mam wszystko rozłożone na kawałki, więc nie będzie problemu z dorzuceniem Aty do A1200. Pytanie na gorąco: - w desktopie po złożeniu wszystkiego do kupy się to pomieści?
[#6] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #5

w PIO5 też powinno hulać tak samo dobrze, mam taki sam config i wszystko chodzi w max PIO bez żadnych problemów (1d.1), może z 060 zaczął Ci się jakiś timing-owy problem, ale stawiam, że coś nie kontakci pewnie
[#7] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Kilos, post #6

Dokładnie, u mnie też śmiga rewelacyjnie w PIO5, na 060 mam prawie 10MB/s transfery.
[#8] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Kilos, post #6

Zaraz... Mam MkII Gold i w konfiguracji nie widzę PIO5. To znaczy, że mam starą wersję sterownika?
[#9] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Jenot, post #8

Działa na PIO3. Ale musze sprawdzić na PIO4 teraz czy nie ma kaszanki. Moze cos nie kontaktowalo, w sumie zamontowalem wszystko od nowa. Ale powiem Wam, ze rzezbienie figurek w kupie to chyba jedyna rzecz porownywalna z grzebaniem w Amidze! Mk1 nie dziala w PIO5, wiec to sobie odpuszcze (chyba, ze sie myle, ale z tego co pamietam to nie)...

No i w PIO4 jest kaszana. Co ciekawe w PIO3 wyniki w SysInfo sa takie same jak w PIO4 mialem wczesniej na slabszym procu. Wiecej nie kombinuje, bo nie ma sensu chyba. Styki, wszystko wyglada na ok, tasmy IDE mam nowe, nieuzywane wlasciwie.

Wyniki jakie mam na karcie CF to 6,5MB/s

To tyle, zapraszam do komentowania

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 15:03:48 przez mccnex
[#10] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Jenot, post #8

teraz spojrzałem w ata3prefs i wszędzie mam wybrane PIO 4 NF, a i max pokazuje PIO 4 NF, to bardzo dziwne, bo głowę bym dał, że jeszcze niedawno miałem wszędzie max PIO 5 i mogłem tenże PIO 5 wybrać z listy... robiłem jakieś kombinacje z dyskami w międzyczasie, ogólnie tajemnicza sprawa :)

btw gdzieś kiedyś czytałem, że to PIO 4 NF to takie PIO 5 niby

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 15:15:05 przez Kilos
[#11] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #1

Moze zadam dziwne pytanie, ale czy uzywasz gestych tasm sygnalowych (80 zyl)?
[#12] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Phibrizzo, post #11

@Kilos, mialem podobne przygody, ogolnie nie chce mi sie juz wnikac, bo coraz bardziej glupieje przy tej FastAcie, ciesze sie ze mi bydle ruszylo chociaz w PIO3, mam te 6mb/s a nie 1,2 - chwala opatrznosci!

@Phibrizzo, nie - uzywam 40-tek. 80-tki mam, ale jaki cel ma ich uzywanie, skoro gniazda sa 40pinowe?
[#13] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #12

Sprawdź jak zachowuje się na taśmach "gęstych" 80 pin. Tam co druga taśma jest podłączona do masy, co w znaczny sposób niweluje zakłócenia.

Ja u siebie miałem podobny problem - mam dwa HDD na pierwszym kanale, a na drugim DVD Toshiba i CDR TEAC. Wszytko chodziło dobrze tylko w PIO3 - winnym okazał się napęd DVD Toshiba. Po jego odłączeniu wszystko działa w PIO5.
[#14] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@gorzyga, post #13

moje tasmy 80-tki maja zaslepiony pin po srodku ...
[#15] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #14

No tak, możliwe, że i tak to wygląda. Jednak posiadana przeze mnie karta kontrolera ATA 100 do peceta pod PCI rozpoznaje kable, jeżeli nie zastosuje 80pinowego nie działa w najszybszym trybie. Więc na pewno tego typu taśmy są lepsze.
[#16] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@gorzyga, post #15

.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 17:02:52 przez mccnex
[#17] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #16

Hmm, zobaczę jaką mam w domu. Ale raczej starszą wersję, z pakietu od Phase5. A czy to nie jest tak, że do Apollo 1260 jest inna biblioteka 68060.library?
[#18] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@gorzyga, post #17

spoko, juz wiem wszystko, mam libsa 02, musze spatchowac na 10, wiem co i jak :) w sumie to chyba koniec tego tematu. dzieki wam za wszystko, Amiga chodzi, to sie liczy!
[#19] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #18

czyli problemem okazała się nieodpowiednia biblioteka 68060.library?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 21:08:58 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#20] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Nie, to pytanie o biblioteke jest z innej beczki, nie wynika z kontekstu może - po zabawie z Atą przeszedłem do stawiania systemu i chciałem zainstalować RemApollo, do którego potrzebna jest 68060 v60.10, którą programik PATCH łata na potrzeby Remapa. Jak nie masz 60.10, to możesz ją zrobić z kolei z dołączanej na dyskietce Apollo v60.02 za pomocą spatch'a... No i tak to wyglądało u mnie - spatch, PATCH i dopiero odpalenie Remapa... :) Zadziałało wszystko na całe szczęście, ostatecznie odpaliłem na tej Amiśce ClassicWB Full w DBLNTSC Hires No Flicker z overscanem w 64 kolorkach i aż miło patrzeć jak zasuwa. MP3 działają, bez problemów odpaliło się też demko Metropolice RNO&Ghostown, także z fazy rzeźbienia przeszedłem do fazy użytkowania, choć jeszcze nie kompletnie, bo cała Amiga jest w stanie jak na fotce:

Amiga 1200

No ale do eksperymentowania to tak musi być ...

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2012 09:37:41 przez mccnex
[#21] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #12

@ale jaki cel ma ich uzywanie, skoro gniazda sa 40pinowe?

Na PC jakoś nikt nie ma takiego problemu?!
Taśmy 80-tki dzięki większej gęstości żył (połowa z nich to masa) mają lepsze ekranowanie tym samym są mniej podatne na zakłócenia z zew.

Ładnie. To jest właśnie ten klimat :)

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2012 10:51:50 przez 11MASTEr
[#22] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@11MASTEr, post #21

są mniej podatne na zakłócenia z zew.

Niezupełnie.
Chodzi o mniejsze przesłuchy (indukowanie napięcia przez pojemność) pomiędzy sygnałami z tej samej taśmy.
Przy długości taśmy 40cm i odległości pomiędzy przewodami 1,2mm pojemności idą w dziesiątki pF.
Co powoduje powstawanie sporych zakłóceń w formie szpilek napięcia przy wysokich częstotliwościach i sygnałach cyfrowych o stromym zboczu.
Dodanie przewodu masy pomiędzy dwa przewody sygnałowe znacznie zmniejsza przesłuch - efekt ekranowania.

Zakłócenia z zewnątrz są naprawdę niewielkie tak czy inaczej. A żeby je zmniejszyć stosuje się skręcanie linii sygnałowej z przewodem masy. W ten sposób tworzą się pętle w których indukowane napięcia od zewnętrznych pól magnetycznych znoszą się wzajemnie. W każdej pętelce indukuje się napięcie, ale ma ono przeciwny znak do pętelki sąsiedniej dając w sumie zero.
[#23] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@stachu100, post #22

No Stachu fachowo wyjaśniłeś, ledwo zrozumiałem :) Mały update: po zmianie tasmy na calkiem inna 40 zylowa problemy w ogole ustaly. W FastAcie sa kosci MACH, ktore powyjmowalem i powsadzalem po wyczyszczeniu jeszcze raz na miejsce, tak dla pewnosci. I Amiska odpala sie ladnie, mam nadzieje, ze tak juz zostanie...

Mam jeszcze jedna kwestie zwiazana z uzytkowaniem A1200 i 600. Chodzi o czytnik PCMCIA, CF0: i fat95. Mialem wczesniej karte 16GB, ktora mi w ten sposob dzialala bez zarzutu. Potem zrobilem ja jako dysk w Amidze i chcialem znow wykorzystac z czytnikiem do przenoszenia danych. Za Chiny Ludowe nie dalo sie bydlaka zmusic do wspolpracy. Formatowalem na Fat32 i Fat16 (z zakladaniem malych partycji typu 2GB) i nic. To samo z kartami 4GB, 8GB ... W sumie mam tylko jedna 512MB-wa karte, ktora dziala. Przejrzalem dokumentacje Fat95 i w/g niej wszystko powinno chodzic i byc wykrywane automatycznie w standardowym ustawieniu CF0: - w tym Fat32... Jakies pomysly?

PS. Wszystkie wymienione wyzej karty to Kingstony z kwiatkiem...

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2012 23:30:18 przez mccnex
[#24] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #23

W sprawie CF :
Jesli jedna karta dziala poprawnie to mam kilka pomyslow.
- sprawdz pod fdiskiem (wersja amigowa na aminecie) jakie ustawienia ma dobra karta i porownaj je z niedzialajacymi.
- uzyj mountdos (pamietaj o zmianie DEVICE) czy/jakie wykrywa partycje i ewentualnie podmontuj tym programem (kolejne partycje maja ti inny DosType dla FAT95)
- posprawdzaj na scsi.device i compactflash.device
- sformatuj CF w aparacie fotograficznym.

ps.
mozesz mi podeslac karte to sprobuje ja "naprawic"
[#25] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Norbert, post #24

z tym mountdosem, co masz na mysli mowiac o zmianie device?
a tak to powinienem ogarnac ... :)

dzieki
[#26] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #25

w ikonie mountdos nalezy zmienic DEVICE i UNIT
[#27] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Norbert, post #26

Walczyłem wczoraj. Jest tak: karta Kingston 8GB z kwiatkiem jest widziana w programiku prepcard, jak być powinna. Dalej jest mniej różowo. Fdisk "can't read cf.device...", to samo mountdos. W przypadku innej karty - 512MB (Fat32) - oba widza partycje itp.

Czy oprocz Fat95 jest jakis inny filesystem zdolny wspolpracowac z CF Device?

Dzisiaj na miescie sprobuje wpasc do fotografa jakiegos, zeby mi sformatowal karte w aparacie... Moze pomoze :)
[#28] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #27

powinno byc compactflash.device a nie cf.device

spawdz tez CF przez przejsciowke CF-IDE
[#29] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@Norbert, post #28

spoko, pisałem w skrócie, inaczej żadna karta by nie dała się odczytać zobaczymy czy coś się zmieni po formacie w aparacie (brudne gacie) zaczynam myśleć o wysyłce tego ustrojstwa do Ciebie na "naprawę" ...

komenda jakiej uzylem: fdisk compactflash.device/0

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 11:13:10 przez mccnex
[#30] Re: A1200, Apollo 1260 i Fast ATA MK1

@mccnex, post #29

w pakiecie IDEFix (aminet) jest program FINDDevice.
uruchom go i zobacz czy Amiga widzi jakies urzadzenie pod compactflash.device.

Mozliwe ze brak styku miedzy CF a czytnikiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem