kategoria: A1200
[#1] przesunięty obraz
Amiga podłączona kablem rgb-euro, obraz jest lekko przesunięty w lewo czy to wina kabla czy może tak ma byc i nic się z tym nie zrobi?
Amiga CD32 podłączona s video-euro i wszystko jest ok.
tekst pod linkiem
[#2] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #1

w prefsach mozna ustawic (nie pamietam teraz dokladniej)
[#3] Re: przesunięty obraz

@PrzemasIII, post #2

Jeśli to goła CD32, to o systemowych ustawieniach w prefs raczej nie ma co marzyć... Kabla bym nie obwiniał, najwidoczniej ten telewizor, z tą Amigą tak właśnie współpracuje. Spod Wokrbencha można sobie obraz poprzesuwać - prawo/lewo/góra/dół.

Pozdrawiam
Des
[#4] Re: przesunięty obraz

@Des, post #3

Zapomniałem dodac ze chodzi o Amigę 1200 na CD32 obraz jest ok
[#5] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #4

tak tez zrozumialem
[#6] Re: przesunięty obraz

@PrzemasIII, post #5

w prefsach jest opcja overscan trochę pomogło ale idealnie na środek nie da rady , widocznie ten typ tak ma.
tekst pod linkiem
[#7] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #4

To ja źle zrozumiałem - sądziłem że chodzi o CD32.
Przesunięcie nie jest wielkie, jak mi się zdaje? Da się z tym żyć. Niektóre telewizory tak po prostu mają i się tego nie przeskoczy.

Się mi przypomniała zabawna sytuacja sprzed wielu, wielu lat, jakoś z 1994 roku chyba? Ustawiałem Amigę 2000 z monitorem Philipsa, no i mówię do kumpla (tragiczny lamer, ale bardzo dobry grafik) - "podnieś trochę w górę obraz". Koleś zerwał się z fotela, chwycił monitor i podniósł...
Tenże sam człowiek na hasło - "poruszaj trochę trackingiem" (regulowaliśmy obraz w magnetowidzie), podleciał do szafy z narzędziami i zadał wiekopomne pytanie: "A ten traking to jak wygląda i na której półce leży"?

Serdeczności
Des
[#8] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #6

Przez to niektóre dema i gry mają uciętą górę ekranu :(
Dobre z tym kumplem aż poplułem monitor ze śmiechu

tekst pod linkiem

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 23:53:34 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 23:56:39 przez zorkadar
[#9] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #8

A próbowałeś, jak to wygląda z innym monitorem/telewizorem?

Pozdrawiam
Des

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 23:54:39 przez Des
[#10] Re: przesunięty obraz

@Des, post #9

nie próbowałem , bo nie mam na czym.
[#11] Re: przesunięty obraz

@Des, post #9

dubel

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 23:58:41 przez zorkadar
[#12] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #10

Warto sprawdzić... Nawet weź i do sąsiada zaprzyjaźnionego zastukaj, do jego tivizora podepnij Amigę. Wykluczysz (albo potwierdzisz) jakąś aferę z Amigą. Bo - jak wspominałem - kabel RGB-EURO, nawet uszkodzony/źle polutowany raczej takich objawów nie daje. Chyba, że o czymś nie wiem.

Pozdrawiam
Des
[#13] Re: przesunięty obraz

@Des, post #12

Dodam że po composite i component obraz ok ale bardzo marnej jakości.
Trza będzie wybrac się do kolegi i zobaczyc jak u niego.
[#14] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #13

Ano... Daj znać, jak efekty na innym tivi/monitorze.

Serdelki
Des
[#15] Re: przesunięty obraz

@Des, post #14

Sprawdzalem na tv crt i jest ok. Czyli u mnie nic z tym nie zrobię i trzeba się przyzwyczaić.
[#16] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #15

To jest urok naszych nowych LCD. Ja na moim EX500 jak podłączam PS2 przez RGB to czasem mam przesunięty obraz w dół o 1/3 ekranu. Raz jest dobrze, drugi raz źle. Trzeba trzymać jakiś zapasowy TV kinolowy na strychu. Jeszcze trochę a RGB, CVBS, S-Video przestaną istnieć i pozostaną nam jakieś badziewiarskie konwertery VIDEO--HDMI o których zabójczych możliwościach mieliście okazje słyszeć.
[#17] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #15

Widać taka uroda telewizora, którego używasz. Ciekawe, czy z inną Amigą zachowywałby się tak samo, bo to (magia, kurdedydek, nie do zmierzenia żadnym miernikiem) czasami tak bywa.
A jak pozycjonujesz obraz - "łapiemy" czarny kwadrat środkowy i jeździmy myszą - to co się dzieje? Po przesunięciu część obrazu po prostu znika? Próbowałeś odpalać system bez HD, z dyskietki po prostu? Też takie objawy niefajne są?

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#18] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #15

A nie masz w ustawieniach telewizora LCD opcji przesuwania obrazu góra/dół lub auto adjustment ? U mnie taka opcja występuje w Samsungu .

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2012 08:59:35 przez PrzemasIII
[#19] Re: przesunięty obraz

@PrzemasIII, post #18

Obraz nie znika , ale moge go przesunąć tylko do tegp paska po prawej stronie, z dyskietki nie próbowałem bo nie mam:(. Zastanawia mnie czemu po component i kablu antenowym jest normalnie?
Muszę podejść jeszcze raz do znajomego i sprawdzić czy jednak nie ucina kawałka obrazu w grach , ostatnio sprawdzilem tylko dzialanie systemu .
Co do auto adjustment to pamietam ze mialem kiedys taka funkcje w starym monitorze samsunga, teraz by sie przydala.
[#20] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #19

A to nie jest czasami tak, że Amiga daje obraz w 4:3 a tv skaluje go do 16:9? Najsamprzód to pobaw się opcjami w TV. Nie wiem jak to się w Panasonicu zowie, ale mój stary Soniacz ma kilka trybów skalowania i da się ustawić coś nie coś. Jeżeli chcesz mieć obraz góra/dół poprawnie to powinieneś mieć czarne pasy po bokach żeby proporcje były zachowane.
[#21] Re: przesunięty obraz

@Red_Bullet, post #20

4:3 i inne tryby jest tak samo, od sprawdzenia tych proporcji ekranu zaczolem.
[#22] Re: przesunięty obraz

@zorkadar, post #19

"z dyskietki nie próbowałem bo nie mam"
Zapodaj na priva adres, chętnie podeślę Ci kopie dyskietek systemowych dla A1200.

Pozdrawiam
Des
[#23] Re: przesunięty obraz

@Des, post #22

Problem rozwiazany, kupilem tv/monitor lcd 4:3:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem