@Bagheera, post #1
@Bagheera, post #1
@TUPCOM, post #16
@Nightmare777, post #18
Aktualny interface nie współpracuje z padami od PS2 (dualshock2) - to znaczy działa, ale nie do końca - czasem są opóźnienia; dodatkowo interface nie korzysta z gałek (pierwotnie obsługiwać miał tylko pady cyfrowe).
Byłyby to oczywiście dawno dorobione funkcje gdyby nie nieszczęście - w wyniku awarii dysku twardego, która miała miejsce parę lat temu utraciłem kod źródłowy programu, ostała mi się tylko binarka.
Reasumując rozpocząłem projekt nowej wersji interfacu - tym razem realizowanym na atmelu (aktualny jest na PICu).
Atmel bez zewnętrznego kwarcu, na wewnętrznym generatorze 8MHz jest 2x szybszy od PICa z 16MHz kwarcem (PIC wykonuje 1 komendę w 4 takty, tymczasem Atmel 90% komend w 1 takt zegarowy).
Tak więc nowy interface będzie:
- obsługiwał lewą gałkę w trybie analogowych zamiast krzyżaka jako kierunki
- mysz w trybie analogowym też będzie sterowana gałką - im większe wychylenie tym większa prędkość ruchu
- no i będzie pełna obsługa DualShock2
Aktualnie program jest gotowy w 50% - działają już wszystkie funkcje zwykłego pada do amigi - bez emulacji myszy, autofire,ów i trybu CD32.
Z powodu ograniczonych możliwości czasowych podejrzewam, że potrzebuję jeszcze z 2miesiące na program i testy, testy, testy - muszę przetestować masę gier, aby mieć pewność, że tryb CD32 będzie poprawnie działał. Jako ciekawostkę dodam, że co gra to nieco odmienny transfer danych w trybie CD32 - są pewne niuanse.
@Bagheera, post #27