[#1] Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie
Witam, nawiązując do poprzedniego wątku:
http://www.ppa.pl/forum/amiga/5730/interfejs-appe/2

rozpoczynam przyjmowanie zamówień na zbiorowy zakup adaptera do padów od Sony Playstation.
Zakupiłem jeden egzemplarz od autora projektu. Adapter to kabel z dwiema wtyczkami, do jednej wpina się pada, a drugą podłącza do Amigi. Całość ma około 50 cm. Sprawdziłem działanie urządzenia z Amigą 1200 i oryginalnym (szarym) padem. Jeśli adapter wpięty jest w port myszy, możliwe jest jej emulowanie. Emulacja jest dość dokładna i można ustawiać czułość. Emulacja dżojstika jest po wciśnięciu przycisku SELECT na padzie. Sprawdziłem to na kilku grach i również nie mam zastrzeżeń. Niestety adapter nie umożliwia emulowanie myszy/dżojstika niezależnie od gniazda, do którego jest podłączony, tzn. jeśli wpięty jest w port myszy, to działa emulacja myszy, ale nie działa emulacja dżojstika. (Tzn sama emulacja działa, tylko kwestia gry, czy obsługuje dżoja w tym porcie). Rozwiązanie tego problemu - kupić dwa adaptery :)

Dokładniejszy opis funkcji znajduje się na poniższej stronie:
http://reco.republika.pl/joypadPSXtoCD32.html

Nie sprawdziłem emulacji pada od CD32, ale zakładam, że również działa. Nie miałem możliwości sprawdzenia go z inną Amigą niż 1200 ani innymi padami (nieoryginalnymi, od ps2 itp)

Wynegocjowałem z twórcą cenę 70 PLN (z wysyłką), jeśli uda się uzbierać zamówienie na przynajmniej 10 egzemplarzy, jeśli będzie mniej, to 85 PLN.

Jak uda się zebrać wystarczającą ilość zamówień, przekażę kontakt do sprzedającego.

Zapraszam do zamawiania.
[#2] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

To ja zgłaszam chęć zakupu.
[#3] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Ja coś wspominałem, z tym, ze ostatnio trochę miałem wydatków także dopiero za tydzień bd wiedział czy mogę sobie na taki wydatek pozwolić.
[#4] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Chetnie zamowie 2 sztuki w cenie 70 zl każda, o ile płatności można będzie dokonać pod koniec miesiąca.
[#5] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Chętnie zamówię 1 szt. OK

Edit: tak z ciekawości, czy ten interfejs działa dobrze też z padami od PS2?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 12:10:57 przez strim
[#6] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@strim, post #5

Ja z powodzeniem podpinałem pady z ps2 do ps1 i działały bezproblemowo.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Rozumiem że oprócz standardowego szarego (nie analogowego) pada taki Dual Shock też działa bez problemów?
A co z wynalazkami pokroju Negcon, plejakowymi myszkami czy joystickami "gałkowymi" arcade?
Niesamowitym bajerem byłaby też możliwość podłączenia plejakowych spluw i używanie ich w amigowych "celowniczkach" w trybie light gun.
Ciekaw też jestem jak zachowują się kontrolery podłączone przez multi-tap do tego cuda, chociaż na logikę nie ma co liczyć że jeden port obsłuży w takim wypadku 4 kontrolery.

Chętnie przed zakupem poczytałbym sobie o jakimś konkretnym teście pełniejszego zestawu plejakowego osprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 12:37:27 przez Shoonay
[#8] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

A co tam, tez bym sobie strzelil taki adapter :)
[#9] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Niestety adapter nie umożliwia emulowanie myszy/dżojstika niezależnie od gniazda, do którego jest podłączony, tzn. jeśli wpięty jest w port myszy, to działa emulacja myszy, ale nie działa emulacja dżojstika.

A niby jak to sobie wyobrażałeś, że będzie inaczej? To nie jest przecież wada tego interfejsu, jak przełożysz mysz do portu joysticka to przestaje ona naturalnie działać, prawda (włóż, przełącznik joy/mysz do portu joysticka i też będzie działać tylko joystick)? Żeby interfejs mógł działać jako joystick/myszka bez przełączania wtyczek, musiałby posiadać dwie wtyczki (najlepiej jedna przelotowa do podłączenia drugiego joy'a), jedna do portu myszy, druga do joysticka - mikrokontroler wybierałby na który port ma kierować sygnały, jednak potrzeba dodatkowego układu, multipleksera i coś takiego mogłoby się nie zmieścić we wtyczce, ciekawe czy autor adaptera chciał by podejść do tego tematu od tej strony.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 13:28:07 przez rafgc
[#10] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

2 sztuki dla mnie :)
[#11] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@rafgc, post #9

Wiem o co chodzi. Napisałem tak dla jasności, w razie gdyby ktoś pomyślał, że przełączanie przyciskiem SELECT między emulacją myszy a dżojstika działa zawsze niezależnie od portu, do którego wpięty jest adapter.
[#12] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Shoonay, post #7

Pad, który sprawdziłem to właśnie oryginalny DualShock 1 i on działa bez problemu. Mogłem sprawdzić działanie jedynie tego pada z Amigą 1200. Nie posiadam innych kontrolerów.
Jeśli chodzi o ARCADE, to ten sam kontroler w innej obudowie, więc też musi działać.
[#13] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Dla mnie też jedną szt poproszę!ok, racja
[#14] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Grisza, post #13

Jeden poproszę.
[#15] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@QUAD, post #10

Sorka panowie za wprowadzenie w błąd, ale proszę mnie wykreślić ponieważ nie wyrobie finansowo w tym miechu, chyba ze się nie spieszy
[#16] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Poproszę 1 szt. Dziękuję.
[#17] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@TUPCOM, post #16

Proponuję kontaktować się dalej bezpośrednio z producentem. Adres e-mail to letter |at| poczta.onet.pl.
Pragę zauważyć również, że jest to dość mocno zajęta osoba i na odpowiedź zwrotną trzeba czasem poczekać 1-2 dni.

Powołajcie się proszę na ten wątek z forum ppa i zamówienie zbiorowe. Sprzedawca będzie wiedział, o co chodzi.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2012 21:50:49 przez Bagheera
[#18] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #12

Kupiłem niedawno chińskiego pada e5 z Carrefoura - niby do PS2, a działa z PSX :)
[#19] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Nightmare777, post #18

Cześć, dostałem wiadomość po kilku dniach od sprzedającego. I są pewne zmiany. Na Jego prośbę przekazuję treść.

Aktualny interface nie współpracuje z padami od PS2 (dualshock2) - to znaczy działa, ale nie do końca - czasem są opóźnienia; dodatkowo interface nie korzysta z gałek (pierwotnie obsługiwać miał tylko pady cyfrowe).
Byłyby to oczywiście dawno dorobione funkcje gdyby nie nieszczęście - w wyniku awarii dysku twardego, która miała miejsce parę lat temu utraciłem kod źródłowy programu, ostała mi się tylko binarka.
Reasumując rozpocząłem projekt nowej wersji interfacu - tym razem realizowanym na atmelu (aktualny jest na PICu).
Atmel bez zewnętrznego kwarcu, na wewnętrznym generatorze 8MHz jest 2x szybszy od PICa z 16MHz kwarcem (PIC wykonuje 1 komendę w 4 takty, tymczasem Atmel 90% komend w 1 takt zegarowy).
Tak więc nowy interface będzie:
- obsługiwał lewą gałkę w trybie analogowych zamiast krzyżaka jako kierunki
- mysz w trybie analogowym też będzie sterowana gałką - im większe wychylenie tym większa prędkość ruchu
- no i będzie pełna obsługa DualShock2

Aktualnie program jest gotowy w 50% - działają już wszystkie funkcje zwykłego pada do amigi - bez emulacji myszy, autofire,ów i trybu CD32.
Z powodu ograniczonych możliwości czasowych podejrzewam, że potrzebuję jeszcze z 2miesiące na program i testy, testy, testy - muszę przetestować masę gier, aby mieć pewność, że tryb CD32 będzie poprawnie działał. Jako ciekawostkę dodam, że co gra to nieco odmienny transfer danych w trybie CD32 - są pewne niuanse.

Myślę, że warto poczekać na nowszą wersję. Jeśli ktoś nie będzie chciał czekać, proszę o bezpośredni kontakt ze sprzedającym.
[#20] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #19

Bardzo chętnie poczekam na pełną obsługę Dual Shock 2.
[#21] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #19

Też chętnie poczekam..

Pytanie czy dało by się na jednej z gałek zaimplementować obsługę "Joya Analogowego Amigi"- jest kilka gier (głównie symulatorów które obsługuja analogowy joystick!) ?
[#22] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #19

Poczekam również.
[#23] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@TUPCOM, post #22

Też chętnie poczekam na nową wersję.
[#24] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Grisza, post #23

FYI:
Prace nad projektem nadal trwają.
[#25] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #24

Jak bedzie nowa wersja chetnie kupie.
[#26] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Czy to taki sam adapter jaki kiedyś można było spotkać na ebayu (APPE)?
http://se.aminet.net/docs/hard/appe_v31.readme
Ja bym się też pisał na zamówienie i podobnie jak inni gotów jestem poczekać na wersję obsługującą dualshocka.
[#27] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@frywolny_marian, post #26

Nie, to nie jest APPE i z tego, co wiem, nie ma z nim nic wspólnego. W każdym razie w obecnej wersji działa bez problemów z DualShockiem1. Aktualnie autor przepisuje firmware na nowo i interfejs będzie miał nowe funkcje.
[#28] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #27

Garść kolejnych informacji z frontu walki.

Program interfacu jest sprawie skończony.
Działają wszystkie deklarowane funkcje:
-mysz w trybie cyfrowym z regulacją szybkości
-mysz w trybie analogowym z regulacją skali szybkości ruchu
-tryb cd32 z obsługą wszystkich 7-miu przycisków CD32
-autofire programowalny na 6 przycisków CD32 (Red, Blue, Yellow, Green, Left i Right)
Działa też bez problemów DualShock2

Niestety zabrakło pamięci. Nie ma jednak tego złego.
Aby poprawić obsługę myszy analogowej, odpowiednio wyskalować jej czułość będę modyfikował procedurę jej obsługi.
Nowa wersja pozwoli mi zaoszczędzić trochę pamięci, którą wykorzystam do zaimplementowania NegCona.
Gra tym padem, to nowe doświadczenie gracza amigowego. Do testów muszę jednak najpierw ten pad nabyć.
Po tym pozostanie dodanie funkcji Watchdoga i detekcji brown-out, no i testy, testy.
W międzyczasie zaprojektowanie płytki i zlecenie do produkcji.

Generalnie interface niby mała sprawa, a okazał się po raz kolejny niemałym wyzwaniem.
Program wykorzystuje oba liczniki kontrolera oraz łącznie pięć przerwań.
Wszystko po to aby bezbłędnie "udawać" oryginalnego pada od cd32, zapewnić płynny odczyt stanów przycisków pada PSX i zapewnić prawidłową emulację myszy.
[#29] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #28

Czekamy, czekamy :)
[#30] Re: Adapter pada PSX - zbiorowe zamówienie

@Bagheera, post #1

Dziś pisałem w sprawie przejściówki. Pan Przemysław odpisał: "Szacuję czas realizacji zamówienia za ok. 3 tygodnie." :D

Nie moge sie doczekać. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem