kategoria: A500
[#1] A500 i pulsująca dioda power
Witam

Mam podobny problem jak już opisywany na tym forum, ale jednak nie do końca.
Mianowicie Amiga pracowała przez 15 minut żebrząc o dyskietkę (kick 3.0 dyskietka wchodząca do FDD).
Po tym czasie się zawiesiła, po restarcie już nie wstała.
Po włączeniu zapala się dioda power, za chwile zapala się dioda Caps lock i gaśnie natomiast dioda power zaczyna pulsować.
Zostały dociśnięte wszystkie układy włącznie z dodatkową pamięcią (wyjęte i włożone ponownie), niestety nie pomogło.
Amiga jest mocno rozbudowana - procesor 68010LC10, kick 2.0 i 3.0 oraz dodatkowa pamięć 1,5 MB Chip.
Mam nadzieję że może ktoś coś doradzi.
[#2] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #1

Ja bym proponował sprawdzenie w kolejności. Zasilacz, kickstart, a jaki kolor ekranu szary ? Czy biały?
[#3] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #1

Z tego co wiem, pulsowanie diody power oznacza zbyt niskie napięcia zasilania na linii 5V. Spróbuj zmierzyć je multimetrem, jeśli możesz, najlepiej na włączonej Amidze.
[#4] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #1

do skasowania

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2012 22:11:40 przez nikodem
[#5] Re: A500 i pulsująca dioda power

@Dark_luke, post #2

Dzisiaj walczyłem z problemem i niestety nie dałem rady .... :(
Kolor ekranu to zielony.
Przełożyłem wszystkie układy scalone oprócz Agnusa (nie mam czym go wyjąć) i nadal to samo - zieleń.
Przerzuciłem bebechy z uszkodzonej płyty na inną i działa popranie.
Pytanie co padło ? wiem że zieleń to podobno pamięć Chip, ale ta sama pamięć włożona do innej Amigi pozwala się jej uruchomić - zgłasza się kick 1.3 lub po przełączeniu 3.0.
Nie sprawdzałem pod OS czy jest prawidłowo rozpoznana.
[#6] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #5

dotknij Agnusa jesli jest goracy mozna sprobowac zrobic podmianke..jesli raz go wyjmiesz bez ekstraktora (tylko srubokretem) bedziesz wiedzial jak to juz robic
pierwsza proba moze skutkowac polamaniem podstawki
[#7] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #5

Hej.
Nie pamiętam dokładnie - bo to już jakiś czas temu było, ale chyba jedna z moich A500 miała podobny objaw. Naprawiał ją *y i chyba jej nie naprawił, a po prostu wrzucił do mojej nową płytę (jak się później okazało też uwaloną - na sacp#12 pomagałeś mi wymieniać ją na kolejną którą kupiłem od Benka :)).
Przypomnij się *y'emu to może odgrzebie tą moją płytę i spróbuje przeanalizować problem :)
[#8] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #1

ktoś kiedyś opisywał taki przypadek, że któraś zworka na płycie głównej miała przerwę, tylko nie pamiętam która (któraś z grupy konfiguracji pamięci chip/slow) i też przekładał układy z jednej płyty na drugą bezskutecznie
[#9] Re: A500 i pulsująca dioda power

@rafgc, post #8

ktoś kiedyś opisywał taki przypadek, że któraś zworka na płycie głównej miała przerwę, tylko nie pamiętam która (któraś z grupy konfiguracji pamięci chip/slow)

to jest inny obiaw ..ciagle resety i bialy szary na przemian
[#10] Re: A500 i pulsująca dioda power

@HOŁDYS, post #6

Agnus jest zimny, a co do podmianki to raczej nie skuszę się - boję się uszkodzić gniazdo.
Jeżeli ktoś zna jakiś bezpieczny sposób wyjęcia Agnusa bez uszkodzenia gniazda to proszę o instrukcję :).
Poprawiłem luty na pamięciach ale to nic nie dało.
Chyba będę musiał skorzystać z pomocy kogoś z okolic Katowic.
[#11] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #10

bezpiecznym sposobem jest specyjalny extraktor ...nie bezpiecznym ale skutecznym dwa cienkie srubokrety i wprawa jak to robic

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2012 16:33:15 przez HOŁDYS
[#12] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #10

Mhmhm, nie stawiał bym na agnusa, ale kto wie ? Może akurat. Ja jestem z Katowic, którą masz wersje Agnusa ?
[#13] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #10

Ja wyciągam z wykorzystaniem wyprostowanego spinacza, który końcówkę ma zagiętą jak haczyk (ważne tylko, aby to zagięcie było minimalne, ledwo co chwytające układ - dzięki temu się nie wyprostuje podczas podciągania układu). I teraz raz z jednej, raz z drugiej strony i układ elegancko wychodzi, nie trzeba podważać co może spowodować wyłamanie podstawki - tutaj ciągniemy układ do góry.
[#14] Re: A500 i pulsująca dioda power

@alf, post #10

Sprawdź Alf czy czasem pod Agnusem nie ma dziury w PCB. Jeśli jest otwór to:
- obróć płytę podstawką w stronę sztywnego blatu
- wciśnij mocno w otwór wałek, który się tam zmieści
Agnus wyskoczy bez problemacji.
[#15] Re: A500 i pulsująca dioda power

@Esio, post #12

AGNUS 8372A, a całe oznaczenie jest takie:
CSG
8372A
318069-02
4890 23
[#16] Re: A500 i pulsująca dioda power

@*y, post #14

Jutro po pracy sprawdzę czy jest w płycie jakiś otwór pod układem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem