[#1] Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd
Dostałem wczoraj do przetestowania scandoubler zewnętrzny SCANDEX (Micronik).

Wiem, że sprzęt jest sprawny (a przynajmniej był dzień wcześniej :), niestety przy próbie podłączenia Amigi 1200 za jego pomocą do monitora LCD widzę ciemność. Monitor to Dell 2209WA.

Rzuciłem okiem na parametry monitora:

Horizontal scan range: 30 kHz to 83 kHz (automatic)
Vertical scan range: 56 Hz to 75 Hz (automatic)

Czy jest szansa, że coś w ogóle zobaczę? Bo coś mi świta, że te starsze scandoublery generują chyba obraz którego wciąż nowe LCDki nie są w stanie łyknąć?
[#2] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@slay, post #1

Niestety miałem tego scandexa i z lcd nie działał - szybciutko wymieniłem go na sprzęt Elbox-a :(
[#3] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@biax, post #2

Podejrzewam że musisz spróbować na jakimś monitorze CRT ten scandoubler ma spore problemy z LCD dlatego mimo niebywałych zalet scandoublera i nowszych monitorów wolę jednak bardziej klimatycznego M1438 pomimo jego gabarytów i innych szkodliwych czynników a gdybym zmienił zdanie na ten temat to w obwodzie trzymam Samtrona76E i LCD Samsung chociaż nie ukrywam że mam chrapkę na Eizo L665 cena do 200 pln z wysyłką wbudowane głośniczki wejścia DVI i D-Sub proporcje 4:3 17 cali i to co lubię czyli energooszczedność ok 30W poboru )

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2012 15:00:38 przez miro_78
[#4] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@miro_78, post #3

male sprostowanie do powyzszego

ten scandoubler bedzie dzialal wysmienicie z monitorami LCD ale takimi ktore wyswietlaja 50HZ np
Samsung 741
EIZO 1721 , 1921

takze smialo szukaj lcedeka ktory lapie ponizej 56 hz ja mam SC compserv podlaczonego pod Samsung mp741 i gra tozto wysmienicie na 50hz

jest tez jakis nowy benq z proporcjami 4/3 19 cali ktory rowniez lapie 50 hz
zycze powodzenia
[#5] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@slay, post #1

Miałem ten scandoubler i również miał problemy ze złapaniem synchronizacji na LCD.
[#6] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@Hubez, post #5

przeczytaj powyzej i glupot nie pisz
[#7] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@Blendor, post #6

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Nie za bardzo mam ochotę kupować dodatkowy monitor, zatem myślę, że czeka mnie konieczność kupna scandoublera Indivision AGA 1200 SD/FF - z tego co widziałem oferuję on doskonałą jakość obrazu również na nowoczesnych LCD'ekach. No i dodatkowo obsługuje tryb Highgfx na AGA (1024x768). Szkoda tylko, że za taki gadżet trzeba zapłacić aż 170 EURO.
[#8] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@Blendor, post #6

Gościu, piszę z autopsji, miałem scandexa i nie działał z moim LCD i nie jest to odosobniony przypadek.

Z niektórymi będzie działał, z innymi nie.
[#9] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@slay, post #7

Tylko gdzie kupić?
[#10] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@slay, post #7

Od pol roku poluje na ten scandoubler i wciąż bez powodzenia. Jak pojawia sie za cenę 150 euro plus wysylka na amibay to oferta utrzymuje sie maksymalnie 2 minuty i tak jest zawsze wiec podarowalem sobie odswiezanie strony co 30 sekund bo po prostu nie mam na to czasu i ochoty. Jeśli wiesz gdzie można kupić od ręki za 170 euro to bardzo prosze o info bo juz mnie nudzi czekanie na Indivision AGA MK2. Miało być na 100% w październiku 2011, a do dzisiaj echo.
[#11] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@sordan, post #10

Hm, faktycznie widzę że chyba nie jest fizycznie dostępny :/ http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=821
[#12] Re: Scandoubler zewnętrzny SCANDEX + lcd

@slay, post #11

hubez nie pisze z autopsji !!!! tylko z doswiadczenia w tym temacie :) dziala na 50hz z kazdym lcd obslugujacym ta czestotliwosc a jest ich sporo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem