[#1] Amiga i przeplot
Witam
Mam amige podłączoną do TV przez złącze euro. Kłopot w tym, że w rozdzielczości super hires mam przeplot. Pytanie moje jest następujące - czy konieczne jest kupienie monitora (a zakładam, że nie chcem tego robić. Zrobię to jak będe musiał) Czy mozna to zlikwidować (tak by na TV, na końcówce euro) tego przeplotu nie było.
Mam Ami600 z systemem 2,1 na dysku.
Pozdrawiam wszystkich

[#2] Re: Amiga i przeplot

@apaullo, post #1

Nie ma szans aby calkowicie zlikwidowac interlace na TV.
Do tego potrzebny jest monitor VGA, ale predkosc grafiki na a600 nie bedzie zachwycajaca
[#3] Re: Amiga i przeplot

@apaullo, post #1

Musisz sobie kupić tzw. ficker-fixer i monitor VGA.

Sygnał PAL/NTSC zawsze ma przeplot. Przyjrzyj się dowolnemu programowi telewizyjnemu. Fajnie wygląda jak ktoś wpuści przed kamerę gościa w krawacie albo koszuli w poziome paski. Mruga aż miło :)

[#4] Re: Amiga i przeplot

@apaullo, post #1

Dzięki za podpowiedzi :) Chcialbym jeszcze wiedzieć czy to samo tyczy się Ami1200 ??
[#5] Re: Amiga i przeplot

@apaullo, post #4

To dotyczy wszystkich Amig.

[#6] Re: Amiga i przeplot

@apaullo, post #1

Mie ma mozliwosci zlikwidowania przeplotu na telewizorze. One tak pracuja:) Mozna jedynie zmniejszyc jego efekt koncowy. Albo zmieniajac rozdzielczosc wyswietlania przez Amige, albo programowo (zapomnialem nazwy programu).
[#7] Re: Amiga i przeplot

@jrzeuski, post #5

To dotyczy wszystkiego so podlanczamy do telewizora. No chyba ze podlaczymy do telewizora 100Hz-owego.
[#8] Re: Amiga i przeplot

@Krzysztof, post #6

> albo programowo (zapomnialem nazwy programu).

MagicTV, ale działa tylko do 16 kolorów (nie więcej).

[#9] Re: Amiga i przeplot

@grxmrx, post #8

Dzięki :) Już go szukam na Aminecie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem