[#1] RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze
Witam. Jestem posiadaczem RGB - VGA Converter Obrazek

Wykonalem kabel RGB 23 PIN - VGA 15 PIN wedlug tego schematu: Schemat

Po podlaczeniu tego wszystkiego do Amigi jest cos takiego: Filmik

Prosze o porade dlaczego obraz nie jest wyswietlany prawidlowo? Czy kabel nalezy wykonac inaczej? Wiem na 100%, ze obraz mozna wyswietlic poprawnie przy uzyciu tego convertera.
[#2] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #1

A tryby DblPAL czy VGAOnly wyświetlane są prawidłowo na przejściówce bez tego scandoublera?
[#3] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@Jenot, post #2

Tak, te tryby sa wyswietlane prawidlowo na testowanym monitorze przy uzyciu tego adaptera Obrazek
[#4] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #3

Ten scandoubler na wejściu też ma DSub 15 pin?
Gdzieś czytałem o tym wynalazku - to ma jakieś OSD, może trzeba coś dokonfigurować?
[#5] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@Jenot, post #4

Tak, converter ma na wejsciu i wyjsciu DSub 15 pin.
[#6] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #3

Kiepskie zdjęcie ale wygląda mi to na "bambułę" od A4000, do A1200 nie jest obowiązkowa.
Podepnij monitor VGA przez swój zrobiony kabelek, jak wyświetli to schemat i kabelek są dobre, trochę mało przewodów z masą ale przy krótkim kabelku jakoś zadziała.
I jak ustalisz że kabelek jest dobry to będziesz wiedział że ten twój SD jednak nie działa.
Ewentualnie podepnij SD pod "bambułę" i jak nie zadziała to ten sam wniosek co wcześniej.

Pozdrawiam
[#7] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #1

na plytce drukowanej napisane jest CGA/EGA/YUV to VGA.
Niewiadomo czy urzadzenie obsluguje sygnal PAL RGB

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2011 21:57:24 przez Norbert
[#8] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@Norbert, post #7

Tutaj jest specyfikacja urzadzenia: Link

Urzadzenie na pewno obsluguje sygnal PAL RGB. Mialem Scandoubler zakupiony na ebayu przez kilka dni, ktory wlasnie byl zrobiony `home made` wykorzystujacy ten sam converter. Z tym, ze odeslalem scandoubler i zapomnialem zobaczyc jak byl zrobiony kabel do tego.
[#9] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@RadoslawF, post #6

Nie wiem co masz na mysli `bambuła`, ale adapter ze zdjecia to nic innego jak rgb - vga srebny firmy commodore.

Podpialem sam kabelek bezposrednio do monitora (bez convertera) i obraz w multiscanie wyswietlany jest prawidlowo.

Podpialem tez `bambułe`do convertera, a converter do monitora i efekt jak na filmiku z pierwszego posta, czyli przewaga zielonego koloru i ciagle zmieniajacy sie bardzo niewyrazny obraz.
[#10] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #9

To oznacza że konwerter nie pracuje poprawnie lub nie jest w stanie obsłużyć takiego sygnału jaki podajesz.
"Bambuła" to specjalna przelotka wymagana do poprawnej pracy z monitorami VGA przez A4000, dla A1200 wystarczy zwykły kabelek.

Urządzenie faktycznie obsługuje sygnał RGB ale podany w zakresie 30.5kHz - 32.5kHz
Tutaj link

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2011 22:34:40 przez RadoslawF
[#11] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@RadoslawF, post #10

Jak pisalem wczesniej converter na pewno potrafi obsluzyc PAL, tutaj dowod: Filmik

Chyba, ze akurat ja dostalem wadliwa sztuke.
[#12] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #11

Akurat filmik pokazuje wersje z dwoma wyjsciami VGA, ale mysle ze tylko tym sie roznia te urzadzenia.
Sprawdzales polaczenie przez component np. DVD czy jest poprawnie wyswietlane na VGA?
To urzadzenie nie ma zadnych zworek (czy OSD na TV) do ustawienia rodzaju sygnalu?
[#13] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@Norbert, post #12

Też się właśnie zastanawiałem czy wersja z dwoma wyjsciami czasem nie jest inna, ale po porównaniu specyfikacji dwóch urządzeń wygląda, że jedyną różnica jest tylko ilość wyjść vga.

Właśnie będę musiał podpiac coś innego by sprawdzić w ogole sprawność convertera. Jednak nie mam pomysłu co i jak.

Co do zworek to jest tylko jedna na płytce, szczerze nie mam pojęcia do czego ona służy. Do ustawienia rodzaju sygnału służą przyciski na płytce, którymi można to robić podczas pracy convertera za pośrednictwem wyswietlanego na ekranie monitora menu, które wyświetlane jest prawidlowo.
[#14] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #13

Możesz podać linka do specyfikacji z której wynika że to obsłuży zwykły PAL ?
Bo z tej co znalazłem i podałem wcześniej wynika że obsłuży tylko sygnał ze ScanDoublera, takiego jak np. jest fabrycznie na płycie A3000.
Puść na ten wynalazek obraz w DblPAL i Productivity, jak wyświetli poprawnie urządzenie jest sprawne.

Pozdrawiam
[#15] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@RadoslawF, post #14

Jak juz pisałem, miałem przez 1 dzień scandoubler zakupiony na ebayu, który wykorzystywał ten sam converter z tym że juz nie pamiętam czy tamten był z dwoma wyjsciami vga czy z jednym. Podejrzewałem, że sprzedawca tylko włożył converter do obudowy, zrobił kabel i zasilił płytkę. Takie coś działało z każda amiga. Osobiście testowalem na amidze 1200 i 600. Obraz w pal normalnie się wyświetlał, jednak był problem z czarnym kolorem na ekranie, dlatego też zwróciłem scandoubler sprzedawcy i postanowiłem wykonać takie coś samemu. Nie odkrecalem mu obudowy więc nie wiem jak dokładnie wyprowadził piny z 15 pin vga do 23 pin rgb i czy czasem jeszcze coś dodatkowo nie zrobił.

Błędne jest stwierdzenie, że jak wyświetli się tryb dbpal to urządzenie jest sprawne, bo tamten scandoubler, który miałem 1 dzień nie wyswietlal żadnych innych trybow, tylko Pal.
[#16] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #1

Mi się wydaje, że źle go podłączasz... On jest pewnie przelotowy, to znaczy, ze podając sygnał na wejście VGA in przechodzi on bez obróbki na VGA out - taki ficzer jak ma się monitor z jednym wejściem i chce się podłączyć komputer i konwerter na raz.

Na tym obrazku klik widać po prawej stronie piny R G B gnd i S (synchronizacja)- wydaje mi się, że tu trzeba podać sygnał do konwersji.
[#17] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #15

Ten do którego podałeś linka nie będzie poprawnie pracował z Amigami.
W podanym niżej linku masz tabelkę ze specyfikacją sygnałów:
http://www.jammaboards.com/store/cga/ega/yuv-to-vga-converter-pcb-gbs-8220/prod_291.html
i nie widzę tam obsługi RGB w zakresie 15kHz.
Jak miałeś w łapkach działający to trzeba było go rozkręcić i obfotografować a przynajmniej spisać jego nazwę.
Może istnieje taki model tego konwertera który obsłuży zwykły PAL ale w internecie nie potrafię go znaleźć.

ps. Co ci szkodzi sprawdzić jak ten który masz teraz potraktuje DblPAL i Productivity ?

Pozdrawiam
[#18] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@RadoslawF, post #17

Powinien zadziałać - w trybie EGA/CGA : " CGA/EGA/VGA signal auto scan (15KHz, 24KHz, 31KHz) " - dla mnie na bank jest źle podłączony.
[#19] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@gorzyga, post #16

Mógłbym spróbować tylko nie bardzo wiem jak te piny z płytki połączyć z 23 pinowym dsub w amidze.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 15:52:25 przez sordan

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 15:54:13 przez sordan
[#20] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@gorzyga, post #18

To dlaczego masowo nie podpinano pod Amigę starych i często darmowych monitorów CGA ?
A artykuł jak podpiąć takiego Herkulesa w jakiejś Amigowej gazetce widziałem.

Tu macie linka do Manuala tego wynalazku, przynajmniej wyjaśnia które to wejścia a które wyjścia i dla jakich sygnałów.
http://www.jammaboards.com/arcade_manuals/GBS-8220_CGA_to_VGA_HD-Converter.pdf

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 15:53:40 przez RadoslawF
[#21] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@RadoslawF, post #20

Można podłączyć do Amigi monitor CGA i to nawet działa, ale... jakość obrazu jest gorsza niż na monitorze PAL .

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 15:53:49 przez strim
[#22] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@strim, post #21

I tu mnie masz.
Może faktycznie ten konwerter zadziała jak podepnie sygnał pod wejście CGA.
Tylko jakość będzie byle jaka bo CGA miało tryby 620x200 w dwu kolorach, 320x200 w czterech kolorach i znakowy w 16 kolorach.
To autor wątku już wie jak podpiąć Amigę.

Pozdrawiam
[#23] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@RadoslawF, post #20

Wszystkie sygnały idą przez jeden scalak, pewnie FPGA lub specjalizowany. Moduł ma też wejście component, które standardowo pracuje w 15kHz, więc moim zdaniem zadziała - przynajmniej trzeba sprawdzić...

Monitory CGA pracowały w trybie TTL - czyli zerojedynkowo - po jednym bicie na R, G i B - po ominięciu układu wejściowego TTL dało się ich użyć z Amigą. Sam używałem z A500 monochromatycznego, zielonego monitora CGA.

Myślę, że tak można to podłączyć:

http://old.pinouts.ru/Video/AmigaVideo_pinout.shtml -

R - pin 3
G - pin 4
B - pin 5
GND - np. pin 20
S - pin 10 (composite sync)
[#24] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@gorzyga, post #23

Dzięki, juz podpinam.
[#25] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #19

A czy przypadkiem nie masz podlaczyc sygnalu do duzych pinow obok zlacza VGA IN ? R.G.B.GND.S zlacze P3

Czy razem z tym urzadzeniem nie bylo instrukcji obslugi ?
Powinno byc w niej wszystko napisane, co gdzie podlaczyc i w jaki sposob.

ps.
A moze daloby sie zrobic zbiorowe zamowienie tego urzadzenie ?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 16:22:04 przez Norbert
[#26] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@gorzyga, post #23

Wielkie dzieki, pelen szacun!! Wlasnie takiej pomocy oczekiwalem po pierwszym poscie, a nie porad i gdyban czy converter w ogole zadziala z Amiga, bo to ze zadziala na 100% juz wiedzialem przed napisaniem pierwszego posta. Po prostu pytalem co zrobilem zle, ze urzadzenie nie zadzialalo poprawnie.

Obraz jak za taka cene `scandoublera` jest rewelacyjny. Tutaj filmik jak to wyglada: Filmik. Te pionowe paski po srodku ekranu, ktore mozna dostrzec nie sa widoczne na monitorze, tak po prostu nagral filmik moj telefon.

Gorzyga, jak moglbym i czy w ogole moglbym sie z toba skontaktowac? Chcialbym to samo urzadzenie podpiac do Pegasusa IQ-502 (1xRCA -- 1xRCA, tak sie podpina w nim normalnie obraz do TV), zapewne wiedzialbys jak to zrobic.
[#27] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #26

Spoko, cieszę się, że działa, dobrze wiedzieć, że daje ładny obraz OK

Jeżeli chodzi o Pegasusa, to raczej nie da rady z tym konwerterem, chyba, że zadowala Cię obraz czarno-biały - jeżeli podłączysz się cinchem z konsoli na gniazdko oznaczone jako "Y" i przełączysz konwerter na Component, powinieneś mieć właśnie taki obraz, ale koloru nie uzyskasz...

Osobiście do C64 i Atari (po s-video i composite - jednym chinchu) używam tego : klik - działa całkiem fajnie.

Jak masz więcej pytań to napisz do mnie PMa.

Ps. na filmiku widać sporo demoscenowego dobra na Twoim dysku :)
[#28] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@gorzyga, post #27

Witam,

Mnie interesuje jedna kwestia a mianowicie jak ten konwerter wyświetla PAL Interlaced 640x512 i jak wyglądają czcionki 1 punktowe np XEN? Czy Intrelaced się trzęsie czy nie?

Masz może jakiś przyzwoity aparat foto żeby zrobić dobrej jakości zdjęcie?

Bo jeśli dobrze to gdzie można zakupić to urządzenie i czy szykuje się może jakaś akcja zbiorowa? :)

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 23:29:26 przez Thom/CT
[#29] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@Thom/CT, post #28

Urzadzenie dziala rowniez jako ff, czyli nie ma zadnego migotania ekranu w rozdzielczosci 640x512. Jednak PAL, NTSC to jedyne trybe ktore mozna wyswietlic. Zadne multiscany, dpale itp. sie nie wyswietla.

Converter mozna zakupic na ebayu, mnostwo sprzedawcow tym handluje.

Akcja zbiorowa w ogole nie ma zadnego sensu. Przy zakupie 5 sztuk mozna ewentualnie uhandlowac kilka zl na sztuce. Pozniej jeden odbiorca tak czy siak musialby rozeslac dalej poczta do ludzi, ktorzy sie zrzucali i znow placic za przesylke. Wiec w rezultacie akcja zbiorowa finansowo wyjdzie tak samo jak zamawiana pojedyncza sztuka, tylko niepotrzebnie wydluzy czas oczekiwania.
[#30] Re: RGB - VGA Converter jako scandoubler w Amidze

@sordan, post #29

A do jakiego wejścia podłączałeś Amigę sprawdzając DblPAL i Multiscan ?

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem