[#1] CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?
Chciałbym postawić kropkę nad "i" w związku z czym nosze się z zamiarem zainstalowania w mojej Ami najbardziej brakującego mi komponentu napędu CD. W tej chwili mam zainstalowany HD 2,5". Chciałbym również , aby napęd cd równiez był na 2,5". Wykonanie taśmy 2,5"(Ami) - 2,5"(HD) - 3,5"(napęd CD), jest niezwykle trudne, a specjalistyczna firma z Wrocławia, która się zajmuje takimi rzeczami również nie podjęła się wykonania takiej taśmy na zamówienie :(. Teraz pytanka:

1. Czy każdy napęd CD-ROM, CD-RW, DVD, DVD-RW od laptopa (2,5") będzie działać z moją Amigą?
2. Jesli tak to na co powinienem zwrócić uwage przy zakupie?
3. W jakim formacie nagrać płytę cd w Nero na PC, aby amiga mogła odczytać jej dane (pliki adf, dms, lha,lhx itp.)?
4. Czy Amiga OS 3.1 rozpoznaje podłączony napęd CD równie łatwo jak HD, czy też muszę ją jakoś zachęcić ?

Zamierzam używać czytnika CD w Ami do odtwarzania płyt z oprogramowaniem ze starych czasopism amigowych, jak również odtwarzać płyty z softem (seria 17 Bit - Almathery) od amigi CDTV i nagranych wcześniej na PC (patrz pyt. 3).
Napęd nie musi być szybki (wystarczy mi x4).

Z góry dziękuję za wszelkie inforamcje :)

Pozdrawiam wszystkich

May the AMIGA be with Us !!!

[#2] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #1

ad 1. zapewne każdy - do CD potrzebne są chyba jakieś przejściówki. na PPA jest kilku posiadaczy CD od laptopa w A1200, zapewne uzyskasz od nich dokładniejsze informacje
ad 2. patrz wyżej
ad 3. nagraj normalnie, tak ja Nero proponuje, czyli ISO + Joliet. Używaj w miarę nowego filesystemu do CD na Amidze.
ad 4. Sam OS 3.1 nie ma wszystkich wymaganych plików do obsługi CD. Potrzebujesz: filesystem (ten chyba jest w 3.1, ale są dostępne lepsze od niego), sterownik ATAPI (lub patch na scsi.device) i mountlistę do CD. Te rzeczy występują też w pakietach - np. IDEFix, lub A1200Atapi.
[#3] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #1

Jeszcze raz przeczytałem Twój post i zrozumiałem :) że po prostu chcesz założyć CD, niekoniecznie laptopowy. Nie prościej kupić przelotkę 2.5->3.5 cala (każdy sklep z laptopami za kilkanaście zł) i założyć dysk 3.5 cala i CD też 3.5 cala? Dyski 3.5 cala są teraz śmiesznie tanie, może wyjść z CD taniej od tego CD od laptopa.
[#4] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@wali7, post #3

Wiem że taniej wali :), ale chodzi mi o pobór prądu , a pozatym dlaczego nie 2,5" :). Będzie oryginalniej i stabilniej prądowo. Chodzi mi cały czas aby Amisia zachowała swój niepowtarzalny desktopowy wygląd :). Jestem sentymentalny i chciałbym żeby została taka jaką mam ze wspomnień kiedy byłem jeszcze nastolatkiem :D.

[#5] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@wali7, post #3

A apropo tej przelotki to mam ją :), ale chodzi mi koniecznie żeby zachowac ten HD 2,5". Jest cichy i prądu pobiera mało, więc ten mój firmowy 25W zasilacz od Ami pociągnie bez problemu i hd 2,5" i CD-ROM 2,5". Wiem że podobno pociągnie też i wersję na 3,5" napędy, ale gdyby A1200 była przystosowana do HD 3,5" to nie uważasz że inaczej była by zaprojektowana w środku?

Serdecznie pozdrawiam :)

[#6] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #1

Jako posiadacz takiego wynalazku (patrz mój opis, ale pewnie już tu zajrzałeś) witam w klubie kolejnego chętnego na taką rozbudowę :) .
Teraz tak:
CD-ROMy od laptopów mają złącze tzw. mini-DIN - jest to 50-cio pinowe gniazdo. Przejściówki są TYLKO na taśmę 40-żyłową, czyli taka dla dysków 3.5". Niestety będziesz musiał zrobić sobie taką taśmę 2.5>3.5. Zrobienie takiej taśmy to nie problem, zakłądajac, że co 2 minuty będziesz wpinał jedną żyłę, po półtorej godzinie masz gotową taśmę; przesadzam, taśmę robi się b.łatwo, musisz tylko robić DOKŁADNIE.
Teoretycznie powinien ruszyć każdy CD-ROM z laptopa, ale musisz liczyć się z różnymi rodzajami gniazd sygnałowych. Mini-DIN nie jest standardem i musisz zdobuć taki jaką masz przejściówkę.
No i trochę roboty z tym będziesz mieć. W miarę dokłądnie starałem się to opisać pod podanym wyżej linkiem. Przeczytaj całość i bierz się za robotę :D .

[#7] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #6

AlaN jest absolutny Master !!! :). Kurde super ci to wyszło co widac na zdjęciach. Ze względu na walory estetyczne pomalowałbym na ekri ten cdrom aby zlewał się z kolorem ami :d. Czy można zrobić ten cdrom tak aby otwierał się z lewego boku ami (obok gniazda PCMCIA? U mnie za Amigą stoi zaraz monitor i będzie przeszkadzał :(. Pozdrawiam - super opis naprawdę!!! Nic dodac nic ująć !!! Szkoda że cdromy od laptopów nie mają takich wejść sygnałowych jak dyski HD 2,5" :(. Nie było by wtedy problemów z taśmą ... .

Pozdrawiam serdecznie :)

[#8] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #5

Co do prądu, to na pewno pociągnie. Dosyć długo używałem zestaw A1200+BlizzardIV+16MB RAM+WD Caviar 210MB (3.5 cala)+CD Mitsumi na zasilaczu standardowym od A500 (mocniejszy od tego do A1200), CD był oczywiście na zewnątrz, dysk w środku, wszystko działało b. stabilnie. Zresztą nie problemem jest zasilać urządzenia wprost z zasilacza od PC (chociaż wygodniej mieć to wtedy w wieży). Można także rozgałęzić zasilanie bezpośrednio za wtyczką od zasilania.
Mi też podoba się "desktopowość" małych Amig, też myślałem o CD do laptopa i dysku 2.5 cala (nawet mam gdzieś w szufladzie dysk 520 MB 2.5 cala w tym celu kupiony),. Jednak kiepskie osiągi oryginalnego kontrolera IDE i duże obciążenie procesora pod FastATA spowodowały, że przerobiłem sobie wszystko na SCSI, ale tu był z kolei problem z małymi urządzeniami. Przez chwilę myślałem o wciśnieciu wszystkogo razem do dekstopa od A500 (jest sporo większa), ale i tak były problemy.
W końcu kupiłem Pegaza, mam transfer na IDE kilkadziesiąt MB/s i jestem zadowolony :) ....... a w obudowie też jest małej, bo SlimTower.
[#9] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #1

Pilnie proszę o odpowiedź !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mam możliwość kupienia cd romu z przejściówką z mini IDE na 2,5" IDE (pasuje do niej taka taśma jak od hd 2,5" w której jest jednocześnie zasilanie napędu. Zatem mam możliwość zasilania mojego HD i potencjalnego CD-ROM z gniazda na płycie IDE 2,5". Czy tak można? Wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem tylko nie wiem czy gniazdo na HD w płycie głównej amigi jest przystosowane do zasilania dwóch napędów... . Proszę o szybką odpowiedź bo mi się facet rozmyśli :)

[#10] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #9

sprawdź obciążalność w instrukcji od A1200 (niestety do swojej instrukcji się nie dokopałem), zawsze można podciągnąć zasilanie z innego punktu (złącze FDD, gniazdo, złącze krawędziowe "pod klapką"... jest w czym wybierać)
[#11] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@wali7, post #10

Wiesz co Wali mnie chodzi głównie o samo gniazdo, bo zasilacz na pewno pociągnie. Nie wiem czy taką moc jest w stanie przekazać bez jakiegokolwiek uszkodzenia.

[#12] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #11

Zasilacz pociągnie - to pewne. Ale nie wiadomo jak się zachowa elektronika w płycie gł. gdy do tego złącza podepniesz dwa napędy (HD +CD). Zasilanie wówczaj jest "ciągnięte" bezpośrednio z płyty i licho wie jakie możesz mieć efekty takiego zasilania. Ale gdyby był kłopoty, zawsze możesz "odciąć" od CD ostatnie 4 żyły (41-44) i podłączyć CD bezpośrednio w pobliżu gniazda zasilania - wówczas na pewno nie będzie kłopotów z brakiem "prundu". Jeśli przejściówka umożliwia podpięcie do taśmy 44 żyłowej (2.5") to nie będziesz mieć problemów ze zgraniem tego w całość.

CD można także zamocować bokiem - wysuwanie od strony portu PCMCIA, ale CD nie zmieści się cały - część będzie wystawać z obudowy (właśnie nad PCMCIA - foto). Wg. mnie brzydko to wygląda :(

[#13] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #12

Kurczę masz rację.... . Ale wymierzyłem że jeśli cdrom będzie miał 11cm szerokości to będzie super i sie da - nie będzie wystawać. Z drugiej strony nie wiem czy taki cdrom istanieje :D. Większośc to 12,7cm :(:(:(.
Pozdrawiam

[#14] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #12

Kurdę mam nadzieję że nie zniszczę płyty głównej jeśli podłączę dwa napędy w to gniazdo. Bo jeśli tak to juz cięcie taśmy nic mi nie da :(

[#15] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #14

Przydała by się jakaś dokumentacja techniczna A1200 żeby sprawdzić jaką "wydolność prądową" ma to złącze. Domyślnie nie było przewidziane do podłączania dwóch napędów i zasilania ich z tego miejsca.

Może ktoś z kolegów ma jakieś bliższe dane A1200 w tym temacie?

[#16] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #15

Hmmmm teraz ciekawostka :). Na stronce do której podaję link ( http://amiga.resource.cx/mod/a1200.html ) jest takie zdanie w języku angielskim (mam nadzieję że trochę znasz :) ) :

"The built in IDE controller supports two IDE devices connected simultaneously, although there is only one internal drive bay for a 2.5" hard disk drive. Unlike the A4000 the A1200 has a non-buffered IDE port. Only mode PIO 0 is supported. "

Zatem producent musiał przewidzieć zasilanie dwóch napędów z gniazda IDE na płycie, ale na 100% nie jestem pewien stąd moje obawy.

[#17] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #16

W tym zdaniu nie ma nic wspomniane o zasilaniu...Pisze tylko że kontroler obsługuje 2 urządzenia (co jest oczywiste np. cd rom 3.5 i dysk 3.5) ale nie ma mowy o tym że może zasilać dwa urządzenia.

pzdr

[#18] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@malin666, post #17

Dla pewności ja bym to rozwiązał tak jak na rysunku który załczyłem. I śpisz spokojnie :D

[#19] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #18

Tak właśnie zrobię jeśli będą jakies problemy :).

Pozdrawiam :)

[#20] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@malin666, post #17

Generalnie w zamysłach twórców A1200 nie miała ona współpracować z napędem CD-ROM (pomijam napędy na PCMCIA). Taka możłiwość miała mieć podajrze Amiga 1800 - prototyp który nigdy nie doczekał się swojej premiery :(. Jednak skoro złącze obsługuje dwa napędy, a złącze jest IDE 44 PIN, to logika sugeruje że urządzenia te powinny obsługiwać taśmy również 44 pinowe. Skoro tak, to muszą korzystać w pełni z możliwości 44 pinów , w tym również z pinów zasilania. Zatem nie zgodzę się ze zdaniem kolegi :). Jednak są to przemyślenia logiki , a tak naprawdę praktyka pokaże co się stanie i jak to będzie działać. Chciałbym żeby się to udało bo jak widzę po komentarzach będę pierwszym który będzie miał takie rozwiązanie (równolegle robi to również mój amigowy kumpel Jaro - człowiek który pośrednio umożliwił kontunuację mojej przygody i miłości do AMIGI :D).

P.S.

Ociążenie prądowe złącza IDE 44 pin na płycie gównej będzie mniej więcej takie: HD 2,5" - 5V x 0,7A=3,5W ; CD-ROM Laptopowy - 5v x 1,5A=7,5W . Łącznie zatem daje to około 11W. Zasilacz jest 25W, więc zostaje na pozostałe komponenty (flop, Blizzard, itp.) 14W.

Pozdrawiam

[#21] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #20

oj nie dokonca masz racje bo zasilacz amigowy daje 3A 5V a ty masz na same napedy zamiar wziasc 2,2 ... a wiesz mi ze blizzard i plyta glowna amy glownie bierze 5V ... pozatym sugerowalbym przez te waziutkie sciezki w plycie glownej nie przepuszczaj 2,5 A ... ale jak chcsze to proboj rozwiazniem jest podlczenia tych pinow bezposrednio do gniazda zasilania a nie do plyty ... mozna zrobic w kablu idzie 2x5V i 2x GND i to sa te dodoatkowe 4 piny :] ...

pozdrawiam Michal
[#22] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@jezyk, post #21

Hmmmmm.... . Zatem nadal moja obawa nie zniknęła. Kurdę, że też nikt nic nie wie na temat specyfikacji prądowej tego gniazda IDE 44 pin na płycie głównej Amigi :(. W necie szukałem wczoraj ze dwie godziny i nic nie znalazłem :/.

[#23] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #22

Lepiej nie kombinuj z podłączaniem obu urządzeń do tego złącza - chodzi mi oczywiście tylko o zasilanie. Standardowo Amiga NIE JEST przystosowana do podłączania dwóch urządzeń IDE do tego portu. Mimo że port bez kłopotu obsługuje dwa urządzenia, to NIGDZIE w opisach itp nie ma wskazania, że można ciągnąć zasilanie z tego złącza. Gdyby była taka możliwość, producent dał by wewnątrz miejsce na zamocowanie drugiego HD (bo takich cienkich CD chyba jeszcze wówczas nie było).
Popatrz tylko na grubość ścieżek w druku. Ja bym nie ryzykował puszczenia tam takiego prądu - który zostanie wymuszony gdy podłączysz do tego złącza HD i CD. Ryzyk-fizyk: Twoja Amiga, Twój będzie kłopot. Jak to ktos powiedział: "Twój cyrk, Twoje małpy".
Zdaje mi się że chyba już nie masz wątpliwości skąd ciągnąć zasilanie? Chyba że masz A1200 od groma, i spalenie jednej nie zrobi Ci różnicy.

[#24] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #23

Czyli będe musiał obciąć końcówkę taśmy sygnałowej 44pinowej (ostatnie cztery piny). Są gdzieś do nabycia końcówki czteropinowe żebym mógł pociągnąć osobno zasilanie? Pasowałyby takie końcówki jakie mają kabelki służące do zasilania lampek-diod w obudowie ATX (power, HD) w pctowskich płytach głównych?

[#25] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #7

Witam.
Oczywiscie ze mozna.
Oto przykład: http://gutjahr.free.fr/index.php?language=en&page=cd1200
Podobnie mam zrobione.
Pozdrawiam.
[#26] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #24

Nie potrzebujesz 4 żył do zasilania - potrzebne są dwie + i - ; mowa zały czas o czterech, bo one nie biorą udziału w przesyłąniu sygnałów. W tych czterech jest - o ile dobrze pamiętam - jeden od +5V, dwa od masy i jeden "zarezerwowany". Musisz poszukać gdzieś dokumentacji PDF dot. dysków 2.5" i tam jest z reguły podane które to są piny.

[#27] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #26

Już znalazłem:
41 = +5V logika (zasilanie)
42 = +5V silnik (zasilanie)
43 = GND (masa)
44 = "zarezerwowany" (nie podłączaj!)

Ściągnij to i przejrzyj --> http://ssddom01.hgst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/85256AB8006A31E587256A77006D68BB/$file/djsa_ps.PDF

[#28] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@AlaN, post #27

Ja mam taką prośbę... . Jakie dokładnie pliczki sa potrzebne do zainstalowania w AmigaOS 3.1 aby CD-ROM był widziany przez system i obsługiwany? Czy pliki te będą wymagały instalacji dodatkowo jakiegoś innego oprogramowania? Jestem w sumie jeszcze zielony jeśli chodzi o AmigaOS (cały czas się uczę), więc zapytam czy pliczki te mają skrypty instalacyjne czy też trzeba je skopiować po prostu do konkretnego systemowego katalogu (jeśli tak to którego)? Serdecznie dziękuję za odpowiedź - to dla mnie bardzo ważne. Najpierw bowiem zamierzam podłączyć CD-ROM do Amigi i sprawdzić po zainstalowaniu w/w softu czy wszystko gra (obsługa, działanie,itp.). Dopiero gdy wszystko okaże się ok to biorę wiertarkę, pilniczek i wszystkie potrzebne części i robię z Ami bóstwo:).

Pozdrawiam :)

P.S.

Jak skończę, to podeślę wszystkim zainteresowanym lub umieszczę gdzieś na serwie efekt mojej pracy :D.

May the AMIGA be with US !!!

[#29] Re: CD-ROM / CD-RW od laptopa od Amigi ?

@Azzorek, post #28

Mówiąc "efekt mojej pracy" miałem na myśli oczywiście zdjęcia a nie całą Ami :D :D :D !!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem