[#1] S-VIDEO w A600/A1200
http://www.aminet.net/package.php?package=hard/hack/S-Video_A1200.lzh
[#2] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

RGB->SCART daje obraz jak żyleta, composite też ma nienajgorszą jakość bynajmniej u mnie, dla mnie raczej ciekawostka. :D :D :D

[#3] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@arielcpu, post #2

S-Video powinien dać lepszą jakość od composite, bo sygnał Luma masz niezakłócony sygnałem Chroma
[#4] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #3

owszem. co nie zmienia faktu ze lepiej uzywac RGB jak mozna bo lepszej jakosci w amidze podlaczonej do tv nie ma :)
[#5] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Valwit, post #4

jeśli jednak dysponuje się TV wyposażonym jedynie w S-Video i Composite, to jednak możliwość wykorzystania tego pierwszego ma sens, nieprawdaż?
[#6] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #5

Ja mam podłączoną Ami przez przejściówkę Euro na Cinche Video, 2x audio do Scart'a w TV. SVGA mam przez przejściówkę C=. :)

[#7] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Korni, post #6

hie hie, Wy się kłócicie, a nikt nawet nie wie o co chodzi autorowi tego linka. Ot znalazł ktoś coś gdzieś, wkleił link nie dodając ani słowa o co mu chodzi z tym linkiem, a reszta ma z tego zabawę :)
[#8] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Prince, post #7

co ty, zawsze fajnie jest się trochę posprzeczać ;)
[#9] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #8

A ja se podłączyłem BV pod Euro w TV i też jest fajnie :)
[#10] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Prince, post #7

wkleił bo dośc często ludzie szukają. na aminecie były jakieś hacki od tego ale były średniej jakości oględnie mówiąc. a to jest bardzo dobre.
[#11] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #5

którego ze słów "jak można" nie rozumiesz?
[#12] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Korni, post #6

to co masz w telewizorze to euro-av a nie scart. zlacze hardwarowo identyczne ale polowa pinow - w tym rgb - nie podlaczona. gorszy obraz to jedynie przez modulator hf i wejscie antenowe. inna sprawa ze do takch rzeczy jak early startup menu w zupelnosci wystarcza. jednak roznica miedzy tym a s-video jest spora. jak sie komus chce bawic to polecam.
[#13] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Valwit, post #10

kto chce się bawić to sobie to zrobi a czy używał będzie to inna sprawa :D :D :D

[#14] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Valwit, post #11

zapytam się, ale o co Ci właściwie chodzi?
najpierw trollujesz, że RGB lepszy od S-Video (16765), a nikt tu nie twierdził że jest odwrotnie, a zaraz potem jednak polecasz to S-Video (16773)....
[#15] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Fajny układ! Bardzo prosty i funkcjonalny. Chciałbym zwrócić uwage, że monitor 1084S posiada wejście chinc dla sygnału chrominancji. Wystarczy tylko zrobić przelotkć MiniDIN->2xChinc i po krzyku, jeden kabelek dostarcza obraz cz-b (podłączamy go do wejścia composite) a drugi do w.w wejścia chrominancji. Potem wystarczy tylko przełącznikiem z tyłu przełączyć źrudło sygnału i po krzyku.

To rozwiązanie może być dobre, jeżeli mamy dwa monitory, SVGA i 1084. Wtedy to wystarczy włączyć 1084, jeżeli coś odpali sić w PALu, a jakość sygnału bćdzie lepsza niż w przypadku composite.

BTW: ja z tego układu raczej nie skorzystam, a to dlatego bo posiadam genlock ProGen+, który ma wyjście SVHS sygnału a Amigi. :)

[#16] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Doktor No, post #15

dokładnie, a co do composite w a1200, to moim zdaniem jakość obrazu jest tragiczna (w porównaniu do composite w a500 - ale tu własnie jest mono, czyli to właściwie pół S-Video ;))
[#17] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #14

Najpierw sprawdź co znaczy słowo "trollujesz" bo najwyraźniej nie wiesz.
A potem postaraj się przeczytać ze zrozumieniem co napisałem.

XX

Zacznij od:

lepiej uzywac RGB jak mozna bo lepszej jakosci w amidze podlaczonej do tv nie ma

jak ci sie uda to potem spróbuj to:

gorszy obraz to jedynie przez modulator hf i wejscie antenowe. jednak roznica miedzy tym a s-video jest spora.

żeby ci ułatwić wyciąłem zdania które są ci w tej chwili niepotrzebne.

Teraz pomyśl (wierzę że ci się uda!) że to drugie zdanie było w odpowiedzi na post w którym korni pisał o EuroAV/Scart. Dałeś radę? to przeczytaj jeszcze raz swoje własne słowa:

RGB lepszy od S-Video (...), a zaraz potem jednak polecasz to S-Video

Udało się? Wiesz już czemu polecałem S-Video mimo że RGB jest lepsze - czego nikt nie kwestionuje i co nawet udało ci się zauważyć?

W razie gdyby nie to przypomne ci kluczowe słowa z 16773:

rgb - nie podlaczona

Jeśli dalej masz problem to popatrz wyżej i zacznij czytać od miejsca oznaczonego XX. Powodzenia i nie trać ducha!
[#18] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Valwit, post #17

Nie wiem czy warto odpowiadać na tak niesamowity brekekek. Gdzie się tego uczyłeś? Na zajęciach z logiki w szkole dla kucharek w Gołąbkowie Dolnym?
Dlaczego świadomie mnie obrażasz? Wyobrażasz sobie, że prezentujesz jakiś niesamowity poziom intelektualny? Niesamowity jest co najwyżej poziom twojego zadufania w sobie.
Twoje komentarze na PPA zazwyczaj mają charakter złośliwości i przycinków, masz jakiś problem z sobą?
Możesz sobie podarować trudu wyplucia z siebie kolejnych złośliwości, bo i tak ich nie przeczytam.
[#19] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #16

ja mam obraz żyleta przez composite :D :D :D

[#20] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@wali7, post #18

w takim razie po co zaczynasz? i po co zadajesz pytania skoro nie masz zamiaru czytac odpowiedzi? z glowka wszytko w porzadku? nawet w tym co napisales sobie zaprzeczasz ale nie bede ci tego tlumaczyl. szkoda rzucac perel przed wieprze :D zreszta i tak tego nie czytasz.
[#21] Re: S-VIDEO w A600/A1200

@Valwit, post #20

Swoje perły spokojnie możesz sobie pozbierać, bo to nie są perły, tylko błoto - tylko kretyn schylałby się po coś takiego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem