[#1] CD-ROM w desktopie !
Zrobiłęm, zamontowałem - działa! Opis ze zdjęciami możecie oglądać/czytać pod tym adresem. Zapraszam do dyskusji co, jak, może jakieś ew. pomysły co w tym usprawnić. A może ogólnie co jeszcze można zmieścić do A1200 w desktopie z opisami?
[#2] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Teraz kolej na karte GFX i jakis panel LCD na zawiasach.
[#3] Re: CD-ROM w desktopie !

@Radoslaw, post #2

Karte GFX chyba by sie dalo jeszcze zamontowac do desktopa - o ile sie nie myle to kiedys byla karta do A1200 nakladana na jakis uklad na plycie glownej.
[#4] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Fajny pomysł, eleganckie wykonanie - lubię takie rzeczy. Na stronie wszystko wyczerpująco opisane, nic tylko - pilniki w dłoń, Panowie! :)
[#5] Re: CD-ROM w desktopie !

@reactor, post #3

Pan Marek Pampuch miał zdaje się, PPC+BVision+FastATA+? w desktopie.
[#6] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Za mną chodzi pomysł (i na razie czeka z braku czasu) przełożenia A1200 do obudowy desktop od A500. Ta obudowa ma taką samą szerokość, ale jest głębsza od desktopowej A1200. Ja bym tam widział BlizzardaPPC i BVision, dysk i CD ROM SCSI - są szanse na wepchanie dużego CD (być może po lekkim odchudzeniu - w końcu w CD nie trzeba obudowy). Klawiaturę można wykorzystać od A500 - da się wpiąć wprost do procesora klawiatury - nigdy więcej tej ohydnej taśmy.
Wstępne przymiarki wyglądają nienajgorzej, odpada FastATA, za to A500 ma inny układ złącz niż A1200 - ale da się to obejść. Może udałoby się wepchnąć zasilacz do obudowy - Macintosh LC miał zasilacz impulsowy wielkości pudełka od pasty do zębów.
[#7] Re: CD-ROM w desktopie !

@wali7, post #6

witam pan AlanA i innych amigantów. Tak się składa że zaproponowałem ten temat na http://forum.tweak.pl/about93711.html i co mogę powiedzieć, AlaN szybko wziął się do roboty. Kiedy ja szukałem jeszcze cd od notebook'a i przejściówki on już miał zamocowany cd i hd i tylko czekał na przejścióweczkę z ebay'a. Heh, dziś ja też stałem się podsiadaczem tego cacka i wykonałem wszystko sam ale wskazówkami podzielił się ze mną wcześniej AlaN (Dzięki AlaN). Ja do Cd dostałem przejściówkę z mini-Ide Slimline Cd (czyli tego gniazda w Cd on notebook'a) na 2,5cala, więc jako że nie mam FastATA skorzystałem z kontrolera na płycie głównej A1200 i taśmy 3x2,5cala. Wszystko chodzi bez problemu ale jeszcze nie podłączyłem Audio Cd. Pozdrawiam :D :D :D

[#8] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

...Może udałoby się wepchnąć zasilacz do obudowy...
O! To mi się podoba. Kto wie czy się za to nie wezmę. W końcy pod FDD jest jeszcze kupa wolnego miejsca. Co prawda SCSI już wtedy tam nie wejdzie, ale i tak go nie mam. Poza tym można zrobić zasilacz "wyciągany" spod FDD w razie potrzeby i korzystać z tego zewnętrznego :D . To je to!

...Tak się składa że zaproponowałem ten temat...
Fakt, przepraszam że pominąłem to na www (poprawię!). Zacząłem w ciszy śledzić ten temat i jak Norbert dał znać gdzie jest opis z pomysłem, to mi się klapki otworzyły

...wskazówkami podzielił się ze mną wcześniej...
Trzeba sobie pomagać, co nie?

Już wiem gdzie podpiąć audio z CD-ROMu w płytę. Dzis podłączam, jak zadziała to będzie dopis na www jak to zrobić i info tutaj. Powinno być tak, że na wyjściach cinch będzie stereo, a jeśli podłączy się Amigę do TV poprzez kabel antenowy (UHF), w TV też będzie słychać dźwięk z CD - niestety mono (nie da się przesłać anteną stereo - wymagany by był koder stereo, a to już "wyższa szkoła jazdy"), ale będzie.

Ok, idę dłubać - narazie.

[#9] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #8

Hehe - mam schemat kodera stereo. (o ile oczywiście w TV stosuje się ten sam sposób kodowania stereo co w FM). Ale to nie ma chyba sensu, bo jeżeli mamy TV stereo, to zapewne jest on na tyle nowoczesny aby mieć Euro albo AV. A używanie wtedy Amigi przez RF (zarówno fonii jak i wizji) to wyrafinowana forma masochizmu.
[#10] Re: CD-ROM w desktopie !

@wali7, post #9

Kodowanie w TV to albo analogowe A2, albo cyfrowe NICAM; chodzi o sygnał który "idzie" kablem antenowym. Lepiej faktycznie przesłać toto poprzez Euro, albo lepiej od razu do wzmacniacza.

Podłączyłem audio do płyty gł. i nieciekawie to wychodzi - strasznie cicho. Na cinch'ach jest b.niski sygnał i ledwo słychać. Zanczy się jak się podkręci volume we wzmacholu to słychać, ale wtedy nie ma mowy o generowaniu dźwięku przez PAULĘ - wali jak Dzwon Zygmunta! Żeby to zniwelować, trzeba by było chyba jakiś przedwzmacniacz założyć albo cuś, a tyle grzebać to mi się chwilowo za bardzo nie chce. Odkładam więc temat audio na bok, i poczekam na lepsze czasy (wenę?) i jakąś pomoc. Póki co, płyt słucham ze stacjonarnego CD :P , co nie znaczy że nie podłączę tego tak aby było ok.
[#11] Re: CD-ROM w desktopie !

@stony, post #5

Witam Ja mam W desktopie Kartę Blizzard PPC z Kartą BVision na Permedia2 i mieści sie idealnie bo w końu do tego została przewidziana :)
Planuję zrobić myślę że fajne rozwiązanie , posiadam kontroler CD pod złącze PCIMCIA firmy Alfadata działa doskonale może nie tak szybko jak na Fast ATA ale zato bedę chciał zrobić coś podobnego do cd w A500
podpinany z boku,są CD beztackowe np: Pionera
taki napęd chcę zastosować
[#12] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

czesc
wpadła mi w ręce taka przejściówka ale wygląda trochę inaczej (jest krótka i szersza) i zastanawiam się czy bedzie dobra, bez problemu sie mieści pod klawiaturą, nie wiem natomiast jak to wszystko podłączyć, tzn wiem gdzie podłączyć taśmę IDE ale na płytce jest jeszcze miejsce na podłączenie chyba zasilania

wygląda to mniej więcej tak (nie moge teraz zrobić zdjęcia, więc opiszę je mozliwie jak najlepiej)
x - oznacza nóżkę; o - brak nóżki

xxox
oxxx

czy ktoś sie orientuje co mozna pod te nózki podłączyć? jak sprawdzić gdzie jest zasilanie (chyba nie metodą prób i błędów podłączając napięcie tu i tam :) nie mam niestety opisu do tej płytki i nie moge takiej znaleźć nigdzie na necie

tę przejściówkę chciałbym podłączyć pod TEAC 224E CD-ROM

z góry wielkie dzięki za pomoc!
[#13] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #12

pewnie masz tam 3 wtyki oprucz łącza IDE. 2 są od audio i jeden od zasilania taki jak w stacjach dyskietek FDD. To standard inna wtyczka nie pasuje. Sprawdź kabelek zasilający od stacji dyskietek nawet ze swojej Amigi. Tam gdzie jejdzie jest zasilanie a reszta to audio w dwóch postaciach. :D :D :D

[#14] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #13

oj błąd starszny "oprócz" miało być. :S

[#15] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #13

pewnie masz tam 3 wtyki oprócz łącza IDE. 2 są od audio i jeden od zasilania taki jak w stacjach dyskietek FDD. To standard inna wtyczka nie pasuje. Sprawdź kabelek zasilający od stacji dyskietek nawet ze swojej Amigi. Tam gdzie wejdzie jest zasilanie a reszta to audio w dwóch postaciach.

=;)

:P

[#16] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #15

w sumie jest ich 6
tak jak pisałem 3 na dole i 3 na górze tyle że inaczej ułożone

te u góry (zależy jak patrzeć) od lewej 1,2, pusty,4
te na dole od lewej pusty,2,3,4

które jest zasilanie, kto zgadnie :) lub kto wie?
[#17] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #15

to w stacjach jest audio?
[#18] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #16

Najlepiej, jak wrzucisz tu zdjęcie tych złącz. Inaczej nie jesteśmy w stanie nic doradzić. To równiez moga być dwa złącza 'audio' (różnego typu, bo i takie są). W złączu zasilania MUSZĄ być:

|oooo|

Żadne kombinacje w styu |ooxo| czy |xooo| to nie to. W złączu zasilania dwa styki wewnątrz to MASA, a zewnętrzne to ZASILANIE (+5V i +12V).

Natomiast te podane przez Ciebie to najbardziej pasują pod wyjścia 'audio' - takie wyprowadzenia pinów są.

PROPONUJĘ NIE KOMBINOWAĆ BEZ 100% UPEWNIENIA SIĘ CO TO ZA ZŁĄCZA I DO CZEGO SŁUŻĄ.

[#19] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #18

Czy któreś z tych złącz na zdjęciu:

MOJA PRZEJŚCIÓWKA

...odpowiada temu co jest u Ciebie?

[#20] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

[#21] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #8

> ...Może udałoby się wepchnąć zasilacz do obudowy...

A po co, nie lepiej od razu akumulatorki, i jakiś panelek LCD? To było by to!!! :D
Znajomy przerobił Amigę na samochodowy odtwarzacz CD parę lat temu, i działa do tej pory!

[#22] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #20

Trzeba przyznać że wszystko to wygląda bardzo ładnie. Jeżeli komuś będzie się jeszcze chciało dłubać przy Ami to ma teraz zajęcie. Spróbuj napisać jeszcze, jak tego cedeka przestawić w tryb slave, tak aby podłączyć go na jednej taśmie z HD (jako master) - bez fastaty.

[#23] Re: CD-ROM w desktopie !

@yukato, post #21

Szczerze mówiąc, nie wierzę iż A1200 nadaje się jako płyta główna do laptopa. Po prostu jest za długa. Dużo bardziej nadaje się do tego A600 lub A4000 (sic!) - obie mają płyty gł. znacznie krótsze.
W kwestii definicji: dla mnie laptop to NIE komputer w walizce i akumulatorem, bo w ten sposób i z ENIACa dało by się zrobić laptopa, laptop musi się zmieścić do teczki, lub małego plecaczka.
[#24] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #20

wygląda podobnie ja to czarne po środku tyle że są dwa rzędy a nie jeden, tez jestem ciekawy jak podłączyć (przestawić) CD-ROM tak aby współpracował z HD na jednej taśmie, to miało być drugie pytanie, czy się wogóle da?
[#25] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #18

czy to oznacza że nie ma zasilania? chyba niemożliwe, po podłączeniu 5V do ostatniego bolca (4) i masy do przedostatniego (3) w drugim rzędzie CD zaświecił mi się ale nie mogłem go otworzyć, jak zrobiłem spięcie z 12V na ostatnim bolcu to sie otworzył :)
[#26] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #25

CDROM z notebooka wymaga TYLKO +5V!!!!
[#27] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #25

+12V podałeś na laptopowy CD-ROM???!!! No to miej nadzieję że jeszcze żyje. Te napędy działaja TYLKO I WYŁACZNIE NA +5v ! Wogóle to nie pstrykaj napięciami gdzie sie da i po których kolwiek stykach, bo na 100% go spalisz. JAk juz się nie możesz doczekać działania/kręcenia/otwierania napedu, to ściągnij sobie dokumentacje PDF do niego i tam wszystko masz opisane.

No.... chyba że juz jest za późno
[#28] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #25

nieżle, nieźle, a nie lepiej było trochę poszukać w necie opis łącza. http://www.infodip.com/pages/teac/lecteur_cd/pdf/CD-224-EC93%20pre%20rev%20A.pdf

:D :D :D

[#29] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #8

Wyjście liniowe audio w naszych TEAC 224E (pewnie w innych tak samo) jest na pinach:

pin1 - lewy kanał audio
pin2 - prawy kanał audio
pin3 - MASA

to wynika ze specyfikacji napędu którą mam w pdf'ie. ja to chyba nie będę się wpinał w chinch'e na płycie. nie wiem ale boje się że sygnał będzie leciał w drugą stronę, bo to na pewno będzie miało miejsce. może gdyby przed gniazdem chinch wstawić diodę zaporową i podpiąć cd na jej końcu to by coś pomogło ale nie wiem jak wtedy z jakością cd, czy nie siądzie? :D

[#30] Re: CD-ROM w desktopie !

@ArtPo, post #22

... jak tego cedeka przestawić w tryb slave...
Jak pisze w dokumentacji, przełączanie Master/Slave jest realizowane "elektrycznie":

(...)
pin 47 (sygnał '-CSEL'):
1. jeśli na -CSEL jest niski poziom (0) CD pracuje jako SLAVE
2. jeśli na -CSEL jest wysoki stan (1) CD pracuje jako MASTE
(...)

Proponuję poczytać PDF'a którego link podesłał @Ariel.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem