[#1] Ram Disk
wie ktos może jak utrwalić położenie ikonki ramu na WB?

jak próbuję to zrobić to na belce daje komunikat:
Błąd podczas zapisu RamDisk: (205) obiekt nie znaleziony

[#2] Re: Ram Disk

@R-Tea, post #1

Ikonka z ramu znajduje sie w ENV:sys:def_RAMDisk.info. Wrzuc ja na HD (bedzie latwiej, niz przebijanie sie w gaszczu ikonek def_). Ustaw w odpowiednim miejscu, utrwal pozycje i z powrotem wrzuc do ENV:Sys
Chyba sa jeszcze inne sposoby, ale nie zastanawialem sie nad tym :)
[#3] Re: Ram Disk

@Andrzej Drozd, post #2

dzieki!
miałem z tym troche kłopotów, ale powoli doszedłem do sedna.

btw. pisząc o wrzucenie na HD miałeś pewnie na myśli skopiowanie def_ramdisk.info do głównego katalogu jakiejś partycju lub do ramu, jako disk.info, prawda?
ja zrobiłem copy as disk.info do ram:

no a pisząc z powrotem wrzuć do ENV:Sys miałeś chyba raczej na myśli ENVARC:sys bo w pierwszym przypadku ikonka po resecie wróciłaby na swoją dawną pozycję :)

dzięk,
[#4] Re: Ram Disk

@R-Tea, post #3

Tak :)
[#5] Re: Ram Disk

@Andrzej Drozd, post #4

mozna jeszcze z kazdym startem systemu kopiowac ikone jaka chcemy miec jako ram: pod nazwa disk.info (to dla tych ktorzy nie znaja nazwy ikony domyslnej)
[#6] Re: Ram Disk

@grzes_zab, post #5

Temat sprzed paru miesięcy, ale odżywa na nowo (przynajmniej w moim przypadku). Otóż ja też mam jakiś dziwaczny problem z ikonką RamDisk. Żaden z podanych wcześniej (w tym wątku) sposobów nie skutkuje. Ani przegranie (odpowiednio ustawionej) ikonki z twardego dysku do RAMu, ani też odpowiednie ustawienie def_ramdisk.info w ENV i ENVARC. Ciągle ikonka pcha się na chama w lewy górny róg ekranu... ... Czy jest na tego gada jakiś inny sposób ?

Pozdrawiam!

p.s. Działam na OS3.0 + DOPUS MagellanII 5.81

[#7] Re: Ram Disk

@MarX, post #6

Można stworzyć link programem do linkowania plików. Taki program jest zawarty np. z pakietem Visage (program do wyświetlania obrazków, ale w archiwum jest też taki programik do linkowania plików).

[#8] Re: Ram Disk

@MarX, post #6

może po drodze coś źle zrobiłeś?

1. skopiuj def_ramdisk.info z envarc: do ram:
2. ustaw ikonke RamDysku gdzie ją chcesz mieć i utrwal jej pozycję.
3. z ram: skopiuj def_ramdisk.info z powrotem do envarc:

to MUSI zadziałać.
[#9] Re: Ram Disk

@R-Tea, post #8

Na Aminecie jest też pakiet VirtualIcons (kiedyś był opisywany w ACS). Pozwala zapisać ustawienia nie tylko ikony Ram Dysku, ale też dowolnej płyty CD. W ten sposób można nawet zmieniać tooltype w ikonach odczytanych z płyty i po ponownym włożeniu płyty mieć je dostępne. Niestety nie działa na każdej płycie. Wszystko zależy od jej nazwy.
[#10] Re: Ram Disk

@R-Tea, post #8

masz racje tyko ze u mnie ikonki def_* sa w envarc:sys/
druga sprawa ze on moze uzywa deficons i trzeba wtedy pobawic sie deficonsprefs.

r-tea zrob inaczej skopiuj
ale przed wczytaniem WB disk.info do ram:
i pamietaj o jednym zeby ustawic ikonke w miejscu w ktorym ma
wolna przestrzen bo wtedy ona (prawie)zawsze laduje w lewym gornym rogu

[#11] Re: Ram Disk

@mailman, post #9

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, problem rozwiązałem za pomocą VirtualIcons (thx mailman!), nic innego nie dawało rady.

Pozdrawiam i życzę weołych .. przygotowań do świąt ;)

[#12] Re: Ram Disk

@MarX, post #11

Uzywasz dopusa wiec jest jeszcze 1 sposob:
wybierz z menu ustawienia opcje pozycjonowanie ikonek potem po kliknieciu na wolny obszar otworzy sie nowe okno (dzieki niemu bedziesz mogl "pokazac" ikonom gdzie maja sie wyswietlac) dodatkowo jest jeszcze jedna opcja po nacisnieciu rmb lub pkm ukaze sie menu kontekstowe w ktorym mozesz wybrac jakie ikonki maja pokazywac sie w danym oknie np. inne okienko dla np. ikonek dyskow inne np. dla app ikonek - pobaw sie to zobaczysz.

jedna uwaga: pierwsze okienko jest jakby najwazniejsze dlatego tam przewaznie laduje ikonka ram dysku - chcesz miec ja gdzies indziej przesun okno :) lub/i zastosuj sposob drugi:
dzieki linijce w s-s:
C:COPY S:RAM.info RAM:Disk.info >NIL:
bedziesz zawsze mial ikone RAMdysku gdzie chcesz :) - oczywiscie najpierw musisz zasejwowac pozycje ikonki RAM a potem skopiowac ram:disk.info do np.s: jako disk.info i gotowe :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem