[#1] [nagranie CD-R] Jaki format?
Witam.

Czy na Amigę jest potrzebny jakiś specjalny format (???) nagrania płyty CD z softem, czy taki sam jak na PC? Próbuję już kilka razy i za każdym razem coś się "wali", np:
- pliki nagrywane na CD są widziane na Amidze jako katalogi (!) których nie ma (???); są widoczne w Opusie, ale ich nie można otworzyć np. zamiast ikonki powstaje katalog "MUI.INFO"
- katalogi są dublowane z tym, że raz w nich jest zawartość a innym razem nic nie ma
- wszystkie pliki i katalogi sa pisane dużą czcionką
- w niektórych katalogach jest "katalog" oznaczony jako (opiszę, bo nie mam takich czcionek): litera "V" z kropkami nad nią i litera "O" przekreślona, coś a'la symbol 'fi'. Jak na nim kliknę, to się Amiga wiesza

Płyty nagrywam w 'Nero' na PC. Może poda ktoś jak ustawić Nero żeby było ok? Kombinowałęm z Joilet, 32 litery, zagnieżdżanie folderów, DOS, ASCII... zawsze jakieś jajca wyłażą.
Sprawdzałem CD-Aminet-10, i wszystkie pliki i katalogi są pisane dużą czcionką. A np. płyty CD z MA dużą i małą. A moje sa całkowicie porypane . Kedyś dawno temu nagrałęm sobie jakąś z softem na Amisię i jest normalnie odczytywana; sęk w tym, że nie pamiętam jak była nagrywana (na pewno w Nero).

Czy posiadanie Fast-ATA może być przyczyną takiego zachowywania się płyt? Chyba nie, bo jedne są ok a inne nie.

HELP!
[#2] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #1

Dużo napisane ale mało informacji :(
Podaj jaki filesystem obsługuje Twój cd.
Fast-ata nie ma nic do tego.
Filesystem, ze tak to nazwe na cd jest taki sam ja na blaszaku i na całym świecie.Mac sie tylko wylamał ale odczyt pod Ami tez nie sprawia problemu.
A moze soczewka jest zabródzona i źle odczytuje nosnik.
Zobacz na jakiś tłoczonych płytach.
Jak na mnie to jest filesystem a i może spiepszona mount-lista

[#3] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@DjThunder, post #2

Na Amidze jest często stosowany RockRidge, miła sprawa - komentarze, bity protekcji...
Ale to co się dzieje u AlaNa to na filesystem faktycznie wygląda.
[#4] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@DjThunder, post #2

HDD - podłączony do Fast-ATA, Filesystem to FFS (standardowy, jaki jest dołączony do WB-3.1, bez zmian).

CD-ROM - podłączony poprzez Fast-ATA, uruchamiany 'ATA3.driver' w Startup'ie. Nie wiem jaki jest FS do obsługi CD-ROM'u - poprostu piszę 'mount CD0:' lub klikam na 'SYS:Storage/CD0' i po chwili jest widzialna płyta CD; Fast-ATA bez dodatkowych sterowników obsługuje mi napęd CD.

Tłoczone płyty czyta dobrze, ale to nie wina soczewki, bo płyta CD-R nagrana kiedyś - jak pisałem - odczytywana jest bez kłopotów. Ten napęd podłączony w PC też nie sprawia trudności a źle czytana płyta na Amidze, jest dobrze odczytywana w PC.
[#5] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #4

Używany filesystem sprawdzisz oglądając plik CD0, w linii filesystem= powinno być np. L:CacheCDFS lub coś w tym stylu.
Jeśli ten filesystem to ASIM lub Cache, to czy jest w preferencjach włączona obsługa Joliet i czy jest włączone usuwanie średników z ISO?
To że czyta dobrze tłoczone płyty to nie wina soczewki ale jej zasługa:)

A czy płyty są finalizowane aby albo sesje zamykane, bo jeśli nie to nic dziwnego, że są widziane w nagrywarce podłączonej do PC (czy jakiegokolwiek innego komputera) a nie są widziane/widziane błędnie w CD-ROM.
[#6] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #4

W Nero ustaw "ISO Level 1" "Mode 1" "ISO 9660" i "Joliet", raczej unikaj polskich znaków w nazwach. Tak zrobione płyty są dobrze widziane na pc i ami, na ami pod kontrolą cachecdfs i allegrocdfs.
[#7] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@Sylwester, post #6

"Płyty nagrywam w 'Nero' na PC"

To wszystko wyjasna. Wyrzuc ten "smiec" i zainstaluj na PC "MateCD",fajny i po polsku 30-dniowa wersje znajdziesz w google. Po 30 dniach wystarczy cofac czas gdy bedziesz nagrywal i tyle :). Chociaz z drugiej strony takie filesystemy jak AllegroCDFS, AsimCDF, CacheCDFS powinny poprawnie zobaczyc tak zrypana plyte przez Nero (natomiast AmiCDFileSystem, CDFileSystem, AmiCDFS nie poradza sobie)

Jezel chcesz nagrywac na pececie plyty w pelni kompatybilne z Amiga, musisz stworzyc ISO na WinUAE za pomoca MakeCD (itp.), a pozniej wypalic plytke na jakimkolwiek pecetowym programie.
[#8] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@Andrzej Drozd, post #7

Poprawka. Nazwa programu to "CDMate"
[#9] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@Andrzej Drozd, post #7

Nie przesadzajmy, Nero wcale nie jest zły. Prawidłowo nagrana płyta pod PC powinna być bezproblemowo widziana pod Amigą. Skoro AlaN używa FastATA, to zapewne używa AllegroCDFS. Ten filesystem nie ma problemów z Jolietem, a ten sposób zapisu jest używany domyślnie przez większość współczesnych pecetowych programów.
[#10] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@wali7, post #9

Mozliwe (najnowszych wersji nie uzywalem), ale z uporem maniaka polecam CDMate. Zobaczysz ze "swiat stanie sie o wiele pieknejszy". Niewazne czy sciagniesz starsza wersje, poniewaz nigdy nie mialem z tym problemow (a program automatycznie wyszukuje nowe wersje na serwrze za potwierdzeniem robi updejt) http://www.cd-mate.com/
[#11] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #1

CD-Mate? Hmmm... ciekawe, ściągnę i sprawdzę jak się spisuje. A że Nero to kicha, to sie nie zgodzę, bo u mnie nigdy nie mam z nim kłopotów. Teraz to wyskoczyło, z odczytem na Amidze.
Sprobuję wująć Fast-ATA i podłaczyć HD i CD bezpośrednio do kontrolera na płyce, zainstaluje testowo IDE-Fix i zobaczę czy odczyta dobrze tą płytę. Jeśli tak, to zanczy że coś z filesystemem w fast-ATA się gryzie. Zobaczymy.
[#12] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #11

Jeżeli posiadasz FastATA, nie jesteś skazany na AllegroCDFS. Zmodyfikuj po prostu plik CD0, a dokładnie linię Filesystem=
[#13] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@Konrad Klar, post #12

No, ale AllegroCDFS jest niezłym systemem plików. Ale oczywiście masz rację, inne też można wypróbować (można też używać jednocześnie - trzeba zrobić kolejne mountlisty: CD0, CD1, CD2, ... z nazwami odpowiednich filesystemów).
[#14] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #1

Więc tak:
u mnie CD0: jest uruchamiane przy użyciu dołączonej do WB ikonki (znajduje się w 'SYS:Storage/DOSDrivers'. Patrzyłem "do środka" tego skryptu i jest tam: FileSystem=L:CDFileSystem. Pisaliście o 'AllegroCDFS' - tego u siebie nie mam. Szukałem na flopach, w archiwum ze sterami do Fast-ATA i nigdzie tego nie mam. Czy to powinno być dołączone ze sterownikami do Fast-ATA ? Ja tego nie mam :(
[#15] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #14

Tak, AllegroCDFS powinno być w pakiecie. Ten CDFileSystem to... wiele wyjaśnia, jeśli chodzi o problemy z odczytem płyt. Do systemu 3.5 i 3.9 jest dołączany znacznie lepszy CacheCDFS. Jeśli brak Ci plików zapraszam na priv.
[#16] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #14

Hmmmmmmm....

Sterownikiem do FastATA jest plik "ata3.driver", ktory znajduje sie w katalogu C:, jezeli tego pliku nie odpalisz to FastATA, zachowuje sie jak zwykly, standardowy kontroler (czyli PIO0 i dzialaja tylko urzadzenia podpiete do portu primary. Allegro na pewno masz, ALE, jezeli masz stare sterowniki do FastATA, to niestety plik "AllegroCDFS" trzeba przegrac recznie do katalogu L: i nieco zmodyfikowac mountliste. Dopiero pozniejsze updejty, prawidlowo instalowaly obsluge CD...zapraszam na priv. :)
[#17] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #1

Andrzej -> mam uruchomione ATA3.driver bo pod drugi kontroler mam podpiętego CD. Gdybym nie załadował tego sterownika nie miał bym i CD. Więc to nie tu leży problem. Sterowniki jakie dostałem z Elboxu (po napisaniu do nich maila) nie posiadają w sobie AllegroCDFS - nie wiem, może przysłali mi jakieś stare sterowniki? Nie wiem. Mam w zestawie sterowników mountlistę CD0: z ikonką do niego, w której jest wpisany FileSystem=L:AllegroCDFS, ale samego pliku jako-takiego nie ma w zestawie z Elboxu.

Konrad -> Zacząłem grzebać w CacheCDFS. Ściągnąłem ten plik, do tego mountlistę CD0:. Wpisałem w niej DEVICE=scsi.device oraz UNIT=2 (u mnie CD jest jako master na drugim kontrolerze Fast-ATA) i inne zmiany w linii Control=.... Zamontowałem CD0: i.... i skończyły sie kłopoty :D . Płyty czytane są dobrze, nie przekłamywane, nazwy pisane małą czcionką itp.
Jak nic nie pokręciłem, to przez kilka dni będę testował czy się nic nie wywywali.
[#18] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #17

Na pewno masz AllegroCDFS, tylko ze nazywa sie Orgella (Allegro wspak) i nie dziala na wszystkich FastATA.
Cchodz istnieje Allegro, ktory dziala nawet bez tego kontrolera, ale to juz inna bajka
[#19] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #17

Qrde! Podesle ci w koncu te oryginalne dyskietki ( w jakim formacie tylko sobie zyczysz (ADF,Duper, DMS...do koloru do wyboru)) + wszysykie updejty, a wlascie to podesle ci pliki z systemu ktore teraz mam i nie bedzie problemu! Dawaj majla. To przeciez nie "czarna magia", to tylko Amiga, a nie nauka "scisla" zwana Windows!
[#20] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #1

O żesz kurna!!! JEST! Jest, tylko jako ta nieszczęsna "Orgella" , że też na to nie wpadłem.... a patrzyłem na ten plik, i jakoś nie mogłem załapać, po co oni go wsadzili tam? I co to jest... ale gapa ze mnie . Poprawię się :P
[#21] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #1

INFO:

Skopiowałem mountlistę CD0: wraz z ikonką, skopiowałem nieszczęsny plik 'Orgella' do|jako L:AllegroCDFS. Montuję CD0: i wyskakuje mi komunikat:

(c) 1999 ELBOX COMPUTER
AllegroCDFS
Hardware ID code missing...
Contact support@elbox.com

...i tyle z działania u mnie Allegro :( . Hardware?! Hmmm.... nie kumam. Pokombinuje jeszcze, chwilowo idę spać bo późno już.
[#22] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #21

W tej mountliscie (starej), pewnie nie ma zdefiniowanego Device ani Unitu. Wpisz to odpowiednio gdzie masz podlaczony HD. Jezeli CD jest jako drugie urzadzenie na primary to powinno byc Unit=1. Ja mam dopisane to w ikonce, wlasnie Device=scsi.device oraz Unit=1.
[#23] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #21

tu chyba chodzi o jakiś numerek seryjny ATY
[#24] Re: [nagranie CD-R] Jaki format?

@AlaN, post #21

Napisz maila do Elboxu z zapytaniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem