[#1] DHCP i MiamiDX
Witam! :]

Mam taki problem, mój ISP udostepnia internet przez DHCP i tak też ustawiłem miamidx - IP/Netmask/Gateway type na DHCP, dotego włączona opcja Use ICMP i get dynamic DNS servers.
I mimo tych ustawień miamidx łączy się raz na 20 prób ;(
Łączenie wygląda tak że w miami wyskakuje okienko "Finding IP address" i dalej czekam, czekam, czekam i czekam... jeśli internet nie załapie to mogę tak czekać w nieskończonośc. A jeśli klikne na cancel to miamidx zamraża się, pozostaje mi tylko reset i ponowienie próby i tak aż do skutku.
Co ciekawe giedyś wpisałem na sztywno (wszystko przestawiłem na static w miami) swój adres IP, maske i gateway którą raz znalazł MiamiInit i miami łączyło się za każdym razem. Wszystko było OK ale do czasu, bo po ok. miesiącu takie ustawienia już nie działały. Co prawda sieć LAN jest ale internetu brak mimo wpisania poprawnych serwerów DNS. W Genesis jest tak samo.
Dodam jeszcze że w ww przypadkach nie używałem żadnych patchy na PCMCIA.
A nawet jeśli użyję CardPatch i CardReset to i tak nic to nie zmienia :(
Jedyne co mnie pociesza to to że moja płyta A1200 niema (chyba?) tego słynnego błędu portu pcmcia (a może to dlatego że nie używam kontówki )

Bardzo proszę o pomoc.
Bo mi już zabrakło pomysłów co by tu jeszcze wykombinować

pozdro

[#2] Re: DHCP i MiamiDX

@DarQo, post #1

A sprawdz czy na jakims PC bedzie dzialalo prawidlowo, bo moze Twoj ISP cos spartolil
[#3] Re: DHCP i MiamiDX

@Goramo, post #2

Na pececie działa bez problemu
[#4] Re: DHCP i MiamiDX

@DarQo, post #3

Nie dziwię się. Winda "nieustannie" poszukuje sieci przez DHCP, jeśli ma podpiętą kartę sieciową i ustawienia domyślne - jeśli nie załapie za pierwszym razem, to załapie za drugim, trzecim, czwartym... Użytkownik/ISP tego nie widzi i nie czuje, dla niego po prostu "działa". Pod tym względem Miami niestety nie działa podobnie. Ja swojego czasu na amidze miałem bardzo podobny problem. W tym celu przerobiłem sobie skrypt Arexxa bodajże dołączany do Yama, który to powodował odpalenie Miami, i przejscie w tryb "online" tegoż, po wciśnięciu "send mail" w Yamie. Przeróbka polegała na wywaleniu części związanej z yamem, i stworzeniu "pętli" która wysyłała do Miami rozkaz "online", aż do skutku...
Niestety nie pamiętam nazwy skryptu - na pegazie Yama nie używam, a i z własnym minilanem nie mam problemu (działa DHCP z miami bezproblemowo).

[#5] Re: DHCP i MiamiDX

@DarQo, post #1

w ustawieniach interface sprawdz czy masz odpowiednie haczyki w tcp/ip settings i ppp settings. w razie watpliwosci pytaj admina
[#6] Re: DHCP i MiamiDX

@MinisterQ, post #4

Podobny problem (no moze bez zwieszek) mialem na zwyklym Miami. Problem rozwiazalo ustawienie IP na stale. Tylko uzgodnij to sobie z adminem bo moze moze miec jakies zabezpieczenie niepozwalajace na taki wpis.
[#7] Re: DHCP i MiamiDX

@DarQo, post #1

A jeśli klikne na cancel to miamidx zamraża się

To jeden z powazniejszych bledow MiamiDX, niestety :(

Pozatym sprobuj "oszukac" w taki spsob - Wszystko ustaw na DHCP, oprocz IP. Czasami bedzie sie laczyl z 20 sek, ale przynajmniej sie nie zamrozi.
[#8] Re: DHCP i MiamiDX

@DarQo, post #1

Sprawdź czy nie został uszkodzony klucz do MIAMI. Mi po roku działania bezbłędnego, nagle przestał rozpoznawać adresy z DHCP. Po wpisaniu na stałe internet działał. Później doszłem do tego, że jest coś nie tak z kluczem do programu. Po przegraniu z rezerwowej kopii klucza wszystko wróciło do normy.

[#9] Re: DHCP i MiamiDX

@DarQo, post #1

Wielkie dzieki za pomoc. Pomysle nad tym skryptem, wywale klucze i przejde sie jeszcze raz do ispa :)

pozdro

[#10] Re: DHCP i MiamiDX

@Andrzej Drozd, post #7

nie iwm. u mnie cancel dziala normalnie, zwieszek nie powoduje. dhcp mam przy dsl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem