[#1] Fast-ATA i tryby PIO
Witam.

Podłączyłem HD 2.5" (6GB) pod Fast-ATA i w 'Ata3Prefs' widzę tak:
- MAX:PIO 5
- ACTUAL: PIO 4

Czy MAX to znaczy że:
- podłączony dysk może maksymalnie iśc na PIO-5 a idzie na PIO-4 - wtedy nie wiem czemu nie mogę przełączyć na 5,
- czy że Fast-ATA potrafi obsłużyć najwyższy tryb PIO-5 a podłączony dysk pracować może tylko na PIO-4 - to rozumiem, ograniczenia sprzętowo-konstrukcyjne.

Które z tych przemyśleń jest prawidłowe?

[#2] Re: Fast-ATA i tryby PIO

@AlaN, post #1

Witam!!!

Ja też posiadam FastATA i mam pod nią podłączony HD3,2 GB i CDRW.
PIO ustawione jest na PIO4 dla obu urządzeń.

Jeśli chodzi o tryby PIO to może zależeć to od samego urządzenia, jeśli masz 2 rózne urządzenia o innych trybach PIO np HD moze pracowac przy PIO4, a ZIP100 tylko przy PIO0, to HD ustosunkowuje się do ZIP'a.

Najlepiej jak są 2 urządzenia z tym samym trybem PIO.
[#3] Re: Fast-ATA i tryby PIO

@AlaN, post #1

Chciałbym nadmienić że gdy miałem Amigę z fast atą i HD Seagate Barracuda 40GB to przy PIO5 powstawały przekłamania a wiele CD nagranych w tym trybie (właściwie 90%) było nie dokońca do odczytania. problem rozwiązał się przy przejściu na PIO4.
Pozdrawiam
[#4] Re: Fast-ATA i tryby PIO

@AlaN, post #1

Włąśnie w tym sprawa, że podłączony mam TYLKO ten dysk i nic więcej (okazjonalnie jak potrzebuję, to podłączam CD). Znaczy się że HDD pracuje w PIO4. I dobrze, niech tak będzie skoro ma być Byle by nie było przekłamań. Wolę ciut wolniej a pewnie.
[#5] Re: Fast-ATA i tryby PIO

@AlaN, post #1

Dużo wolniej nie będzie, choćby dlatego że PIO4 przewiduje transfer max 16 MB/s, a tyle to żaden dysk pod FastATA, niezależnie od trybu pracy nie pociągnie.
[#6] Re: Fast-ATA i tryby PIO

@AlaN, post #1

Z uwagi na b.dawną instalację systemu i że nie ja sam tam grzebałem a zaczęło się coś "walić", dziś skasowałem cały DH0: i zainstalowałem od nowa wszystko; ogólnie robię porządek.
Zainstalowałem sterowniki "ATA3.driver" i.... wykrył że HD pracuje w trybie PIO4 ale może w PIO4N. Ustawiłem na to 4N i działa dobrze. Ale co to ten PIO4N? To jakaś połówka między 4 a 5?
[#7] Re: Fast-ATA i tryby PIO

@wali7, post #5

W moim przypadku jak mam w Amidze Apollo1240 to spokojnie moge ustawic na PIO5.
Wg SysInfo oraz DriveSpeed'a moj Seagate 40GB wyciaga przeszlo 10MB/s.
Przeklaman podczas kopiowania plikow nie zauwazylem.
Jednak gdy zaloze Blizzard1260 to praca w tym trybie jest calkowicie niemozliwa
i trzeba przejsc na PIO4.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem