[#1] numer seryjny karty sieciowej
Mam małe pytanko, może to niezbyt dobry temat na łamy Amigowego forum, jednak nie mam gdzie zasięgnąć porady więc piszę tutaj. Otóż chodzi mi o następującą rzecz. Jak wiadomo mając sieciówkę w Amidze, można za pomocą MiamiDX zmienić numer seryjny (MAC czy jakto się tam nazywa ;)) owej karty Hardware->SANA-II parameters->Hardware address. I ciekawi mnie czy taki sam manewr można by było przeprowadzić na Windzie 98 z kartą sieciową PCI??? Czy są do tego jakieś programy??

Z góry dzięki za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam
MarX

[#2] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #1

Poszukaj aktualnego numeru w rejestrze i go zmień, nie wiem czy to zadziała.
[#3] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #1

ZTCW na windzie sie tego nie da.... moze jest jakis program do tego. Poza tym cześć sieci osiedlowych dokonuje identyfikacji uzytkownika właśnie po adresie MAC (inny MAC --> nie ma netu) zapobiega to udostepnianiu netu innym użytkownikom.
[#4] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #1

Masz rację - "to niezbyt dobry temat na łamy Amigowego forum" - zadaj to pytanie na jakimś pecetowym - przecież od tego są (przy okazji uświadomisz im, że na Amidze da się używac karty sieciowej)
[#5] Re: numer seryjny karty sieciowej

@amigafan, post #4

da się na windzie. we właściwościach karty to można ustawić.
[#6] Re: numer seryjny karty sieciowej

@brodek, post #3

da się to na zgrozie zrobić,
tak jak krucafix napisał, to się robi we właściwościach karty, różnie to pole się nazywa, w różnych sterach, na ogół: hardware adress
[#7] Re: numer seryjny karty sieciowej

@krucafix, post #5

DzięX wszystkim, jutro popróbuje (jak kupię kartę sieciową do swojej blaszki ;) )
[#8] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #1

A można wiedzieć PO CO? Bo poza bardzo szczególnymi przypadkami, lepiej tego nie ruszać.

[#9] Re: numer seryjny karty sieciowej

@Marek Szyprowski, post #8

Jakto po co. Aby podszyć się pod kogoś innego w sieci
Przydatne np. jak się rachunków za net nie płaci
[#10] Re: numer seryjny karty sieciowej

@Marek Szyprowski, post #8

Cóż, nie będę używał tego do żadnych zdrożnych celów ;) . Po prostu mój dostawca internetowy rozpoznaje mnie po numerze mojej karty sieciowej. Od niedawna mam tez blaszaka, i jego tez chcialbym podłaczyc do sieci. Jednak bez podszycia sie moją kartę sieciową z Amigi nic z tego nie wyjdzie. Mogłbym pójść i "zarejestrować" drugi komputer (drugą kartę) ale wtedy dopłacam do abonamentu internetowego kolejne 25 zł. Więc wiadomo, chcę to jakoś obejść

[#11] Re: numer seryjny karty sieciowej

@goramo, post #9

Nie masz racji. To zabezpieczenie z rozpoznawaniem numeru sieciówki jest tak "skuteczne", że nie można uruchomić własnego drugiego komputera (np. laptop) nie mówiąc już o podszywaniu się. Nie bardzo rozumiem takie zabezpieczenia. Skoro płaci się za połączenie, to co providera obchodzi co ja do tej sieci podłączam.

[#12] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #10

wstaw do ami druga karte albo wstaw ta amigowa karte do pieca i niech jeden routuje drugiemu. i po klopocie. jak zmienisz mac drugiej karty na taki sam jak ma pierwsza to w sieci i tak bedzie tylko ejdna dzialac a admin od razu bedzie widzial ze cyganisz bo wyskoczy alarm ze 2 karty maja ten sam mac :)
[#13] Re: numer seryjny karty sieciowej

@ArtPo, post #11

Nie wiem na ile jest to "nieskuteczne", ale kiedyś jak jeszcze nie miałem u siebie stalki to przenosiłem czasem Amiśkę do brejdaka, żeby pobawić się swoją kartą sieciową u niego na stałym łączu. Wtedy wszystko bylo jak najbardziej OK, więc sądzę że i w drugą stronę też się uda.

[#14] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #13

Spróbuj zarejestrować sieciówkę, którą będziesz miał w grzybie, a "podszywać" się tą z Amigi. Ale weź pod uwagę, że nie wszystkie sieciówki dają taką możliwość, także ze strony Miami mogą być pewne ograniczenia np. Miami robi poprawnie taką operację, ale tylko za pierwszym wywołaniem sterownika (pierwsze połączenie po resecie), każde następne połączenie działać już nie będzie aż do resetu komputera lub nawet resetu (odłączenia) połączenia z internetem. Jednym słowem zabezpieczenie to jest na tyle dobre aby skutecznie uprzykrzyć życie.

[#15] Re: numer seryjny karty sieciowej

@MarX, post #10

Zapytaj dostawcy czy istnieje mozliwosc uzywania dwoch kart sieciowych, ale nie jednoczesnie (czyli bedziesz musial przekladac kabelek). W mojej sieci taka mozliwosc istnieje bez zmiany oplat. Ale czy nie lepiej uzywac dwoch IP? W sumie 25 zl to tylko "male piwo" na Łikend, a pomysl ile za te 25 zl mozesz dodatkowo naciagnac "rzeczy" z p2p :)
[#16] Re: numer seryjny karty sieciowej

@ArtPo, post #11

no i wlasnie dlatego sie ten numer zmienia, lub chociaz probuje :).
[#17] Re: numer seryjny karty sieciowej

@Andrzej Drozd, post #15

Narazie będę próbował metod partyzantckich, a jak sie nie uda to rozpocznę "legalne" pertraktacje z moim dostawcą internetowym :D . Póki co, dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem