[#1] Polaczenie TV z internetem po WIFI
Mam telewizor Sony Bravia ktoremu udostepniam sygnal WIFI.
Jednak od jakiegos czasu TV wyswietla mi komunikat.
"Polaczony z WIFI. Brak Internetu".
Wczesniej wszystko bylo OK. Czy to wina jakis ustawien?

Czy ktos wie o co chodzi? Inne urzadzenia kozystajace z WIFI dzialaja poprawnie.

Internet dostarczam przez router TP-Link.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2020 17:44:12 przez Phibrizzo
[#2] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Phibrizzo, post #1

Sprawdź czy masz ustawionia DHCP.
Jeśli jest a mimo to nie dziala, to ustaw stałe IP i bramę i DNS.
[#3] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Norbert, post #2

Narazie zostawilem na DHCP.
Zmienilem kanal nna routerze na inny i pomoglo.
Moze ktos w okolicy mial podobny i sie zaklucalo?
[#4] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Phibrizzo, post #1

Waracam do tematu bo chyba w koncu znalazlem rozwiazanie tego problemu.

Jeszcze kilkukrotnie mialem ten sam problem, ze TV zglaszal podlacznie do sieci WIFI
ale z brakiem polaczenia internetowego, przez co wszystkie uslugi Smart nie dzialaly np Youtube czy HBOGO
Zadne cuda/zaklecia/prosby/grozby nie pomagaly. Pytalem kogo sie dalo i kazdy rozkladal rece.
Nawet inforamcje z oficjalnego serwisu Sony nie pomagaly.
Zaczalem przeglad ustawienia calego telewizora i znalazlem w opcje "Diagnostyka Sieci".
Wlaczenie tej opcji wykazalo ze dostep na internetu jest jak najbardziej, wiec sam TV zglasza
jakies sprzeczne informacje.
Ale poszedlem tym tropem i zalaczylem wbudowany browser internetowy i faktycznie strony sie wczytywaly
jednak zglaszaly bledy certyfikatu bezpieczenstwa i ze za ok 466 dni bedzie aktywowany (cokolwiek to oznaczalo).
Wiec w sumie dostep netu faktycznie byl.
W koncu chyba juz z bolu glowy od myslenia co jest grane przyszla mi jedna mysl. Poprostu sprawdzilem godzine ktora byla ustawinia w TV.
Zaznaczylem opcjie "Pobieraj z sieci".
I jak reka odial. Wszystko wrocilo do normy.
Tak, spowodu blednie ustawionej godziny powstaly cale te mecyje.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2020 19:33:03 przez Phibrizzo
[#5] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Phibrizzo, post #4

No pięknie ;)
[#6] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Phibrizzo, post #4

To samo masz w każdym komputerze :) Jeśli data jest źle ustawiona to przeglądarki nie otworzą strony.
[#7] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Phibrizzo, post #4

Ja znalazłem inny sposób na brak połączenia poprzez WiFi TV z głównym routerem(wiem, że to nie Twój przypadek) ale może komuś się to przyda. Kupuje się stary router TP LINKA, flaszuje firmware na Gargoyle. Warto sprawdzić jakie urządzenia można sflaszować. Następnie router z Gargusiem ustawia się jako bridge. Router z Gargoyle ustawia się koło telewizora i podłącza po kablu. Wszystko wtedy ładnie śmiga. W ten sam sposób można też inne komputery podłączać do domowej sieci. Połączenia takie jest bardziej stabilne i tańsze niż wewnętrzne karty WiFi w kompach. Pingi są też na niskim poziomie i nie zrywa połączeń co często się zdarza na kartach wewnętrznych WiFi:/.
[#8] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@Tomski, post #7

Mam coś takiego, ale na oryginalnym firmware. Router pobiera sieć z głównego i przekazuje po kablu. Ale mała uwaga, bo może się komuś przydać, bo mnie to wkurzało ale już mam spokój. Na głównym routerze i na tym AC należy ustawić ten sam kanał i nie na auto, bo będę się gubić i się okaże że po włączeniu zasilania (główny jest non stop w prądzie, wszyscy w domu z niego korzystają, ten drugi wyłączam) nie ma dostępu do internetu.
[#9] Re: Polaczenie TV z internetem po WIFI

@don_rafito, post #8

A tak, też ma ustawiony kanał, nie auto. Ale to znowu wynikało, że konsola nie widziała neta albo wolno chodził net. A tak przetestowałem i wybrałem najlepszy kanał dla całej sieci w domu. Jeszcze wyjaśnię że te routery bridge'e łaczą się z głównym routerem po WiFi. A kablem łączą się z Tv i pozostałymi kompami stacjonarnymi. Przez to nie muszę ciągnąć kabli przez cały dom. Takich routerów bridge mam 3szt.. W nich nie przekazuję dalej WiFi, nie mam potrzeby ale taka możliwość jest w Gargoyle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem