[#1] Jak Allegro zarabia na sprzedających.
Pomóżcie wykopać temat o tym jak Allegro w wątpliwy sposób próbuje zarabiać na pieniądzach sprzedających opóźniając do tego transakcje.
http://www.wykop.pl/link/351033/jak-allegro-zarabia-na-pieniadzach-sprzedajacych/

[#2] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@QkiZ, post #1

A co tu jest wątpliwego? Ja nie widzę w tym nic niezgodnego z prawem, czy jakieś tam oszustwo.
Jak tylko powstała "płatność Allegro", Ja od razu z tego korzystałem. Obecnie nie wyobrażam sobie innego sposobu płatności na Allegro. No chyba że będzie taka płatność jak na eBay, czyli przez PayPal.
[#3] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@kmilota, post #2

To źle jak zarabia Allegro, a jak zarabia bank to już dobrze? :P
Prawda jest taka, że każdy na czymś zarabia i nikt nie robi nic charytatywnie. Albo ktoś godzi się na warunki danej usługi (np. płać z Allegro, wysłanie listu na poczcie polskiej), albo z nich nie korzysta. Allegro nie zmusza do tej formy płatności. Jest odbiór osobisty, transfer, wysyłka za pobraniem. Nie widzę problemu :)

[#4] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@kmilota, post #2

Jak była opcja płatności allegro wtedy pobierali prowizję ale przynajmniej wystawiali za to FV i można było wrzucić w koszty.

Teraz płacę z allegro jest darmowe, na przelew nie czekałem dłużej niż 1 dzień roboczy więc w czym problem?

Kmilota: Broń Boże żeby allegro nie skumało się z paypalem którzy nie dość że zżerają takie horrendalne prowizje to jeszcze mogą Ci cofnąć kasę w każdym momencie.

[#5] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@pampers, post #4

Kmilota: Broń Boże żeby allegro nie skumało się z paypalem którzy nie dość że zżerają takie horrendalne prowizje to jeszcze mogą Ci cofnąć kasę w każdym momencie.

No ale o to właśnie chodzi. Transakcja jest oszustwem, uruchamiam spór i na drugi dzień mam na koncie z powrotem pieniądze. Tak było w moim przypadku na aukcji na eBay.
Ale mimo to, PayPal by się przydał na Allegro. Przynajmniej ludzie z zagranicy bezproblemowo by płacili. A tak to trzeba wystawiań na eBay.
[#6] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@kmilota, post #5

Nie zgadzam się.
Jest "Płacę z Allegro"
Można za pomocą tego zapłacić zza granicy.
Allegro jest właścicielem PayU które robi się ogólnoświatowe.

[#7] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@Santon, post #6

Może dlatego, że nie używam PayU tylko PayPal, to wolałbym ten drugi. Obecnie wszystkie rejestracje programów, czy jakiekolwiek opłaty zagraniczne wykonuję właśnie przez PayPal. Jak dla mnie jest to sposób bardzo wygodny i tani.
[#8] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@Santon, post #6

"Płacę z Allegro" jest do BANI . Zapłaciłem w ten sposób za A1200 a sprzedający (VL) do dzisiaj Amigi nie wysłał, twierdzi że "Nie używam tego bo są z tym same problemy" . Nie mogę teraz tak jak w PayPalu zgłosić roszczenia tylko muszę udać się na Policje ponieważ inaczej pieniędzy nie odzyskam .

[#9] Re: Jak Allegro zarabia na sprzedających.

@PrzemasIII, post #8

Uff wszystko OK . Sprzedający uzupełnił dane i przyjął wpłatę :D Po długim weekendzie będę miał A1200 do nowego projektu :) .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem