[#1] Vs. czy vs
Proste pytanie: czy skrót Vs. (od angielskiego versus) pisze się z kropką czy bez? I czy pisze się go zawsze z małej litery czy też z dużej?

Proszę o odpowiedzi poparte jakimiś dowodami. (fragmenty ze słowników najlepiej)

Nawet nie pytajcie do czego mi to. :)

[#2] Re: Vs. czy vs

@El Amigos, post #1

Z kropką. Bez kropki to skrót od "veterinary surgeon", czyli chirurg zwierzęcy.
[#3] Re: Vs. czy vs

@mailman, post #2

Polemizowałbym, pomimo, że dużo przykładów pisowni tego skrótu jest z kropką. Przynajmniej w języku polskim skróty powstałe z pierwszej i ostatniej litery piszemy bez kropki. Przykłady: dr, mgr, w opozycji do inż., gdzie skrót powstaje tylko z początkowych liter. Chyba, że w angielskim jest inaczej, ale versus to słowo łacińskie. Co do wielkości liter, nie widzę sensu pisania z dużej. Chyba, że to nazwa własna, tytuł itp.
[#4] Re: Vs. czy vs

@cholok, post #3

Odpowiedziałem jak to jest w języku angielskim. Jeżeli chcemy go stosować w języku polskim i uznamy, że takie słowo w naszym języku istnieje, to przyjąłbym pisownię podobną do tych z magistrów i doktorów, czyli bez kropki. Wikipedia podaje jednak z kropką.
[#5] Re: Vs. czy vs

@mailman, post #4

Przekonałeś mnie. Dla lepszego zrozumienia angielskich skrótów http://en.wikipedia.org/wiki/Abbreviations

Ostatnia modyfikacja: 11.04.07 16:55
[#6] Re: Vs. czy vs

@mailman, post #4

Czyli z kropką i z małej litery. To mam kupę do poprawienia...

[#7] Re: Vs. czy vs

@El Amigos, post #6

Ale z tego co pamiętam to w różnych grach typu "bijatyki" jest bez kropki. :) Może ze względów graficznych ale jednak często jest bez. Tak często, że zaczynając czytać wątek byłem przekonany, że pisze się bez kropki. Teraz już tak nie myślę. Ech... w każdej sekundzie człowiek się może czegoś nauczyć. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem