[#1] Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.
Witam,
co pewien czas na różnych forach przewija sie problem zasilania dla Ami. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest picoPSU - jeśli ktoś nie wie, to zasilacz ATX wielkości wtyczki ATX. Zasilany 12 V (droższe modele mogą być zasilane 6-24 V). Moc najmniejszego modelu to 80 W - daleko więcej niż trzeba do wypasionej Ami.
Jedynym problemem jest cena - na Allegro zazwyczaj ponad 200 zł.
Nie każdy wie, że te zasilacze niedrogo mozna kupić na eBay - kupiłem niedawno dwie sztuki 120 W po 29 dolarów każda (kurs dolara 2.80 zł, co daje 81.20 zł - trzy razy taniej!). Wysyłka za darmo, również do Polski.
Jak wrócę do Polski (za 5 tygodni :) ), to sprawdzę te zasilacze, ale nie sądzę aby było z nimi coś nie tak. Sprzedaje duza firma (ponad 5000 transakcji) z HongKongu. Kilka lat temu kupowałem (razem z kilkoma osobami z PPA) kilka picoPSU w innej formie z eBay, tym razemz Kalifornii. U nich trzeba doliczyć wysyłkę (chociaz i tak wychodzi znacznie taniej).
P.S. Oczywiscie nie jestem związany z żadną z tych firm. Po prostu dzielę się z Kolegami informacją. W końcu nie jest dobrze przepłacać :)

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 19:50:10
[#2] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@wali7, post #1

Do tego przydałaby się jakaś płytka umożliwająca z jednej strony osobne podłączenie do tejże płytki: płyty głównej, turbo, HDD, CD itd. , a z drugiej strony podłączenie picoPSU. Ludzie robią takie cuda dla klasyków, że może takie coś też byłoby do stworzenia.
[#3] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@wali7, post #1

Dla mnie to nie ma sensu. Co z tego że picuPSu jest małe. Do zasilania i tak jest potrzebny kolejny zasilacz z 12V. Wolę kupić jakiś mały zasilacz ATX za 9zł na allegro.
[#4] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Dark_luke, post #3

No ja taki zasilacz z allegro za 9 zł to bałbym się nawet do prądu podłączyć... a widziałem nawet na PPA, że co niektórzy Amigowcy swoje wypasione konfigi warte ponad 1000 zł zasilają ATX-ami noname za kilkadziesiąt złotych
Boże uchowaj

[#5] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Dark_luke, post #3

A jakiej wielkości jest zasilacz 12 V? Pewnie też wejdzie razem z tym picoPSU.
Pozatym gabaryty picoPSU pozwalają na umieszczenie go w desktopie A1200/A600. Od razu masz rozwiazane wszelkie problemy ze spadkami napięć, bo kable krótkie, do tego wszystko co trzeba możesz bezposrednio zasilić z zasilacza.
A ze drożej niż zwykły zasilacz ATX... cóż, za wygodę i porządek trzeba płacić (chociaż można 3x taniej niż na Allegro... o czym napisałem :) )
[#6] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Dark_luke, post #3

Chmmm, i tak i nie.

Zasilacz picoPSU montujesz w środku Amigi a do Amigi podłączasz mały zasilacz impulsowy 12V taki jak do laptopów. Wygląda to zawsze lepiej i schludniej niż najmniejszy zasilacz ATX w blaszanej obudowie leżący z boku Amigi. Dodatkowo od zasilacza ATX idą przewody zasilające do Amigi które mają jakąś długość i przy wypasionych konfigach (BPPC+BVPPC Indi AGA, DVD, USB) spadek napięcia na tych przewodach może być ok. 0,4V na linii 5V. A to już duży spadek napięcia.
Zasilacz picoPSU można podłączyć tak że zasilanie idzie też bezpośrednio na kartę turbo i BVision ZDECYDOWANIE poprawiając stabilność.

Jeżeli konfig nie jest wypasiony - to faktycznie nie ma sensu bawić się w picoPSU.

Dodano:
Wali7 mnie uprzedził

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 20:04:16
[#7] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Dark_luke, post #3

[#8] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@wali7, post #1

A ten zasilacz ma linię -12V?

[#9] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@PrzemasIII, post #7

No ma ale trzeba chyba trzeba go zasilić.
[#10] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@PrzemasIII, post #7

NatAmi będzie "napędzana" właśnie przez typ zasilacza PicoPSU. Szacujemy pobór mocy płyty glównej NatAmi na 2-3 watt. Czyż nie jest to dobry przykład na "green computing" OK

http://www.natami.net/qa.htm

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 20:38:05

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 20:38:43
[#11] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Nightmare777, post #4

Ja bym się bał podłączać 15 letni oryginalny zasilacz. Poza tym jak ktoś się zna i wie co i jak to wie jak sprawdzić zasilacz. Zasilacze Atx rzadko umierają nagle bez oznak. ok, racja
[#12] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@stachu100, post #6

Kto powiedział że blaszak. Ja włożyłem taki zasilacz do obudowy zasilacza Commodore. Tylko wentylator troszkę wystaje z boku obudowy.
[#13] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Banter, post #10

Moim zdaniem to zaczyna być nachalna reklama... I nie jest to uwaga jedynie do Ciebie Banter, gdyż więcej osób przy każdej sposobności pisze podobnie.

Czytam o zasilaczach PicoPSU do Amigi klasycznej - NatAmi...
Czytam o MCC - NatAmi...
Czytam o AmigaOS4 - NatAmi...
Czytam o In Your Dreams - NatAmi...

Jeszcze trochę i strach będzie otworzyć lodówkę. Może zamiast tego lepiej założyć osobny wątek na forum, w którym można by zadawać pytania i udzielać odpowiedzi? Tak, by osoby zainteresowane NatAmi mogły wszystko znaleźć w jednym miejscy, a jednocześnie by nie wciskać się z tym do wszystkich możliwych tematów i na siłę podpinać to pod każdy możliwy temat.

Zatem zapraszam tu: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=89526

[#14] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Dark_luke, post #11

Niestety chińskie badziewie lubi umierać bez oznak pociągając często za sobą sprzęt, który zasilają. Ja mam Seasonica AT 150W, wymienione wszystkie kondensatory elektrolityczne. I wolę jego, niż jakiegoś śmiecia z Allegro za 50 zł. Napędza moją Amigę już ponad 2 lata i elegancko trzyma napięcia.

[#15] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Nightmare777, post #14

Ale teraz pojechałeś. Które badziewie nie jest teraz z Chin??
[#16] Re: Tanie picoPSU!!! Zasilanie Amigi.

@Nightmare777, post #8

Oczywiście że ma (na tym cała zabawa polega, bo zrobić +5 V z +12 V to zadna sztuka). Ma wszystko co jest w specyfikacji ATX: +3.3V, +5V, +12V, -12V.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 21:29:16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem