[#1] Krótki poradnik jak zrobić ikonę typu DUAL PNG na PC..
Cześć,
Potrzebowałem zrobić kilka ikonek na puplit w stylu dual PNG.
Poniżej poradnik:

1. Używam AmigaOS 3.2, ale do korzystania z icon typu dual PNG oraz innych, a także żeby je przyśpieszyć
radzę zainstalować zoptymalizowany zamiennik Petera K. z aminetu: http://aminet.net/package/util/libs/IconLib_46.4

2. Korzystam z Photoshopa i na nim robię ikonki. Pierwsza w stanie OFF druga w stanie ON z dodaną poświatą - czyli typ glow icon. Rozmiar obu oczywiście ten sam. np. 64x64.

3. Zapisuje obie ikony do dwóch plików PNG.

4. Niestety ikonki zapisane w Photoshopie nie będą miały przeźroczystości na Amidze. Dlatego ściągnąłem
darmowego GIMP-a. Tam otwieram te pliki i zapisuje ponownie jako PNG. W okienku z parametrami odznaczamy wszsytko i ustawiamy tylko "poziom kompresji = 9"
i automatyczny format pixeli. Z drugą ikoną robimy tak samo.

5. Jeśli zmienimy nazwy tych ikon z *.png na *.info to pod AmigaOS będą już widoczne jako ikony z przeźroczystością. Ale oczywiście chcemy aby te dwie ikony były jako jedna.

6. Aby je połączyć w lini polecań windowsa, tj. cmp lub powershell piszemy np:
type ikona1.png ikona2.png > moja_ikona.info

7. Oczywiście złączyć te dwa pliki można i pod Amigą jakimś join/spit

8. tak zrobiona ikona bedzie miałą dwa stany: zwykły i po kliknięciu.

przygotuj dwa obrazki (ale moze też być jeden) :

parametry zapisu w gimpie:

efekt końcowy:

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2021 13:37:01 przez mateusz_s
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem