kategoria: A1200
[#1] Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?
Witam Panowie, potrzebuje najlepszy monitor do Amigi 1200 aby wyświetlił możliwie najlepiej wszystkie tryby Amigi 1200 (AGA) oraz.... aby miał Scart oraz 15kHz bo chciałbym go podłączać też do ZX Spectrum po RGB...

Gdyby istnial taki model jeszczcze z tunerem DVB-T byloby idealnie :)

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2019 20:46:45 przez amigancik
[#2] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@amigancik, post #1

Temat był wałkowany m9ilion razy i na forum znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Z tych popularnych monitorów to żaden nie ma wbudowanego tunera MPEG4 tylko analogowy.
Lista monitorów które Cie interesują:link lub link2
Jedyne monitory łapiące 15kHz i mające tuner TV i wiele wejśc to LG m1721a,m1921a (ale nie wszystkie modele maja te samą elektronikę) i M1717a i M1917a (tu nie ma problemu że trafimy na gorszy egzemplarz.
[#3] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@amigancik, post #1

Polecam Dell U2410f

jak na razie najbardziej uniwersalny monitor jaki znalazłem, bez żadnych dodatkowych konwerterów ( jedynie samymi kabelkami ) można podpiąć najnowszego PC/MAC i praktycznie każdy retro-wynalazek ( chyba tylko ZX-81 nie dało rady ), nawet 6 kompów może być podpiętych jednocześnie bez przepinania kabli
ma porty:
Display-Port
2x DVI
1x HDMI
1x VGA ( "łyka" na tym złączy bez problemu PAL, NTSC i większość dziwnych rozdzielczości Amigi )
3x RCA/CINCH VIDEO component
1x RCA/CINCH VIDEO composite ( wyjście video chinch z A1200/A600 czy modulatora A500)
1x jack audio

nie ma SCART, ale w prosty sposób można zrobić sobie przelotkę na VGA, lub ostatecznie podpiąć przez przelotkę SCART-CHINCH za 2 zł

i to wszystko na 24" matrycy IPS 1920x1200 o świetnych parametrach
178 stopni kąty widzenia , skala barw 98% Adobe RGB i 100% standardu sRGB, 400 cd/m2 i kontrast 1000:1 (dynamiczny - do 80 000:1)
Nówka kosztowała koło 3 tyś zł, ale teraz można kupić używkę w w zależności od stanu za 150-500 zł.
[#4] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@UJP, post #3

Polecam Dell U2410f

A nie miga przy przeplocie?
[#5] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@snifferman, post #4

Nie miga, ale to jest akurat jedna z niewielu wad jakie ma ten monitor, nakłada pixle w tej samej linii i tryby interlace są nieczytelne, dokąd nie miałem karty graficznej RTG to pod WB używałem trybu VGA/productivity 640x480, a potem znalazłem na Aminecie jakiś sterownik ( chyba HighGFX ) na którym dało się wyciągnąć z AGA 800x600, monitor ten podobny problem tylko w pionie ma z rozdzielczością SuperHiRes 1280x256, też nakłada dwa kolejne pixle na siebie ( jakby rozdzielczość była w 640x256) przez co obraz jest też nieczytelny
Ogólnie to jak napisałem wcześniej to najbardziej uniwersalny monitor jaki znalazłem , ale jeśli chodzi o jakość obrazu z Amigi to daleko mu do tego z monitora CRT, przy rozdzielczościach PAL/NTSC obraz jest zbyt kontrastowy, bardzo widać pixle, a na jednolitym ciemnym tel widać pionowe pasy lekko jaśniejszego obrazu ( gdzieś czytałem że to wina AGA i można to jakimś modem na płycie A1200 zniwelować ).
reasumując na tym monitorze najlepiej pod systemem mieć VGA/productivity lub HighGFX, a gry i dema i tak są w 99% w PAL/NTSC bez interlace

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 01:47:30 przez UJP
[#6] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@UJP, post #3

To nie jest ten model , który lubi się zepsuć jeszcze w okresie gwarancyjnym? Coś mi się takiego przewinęło tu na forum...
[#7] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@tbone, post #6

W robocie mam 5 sztuk Dell P2416D (po VGA łapie 15kHz, ale miganie w interlaced niestety jest), dostępne wejścia to VGA, DisplayPort, HDMI, hub USB). Możliwość podpięcia dedykowanej listwy głośnikowej. Niestety bez tunera DVB-T.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 07:35:16 przez Adinfo
[#8] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@UJP, post #3

Z danych wynika ze "f" ma matryce TN , a "M" ma matryce IPS.
Albo montowali i takie i takie. Trzeba sprawdzic na co się trafi.
[#9] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@FeRu, post #2

no dzieki, dzieki wszystkim za zaangazowanie, M1917a czy ten jest mega pewny i dobry ?
no jest tych monitorow dziesiatki jak nie SETKI... ciezko wybrac tak "na czuja"...

czy sa jakies WSPOLCZESNE monitory ktore spelnia wymagania 15kHz Scart + 15kHz VGA ?
[#10] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@amigancik, post #9

M1717a i M1917a są pewniakami. Przy m1721a i m1921a jest 50% szans że trafisz na dobry egzemplarz który łapie 15kHz.
Scartem idzie 31kHz i co masz na myśli pisząc "WSPÓŁCZESNE" monitory?? PRzecież te wszystkie wymienione nie pochodzą ze średniowiecza czy komuny
Jeśli chodzi o nowe modele monitorów łapiących 15kHz po VGA to nie ma listy żadnej i trzeba samemu sprawdzać,już nie wspominając o kombo TV + monitor.
Sygnał PAL,NTSC i CGA 15kHz w dzisiejszych czasach jest już praktycznie nie stosowany dlatego znaczna większość monitorów dopiero łapie sync od standardu VGA 31kHz.
DO czego Ci tak koniecznie potrzebne oba rozwiązania?
Przecież jakość po SCART jest w większości przypadków bardzo dobra.
Jeśli posiadasz inne stare konsole i komputery oprócz Amigi tak jak ja to wystarczy Ci któryś z tych LG,albo jakikolwiek inny monitor/TV i rozdzielacz SCART.
Wszystko bedziesz miał podłączone do 1 monitora.
[#11] Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?

@tbone, post #6

Nie wiem jak nowe, te monitory były na rynku w latach 2009-2012 i wtedy sprzedałem może 3 sztuki ( to był drogi monitor za blisko 3 tyś zł ) i żadnego klienci nie reklamowali.
Ja swoje 3 sztuki kupiłem już jako używane ( 3 letnie ) w 2014 i od tego czasu chyba wszystkie robiłem, ale u mnie chodzą minimum 12h, 7 dni w tygodniu, pada standardowo to co w 8 letnim monitorze, materiały eksploatacyjne :) kondensatory i świetlówki, a jak się tego nie upilnuje to potrafią wywalić inwerter lub zasilacz, wypalają się też gniazda świetlówek. Kupiłem po prostu za 80 zł sztukę z rozbitą matryce i mam dawcę części ( teraz mam 4 na chodzie i jedne zwłoki )
Z tymi kondensatorami to o tyle dziwne że są bardzo dobrej jakości ( markowe, 125°C ) i żaden nie jest "przytulony" do dużego cieplutkiego radiatora jak to się zdarza w niektórych konstrukcjach, ale chyba już wszyscy się przyzwyczaili do projektowania żywotności sprzętu właśnie przez kondensatory, teraz tylko jest postęp technologiczny, te w A1200/600/4000 zaczynały padać jak wchodziły w pełnoletność, a teraz już po połowie tego wieku :)
Wydaje mi się że we wszystkich U2410 były IPS, tylko różne wersje H-IPS i S-IPS

Przed chwilą z ciekawości sprawdziłem jak to jest z trybami "laced", nie migają żadne, ale w PAL np sumuje obie linie i obraz jest nieczytelny, natomiast w trybach 31KHz+ działa jak FF, np. w EURO:72Hz Productivity Laced w 640x800 obraz jest bardzo OK

No i dużo zależy od wersji firmware, ja mam chyba każdą sztukę z inną wersją, standardowe tryby jak PAL czy EURO 72HZ Productivity (VGA) na A1200 chodzą bez problemu, ale już Super72, czy DbPAL ( a nawet na jednym HiRes w NTSC ) na niektórych wersjach sprawiają.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 19:50:06 przez UJP
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem