[#11]
Re: Najlepszy monitor LCD do Amigi 1200 z tunerem DVB-T ?
@tbone,
post #6
Nie wiem jak nowe, te monitory były na rynku w latach 2009-2012 i wtedy sprzedałem może 3 sztuki ( to był drogi monitor za blisko 3 tyś zł ) i żadnego klienci nie reklamowali.
Ja swoje 3 sztuki kupiłem już jako używane ( 3 letnie ) w 2014 i od tego czasu chyba wszystkie robiłem, ale u mnie chodzą minimum 12h, 7 dni w tygodniu, pada standardowo to co w 8 letnim monitorze, materiały eksploatacyjne :) kondensatory i świetlówki, a jak się tego nie upilnuje to potrafią wywalić inwerter lub zasilacz, wypalają się też gniazda świetlówek. Kupiłem po prostu za 80 zł sztukę z rozbitą matryce i mam dawcę części ( teraz mam 4 na chodzie i jedne zwłoki )
Z tymi kondensatorami to o tyle dziwne że są bardzo dobrej jakości ( markowe, 125°C ) i żaden nie jest "przytulony" do dużego cieplutkiego radiatora jak to się zdarza w niektórych konstrukcjach, ale chyba już wszyscy się przyzwyczaili do projektowania żywotności sprzętu właśnie przez kondensatory, teraz tylko jest postęp technologiczny, te w A1200/600/4000 zaczynały padać jak wchodziły w pełnoletność, a teraz już po połowie tego wieku :)
Wydaje mi się że we wszystkich U2410 były IPS, tylko różne wersje H-IPS i S-IPS
Przed chwilą z ciekawości sprawdziłem jak to jest z trybami "laced", nie migają żadne, ale w PAL np sumuje obie linie i obraz jest nieczytelny, natomiast w trybach 31KHz+ działa jak FF, np. w EURO:72Hz Productivity Laced w 640x800 obraz jest bardzo OK
No i dużo zależy od wersji firmware, ja mam chyba każdą sztukę z inną wersją, standardowe tryby jak PAL czy EURO 72HZ Productivity (VGA) na A1200 chodzą bez problemu, ale już Super72, czy DbPAL ( a nawet na jednym HiRes w NTSC ) na niektórych wersjach sprawiają.
Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 19:50:06 przez UJP