[#1] jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0
Wiem że pewnie ktoś mi odpowie że to juz nie raz było poruszane na forum gdzieś tam......ale ja tego nie mogę nigdzie znaleść .
Czy może mi ktoś to tak łopatologicznie wytłumaczyć jak to zrobił Kitech odnośnie zakładania partycji i formatowania dysku na Amidze
Co i gdzei wpisać , jakich programów czy plików należy użyć , aby cd-rom był widziany pod OS 3.0 --- mam Amigę 1200/Blizzard IV 1230/50/50z MMU/32MB/HDD 2.5 cala 340MB/ stacja dyskietek 880Kb oraz Amigę 1200 tower - standard/HDD 1,6 GB/ DVD-RW Sony Q-120A , która ma działać tylko jako cd-rom
Dzięki za pomoć i pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 28.10.06 00:12
[#2] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@alf, post #1

http://aminet.net/disk/cdrom/amicdfs240.lha

[#3] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ - dziękuje za link , ale czy możesz mi powiedzeć co z tym mam zrobić , gdzie w systemie Amigi to umieścić i czy jeszcze coś gdzieś trzeba wpisać by CD-ROM był widzany ?
Wszystkiego co związane z Amigą dopiero się uczę

[#4] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@alf, post #3

przegraj odpowiednie AmiCDFS do sys:l

sys: - partycja systemowa

edycja mountlisty CD0

unit = 0 (master)
unit = 1 (slave)

device = scsi.device
device = eide.device (tutaj)
device = atapi.device (z idefix)

odpal mountliste CD0

mount CD0

i to wszystko.

[#5] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

zeby zamontować cdrom oprócz standardowego kliknięcia na ikone mountlisty CD0 można jescze użyć programów do odtwarzania sam tak mam (zapomniałem nazwy moze powerplay czy jakoś tak )

[#6] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@alf, post #1

W dawnych czasach używałem CacheCDFS. Działał bez problemów. Reszta jak wyżej.

[#7] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@Olek, post #6

Dziękuje wszystkim za pomoc OK

[#8] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@pwe, post #5

TYlko jak tą mountlistę wyedytować. Ja prosiłbym jak najbardziej łopatologicznie, bo już dostaję szału, że mi napęd nie działa. Pozdrowienia.
[#9] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@manio, post #8

edytorem tekstu - http://aminet.net/text/edit

[#10] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@manio, post #8

Wpisz w CLI:
ed x
Potem wybierz plik do edycji z gornego menu.
[#11] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@Norbert, post #10

Nie na taką odpowiedź liczyłem. Czym wyedytować mountlistę to akurat wiem. Chodziło mi o to, gdzie mają być odpowiednie linijki tych przypisań (bo chyba o nie chodzi): za komendą setpatch czy w innymm miejscu i co konkretnie przypisać. Najlepiej byłoby zapodać jakiś zrzut ekranowy s-s lub u-s z tymi przypisaniami. Dodam, że do L: wrzuciłem CacheCDFS (ręcznie) i w DOSDrivers jest plik CD0:. Nie chcę instalować IDEfixa, bo mu nie ufam i się go pozbyłem. Pozdro.
[#12] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@manio, post #11

Jakie linijki przypisań?
Jedyne co potrzebujesz to:
- filesystem dla CD - w L:
- device dla Atapi - w devs: (chyba że używasz patchy na scsi.device takich jak eide lub idefix, wtedy w mountliście wpisujesz scsi.device, a same patche do C:)
- mountlista z ikonką typu projekt i w tooltype wpisane mount, do devs:dos-drivers
[#13] Re: jak zamontować CD-ROM pod OS 3.0

@manio, post #11

przeciez pisalem czego trzeba zrobic edycje i zamiast z idefix atapi.device podalem tez inne. idefix calego nie trzeba istalowac. jak masz OS3.5/3.9 to scsi.device ma juz obsluge CD_IDE.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=34253&t=34054&ostatnie=1#reply_34057

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem