kategoria: A1200
[#1] Workbench w plikach adf z sieci
Czesc,

Jako że powracam do Amigowania po 20 latach, mam pytanie.
W sieci można znaleźć pliki adf systemu - z Amigą którą kupiłem niestety Workbencha nie było.

Co oznaczają dopiski w nazwie pliku - te pobrubione !/a/a2/a3/m/m2/m3?

Workbench v3.1 rev 40.42 (1994)(Commodore)(M10)(Disk 5 of 6)(Locale)[m3].adf

Dzieki
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 00:00:00 przez sobi1

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 00:04:24 przez sobi1
[#2] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@sobi1, post #1

[#3] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@sobi1, post #1

[#4] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@Vato, post #3

Czytałem FAQ, ale sprzedający "znalazł" Amige w szafie i dyskietek nie było .
A pytałem z czystej ciekawości.

Pozdrawiam
Tomek
[#5] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@Vato, post #3

Temat wałkowany od lat.
Przypomnę że miałem kolegę co kupił Escomowską A1200 w sklepie i nie miał dyskietek systemowych (kto na to zwracał uwagę), po tym jak wrócił do sklepu i zrobił dym, to dostał... kopię na ręcznie podpisanych dyskietkach hahhahahahhh.

Z resztą na dyskietkach systemowych to pewnie większość gry nagrywała

Podsumowując kupienie dzisiaj Amigi z oryginalnymi działającymi dyskietkami jest tak mało prawdopodobne, że zacytowany pkt FAQ można jedynie jako ciekawostkę albo legendę traktować

AmigaOS do wersji 3.1 przysługuje jak psu buda, od wersji 3.5 był sprzedawany osobno i takiego powinno się nabyć legalnie.
[#6] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@Vato, post #3

Temat mnie zaciekawił. Po kilkudziesięciu latach nośniki giną albo gniją. Mając oryginalny komputer wiadomo, że był kiedyś dołączony do niego system i Commodore zgarnęło za to należną mu działkę. Kupowanie drugi raz tego samego ma mały sens. Co innego, gdyby to było WinUAE, wtedy idziemy np. do Cloanto. Dobrym przykładem jest tu M$. Ważna jest licencja (ok, restrykcyjna, ale w miarę precyzyjnie opisana), a nie nośnik. Masz licencję, możesz używać. Czyżby real Amiga nie jest takim dowodem licencji? Żeby nie było, że się usprawiedliwiam. Ja mam oryginalne nośniki. Moje podejście oczywiście nie jest pozbawione wad. Ktoś może osobno sprzedać nośniki i sprzęt. Posiadacz sprzętu będzie się czuł moralnym posiadaczem licencji, a posiadacz nośników podobnie, w końcu ma oryginalne dyskietki. Lipna sytuacja. Cloanto coś wspomina na swoich stronach o "Program License Agreement" Commodore. Chętnie bym się z tym zapoznał.
[#7] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@agrajek, post #5

Podsumowując kupienie dzisiaj Amigi z oryginalnymi działającymi dyskietkami jest tak mało prawdopodobne
Kupienie dziś Amigi jest mało prawdopodobne.

AmigaOS do wersji 3.1 przysługuje jak psu buda
Nie pograsz w gry na 3.0 czy pograsz?

3.5 był sprzedawany osobno i takiego powinno się nabyć legalnie.
Daj link do sklepu bo nie mogłem znaleźć a też chcę kupić jeden 3.5

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 09:11:58 przez Vato
[#8] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@Vato, post #7

Daj link do sklepu bo nie mogłem znaleźć a też chcę kupić jeden 3.5

naści.
[#9] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@infboras, post #6

Do dziś mam w swoich różnych Amigowych dyskietkach ,wszystkie systemy do każdej Amigi którą miałem.

mam 1.3.3 mam 3.0 jak i 2.05 i to na oryginalnych i nadal działających dyskietkach.
[#10] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@damianx, post #9

A aj mam oryginał 2.05 kupione razem z Amigą 600, ale dyskietka Boot czyli najważniejsza już się nie wczytuje. Czy w takim przypadku mam prawo nagrać sobie nową z pliku adf czy będę piratem?
[#11] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@rj1307, post #10

Commodore na pewno nie będzie cię ścigał

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 13:20:53 przez sebbb
[#12] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@rj1307, post #10

Czy w takim przypadku mam prawo nagrać sobie nową z pliku adf czy będę piratem?

Art. 75 ust. 2 pkt 1 Prawa autorskiego:
"Art. 75.
...
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym"

Możesz wykonać kopię, w tym przypadku dyskietki pobierając kopię jej zawartości z netu, zgrywając na DZIAŁAJĄCY nośnik celem uruchomienia programu.

Dobrym przykładem jest nośnik (najczęściej płyta) z instalką systemu Windows, który może ulec uszkodzeniu - np. rysy uniemożliwiające uruchomienie procesu instalacji z oryginalnej płyty.
[#13] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@Vato, post #7

Kupienie dziś Amigi jest mało prawdopodobne.

Nie rozumiem, ale wydaje mi się, że praktycznie wszystko co jest dostępne na rynku w formie licytacji schodzi bez problemów. Praktycznie codziennie pojawia się coś nowego, więc co masz na myśli twierdząc, że zakup Amigi jest mało prawdopodobny?

Zgodzić się mogę z twierdzeniem, że zakup Amigi z oryginalnym systemem, a precyzyjnie z dyskietkami dołączanymi przez producenta, jest stosunkowo rzadki. Rzec można taki zestaw jest rarytasem ... i nie mam tu na myśli jedzenia szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 14:15:45 przez misiek2
[#14] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@sobi1, post #1

Czesc,

Juz sobie doczytałem w internetach.
Jakby kogoś to interesowało:

(M10) - ilość języków
[!] - bardzo prawdopodobne (potwierdzone), że oryginał
[a] - wersja alternatywna, re-edycja
[m] - wersja zmodyfikowana

Pozdrawiam
Tomek
[#15] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@agrajek, post #5

Z tego co pamiętam. Gdy kupiłem A600HD BOX w latach 90's to te dyskietki systemowe miały usunięte te plastiki od R/W.
[#16] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@groovebox, post #15

Ja nie twierdzę że ktoś sobie nagrywał gry na te dyskietki przypadkiem, tylko celowo.
(czyt. co za problem zakleić otwór)
[#17] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@agrajek, post #16

ale ja nie twierdzę, że ktoś zupełnie przypadkiem zakleił ten otwór i zupełnie przypadkowo nagrał na to betag'a.
[#18] Re: Workbench w plikach adf z sieci

@groovebox, post #17

Albo Stag'a
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem