[#14]
Re: A1200 S-Video - Zrobiłem i działa.
@Madman,
post #12
Madman napisał(a):
> No zwazywszy na to ile kosztuje pecet (wraz z tunerem) to dosyc
> drogi ten "scandoubler" ;)))
Zważywszy na to, że posiadam już "grzyba" z tunerem TV i nie muszę go dokupić, tak jak miałoby to miejsce w przypadku Scandoublera i drugiego monitora. To jednak wychodzi dużo taniej.
> Nie wspominajac juz o tym, ze musi
> byc wlaczony zeby uzywac Amigi ;)
W moim przypadku "piec" pracuje około 20h/dobę - więc nie ma problemu, że musi być włączony, bo i tak jest.
> Mimo wszystko gratuluje pomyslu, ciekawi mnie czy obraz
> uzyskany przez s-video jest lepszy niz przez euro-scart (mam tu
> na mysli oczywiscie podlaczenie do tv a nie przez tuner
> komputerowy, w ktorym i tak nie ma zlacza scart ;) )?
Dziękuję za gratulacje. Jak już chyba wspominałem pomysł zaczerpnąłem z Aminetu, więc tak do końca nie jest mój. Ale na pewno wykonanie jest moje.
Co do jakości obrazu, to chyba raczej poprzez euro-scart powinna być lepsza. Każda składowa koloru i sygnały synchronizacji przesyłane są osobnymi przewodami (To też w odpowiedzi na post 13).
Jednak w przypadku gier, różnica pomiędzy S-VIDEO a euro-scart może nie mieć dużego znaczenia (oczywiście nie zawsze), bo obraz jest bardzo kolorowy i w wielu przypadkach dość szybko się zmienia, a oko ludzkie nie jest w stanie odebrać aż tylu informacji w tak krótkim czasie.
Co do pracy w systemie, z edytorami tekstu, internet itd. to patrzenie w dwudziestoparo calowy ekran telewizora lub jak ktoś ma to trzyciestoparo calowy, jest jednak bardzo męczące dla wzroku. Tym bardziej, że zazwyczaj odbywa się to z odległości 2-3 metrów.
Uważam, że np. 17 calowy monitor LCD lub inny w tym zakresie jest lepszy.
Poza tym przeważnie siedzę przy biurku, przed monitorem i ustawianie obok telewizora lub drugiego monitora (to jeżeli chodzi o Scandoubler) nie wchodzi w grę. Zbyt mało miejsca itp.
Ostatnia modyfikacja: 29.10.06 12:31
Ostatnia modyfikacja: 29.10.06 12:32
Ostatnia modyfikacja: 29.10.06 12:32