[#26]
Re: Protracker - Zaczynamy część 1
@mccnex,
post #25
Czy na tym forum nie można mieć własnego zdania? Tylko od razu szkaluje, szkaluje, szkaluje i pewnie jeszcze woli peceta od amigi. Powiem tak za dwa lata, dnia 15 października PT 3.62 będzie miał 20 lat. Dla mnie pozostaje on cały czas wersją demo i zapalę mu świeczkę po raz kolejny ale na grobie. Nie wiem. Nie używam. Ale co mnie drażni w tej wersji: po co komu kill sample na głównym panelu, po co? 8ch nie działa można klikać dla zabawy, filtr nie działa ale można sobie krzywe porysować i pomarzyć jak to fajnie by było gdyby działało, to są rzeczy na które czekałem jak wychodził. Cała masa pustych buttonów... nie wymieniam dalej bo nie pamiętam. Panel główny jest zaplanowany w ogóle bez intuicji. Jak wór śmieci wywalony do lasu. Mnie drażni taki produkt dlatego 2.3d spełnia moje wszystkie oczekiwania, bo wszystko co w nim jest, jest odpowiednio zaplanowane i działa (używam jeszcze OctaMED Professional v4.00 tylko MIDI do programowania grooveboxa, bo moge pisać na nim w 16ch a on to gra i pewnie ruszyłby na A500). Do multichannel używałem FT2 ten akurat odszedł na emeryturę wraz z pojawieniem się XP, były tam jakieś próby typu FT3, Sk@leTracker i być może coś jeszcze. Teraz moim podstawowym DAW jest ReNoise, czyli co? Kontynuacja FastTrackera który niczym nie różnił się w obsłudze od ProTrackera. używam go do programowania hardware'u, programowanie komend MIDI po prostu baja. Mam przypięte do niego dwa grooveboxy, synteaztor i dwa kontrolery MIDI. ReNoise na chwilę obecną kosztuje 65EUR wystarczy nie chlać przez weekend i się ma oryginał (ja akurat miałem taki weekend bo nie wychodziłem z łóżka bo byłem chory

) to mam fullversion. Każda nowa wersja ReNoise to był przełom a pojawiały się co kwartał nie nadążałem z ogarnięciem nowości i wszystko działało i powstawały mniej lub bardziej trafione udoskonalenia. Zresztą kiedyś sam do nich pisałem bo jest taka możliwość, co bym chciał mieć. Dostałem odpowiedź "przewidujemy to w kolejnych wersjach" aż się miło robiło człowiekowi i było(!). A ten niestety nie żyje i nie ożyje bo go choćby DIGIbooster dobił do końca.
Reasumując ja ProTrackera używam do pisania a nie odtwarzania. Mam do niego sentyment bo to on mnie wprowadził w świat trackerów i nie ma takiego trackera którego nie ogarnę. Jego ograniczenia wpływają zaś na wyobraźnię.
Powiedzcie mi ludzie powiedzcie wszyscy: czy wersją 3.62 można napisać bardziej zaawansowany moduł (M.K.) 4ch niż w poczciwym 2.3d?
To mnie przy ami trzyma, a co innego miałoby?
Sorry jak kogoś drażnią moje wypowiedzi, ale to jest forum dyskutujmy a nie się kłóćmy.
Peace ludziska