kategoria: Sprzęt
[#1] Kontrolery SCSI
Które kontrolery SCSI dla dużych Amig zapewniają transfery na poziomie wyższym niż 2-2,5 MB/s?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 11:39:03 przez glichtanski
[#2] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #1

Pytanie, czy chodzi Ci o karty na Z2/3 (takie jak Fastlane Z3, A4091), czy też może znajdujące się na kartach turbo (CS MK3, WarpEngine), lub im dedykowane (CyberSCSI, CyberSCSI MK2)?

Ja osobiście mam doświadczenie tylko z dwoma:
- WarpEngine 040 -> SCSI szarpie ponad 9 mb/s (przy teoretycznym maksimum 10 mb/s)
- CyberSCSI na CS MK 1 060 - który przy podobnym jak wyżej teoretycznym maksimum szarpie ponad 8 mb/s

Oba powyższe oczywiście z DMA, w trybie synchronicznym.
Co do innych to mogę co najwyżej teoretyzować, zatem - zostawię tę część praktykom którzy takowe karty mieli/mają.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 12:04:29 przez baderman
[#3] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #1

FastLane ZIII pociągnie tyle ile daje Zorro III transferu bez tricków, czyli w granicy 7MB/s.
[#4] Re: Kontrolery SCSI

@baderman, post #2

Chodzi o te montowane w Zorro II i Zorro III. Mam kartę CS MK II ale ze względu na to, że siedzi w A3000D to nie mam mozliwości podpięcia kontrolera.
[#5] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #1

Teoretycznie każde.
Ale prędkość zależy też od dysku.
Najwolniejszy dyski jakie miałem w rękach pracowały właśnie z prędkościami 2-2,5MB/s, te które używam w Amigach mają 4-6,5MB/s, najszybszy jaki testowałem miał 8,5MB/s, prędkość teoretyczna kontrolera SCSI II to 10MB/s. Testowałem na kontrolerze do CSMK2 i do Blizzardów4, 040, 060.
Testowałem i używałem starszych 50 pinowych, nowsze 68 pin są szybsze ale nie wszystkie będą działać. No i ograniczenia kontrolera nie przeskoczą.

Pozdrawiam
[#6] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #4

Chodzi o te montowane w Zorro II i Zorro III.

W zorro 2 zdecydowanie odradzam, prędkości na kontrolerze GVP w A2000 to 0,9MB/s i 1,1MB/s z procesorem 030/25MHz.
W Z3 będzie szybciej ale transfer jest dla całej szyny więc np. oglądanie obrazków na karcie GFX będzie odczuwalnie spowalniać transfer.

Pozdrawiam
[#7] Re: Kontrolery SCSI

@RadoslawF, post #6

Nie no, w A2000 nie jestem pewien czy na golasie z 68000 7MHz, czy to było z 68020 14MHz, ja miałem na GVP 2000 hc+8 2.5MB/s. Zależy jaki dysk się wrzuci i możliwe że też wersja ROM na kontrolerze robi swoje.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 13:01:16 przez flops
[#8] Re: Kontrolery SCSI

@RadoslawF, post #5

Zdecydowanie dysk ma znaczenie, zapomniałem o tym drobnym szczególe. Zatem transfery o których mowa w poście #2 dotyczą dysku Seagate 16gb 10krpm podpiętego przejściówką SCA <> SCSI 68 Pin. Testowałem też inne, w tym 50 pinowy bodajże quantum który miał problem dobić do 2.5 mb/s (Flops, pamiętasz co to było? :) ), czy przez przejściówkę SCSI <> IDE, gdzie wyniki mocno pływają (zdecydowanie czeka ją update firmwareu :) ).
[#9] Re: Kontrolery SCSI

@baderman, post #8

Jakiś chyba 1GB albo 0.5GB. 50pin przeważnie większej pojemności (większej czyli 4GB+) fajnie chodzą.
[#10] Re: Kontrolery SCSI

@flops, post #7

A ja mam takie lamerskie pytanie: jesli SCSI idzie w calosci po DMA bez uzycia procesora to dlaczego predkosc operacji dyskowych jest od niego tak zalezna. Przecierz to nie powinno wg mnie miec zadnego znaczenia i nawet na 68000 7.09 MHz transfery powinny dochodzic do 8-9MB/s.
Ktos mi to moze lopatologicznie wyjasnic?
[#11] Re: Kontrolery SCSI

@Phibrizzo, post #10

Użycie DMA nie oznacza braku udziału procesora. Generalnie przy kontrolerach SCSI jest dużo mniejsze obciążenie procesora niż przy IDE ale pisanie o braku obciążenia to przesada.

Pozdrawiam
[#12] Re: Kontrolery SCSI

@Phibrizzo, post #10

Chyba tylko FastLane ZIII i GVP (nie wszystkie) mają DMA. Reszta kontrolerów na szynę ZORRO nie ma DMA.
Dodatkowo kontrolery SCSI zamontowane na większości z kart z definicji nie pociągną pełnej prędkości przewidzianej przez standard SCSI-II.
No i ostatni element - dyski. Starsze dyski 50pin za Chiny Ludowe nie potrafią czytać z pełną prędkością SCSI-II.

Wniosek:
Nie da się osiągnąć wyniku zbliżonego do 10 MB/s na dowolnym sprzęcie spełniającym wymogi SCSI-II.

Dodatkowy smaczek: standard SCSI-II to głównie opis protokołu przesyłu komend i danych.
Jest tylko przewidziana maksymalna szybkość wynikająca z częstotliwości pracy szyny w trybie synchronicznym.
Dolnej granicy szybkości przesyłu danych nie ma.
[#13] Re: Kontrolery SCSI

@Phibrizzo, post #10

GVP HC2000+8 nie ma DMA, tylko pulled I/O, co oznacza że cały transfer idzie przez CPU.
[#14] Re: Kontrolery SCSI

@stachu100, post #12

A4091 By Commodore/DKB o ile dobrze pamiętam też ma DMA (a BBOAH zdaje się to potwierdzać. Tyle tylko, że nie ma ramu na karcie.
[#15] Re: Kontrolery SCSI

@RadoslawF, post #6

1) A jak z Zorro IV i trybem x2, wykorzystuje go coś poza kartami grafiki z DCE?
2) To nie lepiej w tym przypadku wsadzić FastAtę dla slotów Zorro? Też będzie takie spowalnianie transferu jak piszesz?
[#16] Re: Kontrolery SCSI

@Ender, post #15

1. Z tego co wiem tylko karty z DCE a ten tryb to chyba nie razy dwa tylko plus kilkadziesiąt procent, ale osobiście Z4 nie miałem i nie sprawdzałem.
2. Jeśli będzie to Z2 to jak najbardziej. Generalnie w przypadku A2000 radził bym korzystać z kontrolerów SCSI montowanych na kartach procesorowych zamiast z kontrolerów na Z2.

Pozdrawiam
[#17] Re: Kontrolery SCSI

@RadoslawF, post #16

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wiele już się wyjaśniło i chyba najlepiej będzie poszukać CS MK III z wbudowanym SCSI.
[#18] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #17

Najlepsza (i najdroższa) karta do dużych Amig.
[#19] Re: Kontrolery SCSI

@stachu100, post #18

Wymieniłem ostatnio Ramsey na rev 07. Włączyłem też za pomocą Report+ SCSI Sync Xfer. System plików FFS International z WB3.9, 100 buforów dla każdej z partycji.
Transfer na poziomie (wg. Sysinfo):
DH0 - system i DH2 - gry (tylko onEscapee na dysku): 3013149 - 3036416 bytes/s;
DH1 - Work: tu mam kilka programów + plikopartycja dla PC taska: 2184533 bytes/s.
[#20] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #19

Sipałbym, mając takie transfery.
[#21] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #19

Do klasyka wystarczy.
[#22] Re: Kontrolery SCSI

@stachu100, post #21

OK bardzo ok transfery , czego więcej można wymagać od komputera z 90 roku

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2013 23:29:40 przez madwawa
[#23] Re: Kontrolery SCSI

@F7sus4, post #20

Co byś??
[#24] Re: Kontrolery SCSI

@glichtanski, post #19

No ładnie
[#25] Re: Kontrolery SCSI

@BULI, post #24

Czy w przypadku kontrolera SCSI Blizzard IV który posiada sterownik 1230scsi.device wersja 8.5 oraz system AmigaOS3.9, również są jakieś ograniczenia partycji systemowych do 4GB, albo jakieś inne szczególne bezpieczne zalecenia podziału dużych dysków scsi 70GB i większych ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem