kategoria: Sprzęt
[#1] Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.
Witam mam problem z transferem danych.

Sprzęt który posiadam:
Amiga 500 rom 1.3.
Laptop z portami usb bez pcmcia, Windows XP SP3.
Dwa adaptery usb to rs232:
1. AK50 według sprzedawcy miał być on oparty na układzie Prolific co się okazało jest on oparty na układzie CH341.
2. TRIPP-LITE U209-000-R oparty jest na układzie Prolific PL2303HXD-LF.

Ustawienia portu w laptopie:

Problem jest następujący na pierwszy rzut oka wszystko działa dobrze Amiga reaguje na polecenie stacja niby ładnie nagrywa grę, jednakże po kompletnym przesłaniu gry na dyskietkę gra się nie uruchamia jedynie raz mrugnie obrazek z dyskietką i na tym koniec.
Próbowałem nagrywać na inne dyskietki oraz inne gry, na różnych prędkościach i zawsze to samo.
Wcześniej posiadałem laptopa starszego typu który był wyposażony w port rs232 i z niego bez problemu przesyłałem każdą aplikację.
WB oraz ADF Sendera mam ustawionego według tego opisu: link.
Może komuś udało się zmusić taki adapter do prawidłowego działania?.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2012 21:46:49 przez pascal

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2012 21:46:57 przez pascal
[#2] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@pascal, post #1

Na samym początku miałem identyczne problemy z ADF Senderem. Przyznam się bez bicia, że nie pamiętam przyczyny, ale i tak polecam przesiadkę na Amiga Explorer - naprawdę koniec zastanawiania się kiedy trzeba przerwać, co wpisać itp... Wystarczy tylko raz zgodnie z instrukcją programu wysłać klienta do amigi (tam sobie nagrać na przyszłość na dyskietkę) i koniec.
[#3] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@pascal, post #1

podobno z przejsciówka USB RS232 sa problemy z AExplorerem
[#4] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@hegemon, post #3

Aktualnie mam sprzętowy port, ale kiedyś korzystałem z przejściówki na prolifiku i nie było problemów.

Jak ją w weekend znajdę u rodziców to sprawdzę i napiszę.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2012 11:23:37 przez posylus
[#5] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@posylus, post #4

Wcześniej jak posiadałem laptopa z portem COM to też nie miałem żadnego problemu każda aplikacja ładnie się nagrywała na dyskietki, a na tych adapterach nie da rady.
Próbowałem również zagrać w Lotusa 2 po null-modemie Amiga-Laptop i też lipa.
[#6] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@pascal, post #5

OK, sprawdzę po weekendzie czy mam jeszcze ten adapter i czy faktycznie działa, czy też zawodzi mnie pamięć.
[#7] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@pascal, post #5

Problemem są beznadziejnie napisane aplikacje lub/i sterowniki dla Windowsa. Same układy USB-RS232 są najczęsciej OK.

W Linuxie i NetBSD nigdy nie miałem problemów z tymi adapterami USB oraz kopiowaniem rzeczy na Amigę.
[#8] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@pascal, post #5

Właśnie znalazłem przejściówkę Prolific-u. Potwierdzam działa i to pod Windows 7 64-bit.
[#9] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@posylus, post #8

A u mnie niestety na XP nie działa, mam na laptopie jeszcze Linuxa Lubuntu będę coś na nim kombinował może się uda.
[#10] Re: Przesyłanie danych Amiga - PC kontroler rs232 na usb, problem.

@pascal, post #9

U mnie był problem, jeżeli zmieniłem coś z domyślnych ustawień com-a prxelotki (szczególnie nie ustawiać sterowania przepływem) oraz gdy numer portu był wysoki (com10). Przywróciłem domyślne wartości oraz ustawiłem com na com1 (dla pewności zmiejszyłem do min. bufory - ale to chyba nieważne). Od tamtej chwili wszystko działa ok.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem